REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Avia Solutions Group“ ir „Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymo“ UAB pasirašė memorandumą bendradarbiauti vystant Kauno Oro Parką Kauno laisvosios ekonominės zonos teritorijoje. Vien per pirmus kelerius metus įgyvendinant projektą, kuriuo numatoma vykdyti naujų aviacijos verslo objektų statybą ir vystymą, įvairių investicinių projektų dėka į šalies ekonomiką planuojama pritraukti virš 100 mln. litų investicijų. Sėkmingai įgyvendinus visus vystymo etapus, naujasis oro parkas taps didžiausiu ir inovatyviausiu aviacijos paslaugų centru Lietuvoje, į kurio veiklą taip pat bus integruota Lietuvos universitetų mokslinių tyrimų patirtis bei technologijos mechanikos, automatikos ir inžinerijos srityse.

REKLAMA
REKLAMA

Vystys didžiausią ir moderniausią Lietuvoje aviacijos centrą

Kauno oro parko paskirtis – pritraukti aviacijos veikla užsiimančias ir su ja tiesiogiai susijusias įmones. Planuojama, kad parke įsikurs kiek Lietuvos, tiek ir užsienio su aviacija susijusios organizacijos, kurios teiks tokias paslaugas kaip lėktuvų variklių, važiuoklės ir kitų komponentų techninis aptarnavimas ir remontas, orlaivių surinkimas ir prekyba bei su aviacija susijusi moksliniai tyrimai. Būsimas oro parkas, prie kurio plėtojimo prisidės tarptautinė aviacinių paslaugų bendrovė „Avia Solutions Group“, užims nuo 60 iki 100 hektarų plotą greta Kauno oro uosto esančiame ir LEZ priklausančiame žemės sklype.

REKLAMA

„Pastaruoju metu nuolat didėjanti paklausa skrydžiams skatina viso pasaulio aviakompanijas ne tik plėsti savuosius orlaivių parkus, bet ir didinti veiklos intensyvumą. Tai, savo ruožtu, sukuria atitinkamą paklausą tiek naujiems lėktuvams, tiek ir juos aptarnaujančioms paslaugoms“, – teigia Linas Dovydėnas, „Avia Solutions Group“ generalinis direktorius. „Kiekvienas 100 JAV dolerių ir 100 darbo vietų aviacijoje sugeneruoja 325 JAV dolerių ir 610 darbo vietų kituose pasaulio ekonomikos sektoriuose. Aviacijos paslaugų įmonės Lietuvoje pasižymi vienu didžiausių santykinių eksporto rodiklių ir jau dabar garsina šalį tarptautinėje aviacijos bendruomenėje. Tinkamai išnaudojus šią palankią situaciją rinkoje, aviacijos verslo sritis Lietuvoje gali nesunkiai pritraukti taip reikalingų investicijų į šalies ekonomiką. Organizuotai plėtojant aviacijos paslaugų pasiūlą Lietuvoje galima ne tik ženkliai padidinti bendrą paslaugų eksportą, bet ir prisidėti prie daugelio naujų darbo vietų sukūrimo, aviacinių specialybių mokymo plėtros“, – sako L. Dovydėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Investuotojų dairysis ir Lietuvoje, ir užsienyje

Siekiant sudaryti palankiausias veiklos sąlygas, Kauno laisvosios ekonominės zonos teritorijoje investuotojams suteikiamos išskirtinės mokesčių lengvatos.

„Dividendų mokestis užsienio investuotojams LEZ sudaro 0%, nekilnojamojo turto mokestis - 0%, pelno mokestis - 0% (pirmuosius 6 metus, po to - 7,5% ateinančius 10 metų). Tuo tarpu kitur Lietuvoje dividendams yra taikomi 15%, nekilnojamajam turtui - 1%, pelnui - 15% dydžio mokesčiai“, – komentuoja UAB „Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymas“ vadovas Vytautas Petružis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno LEZ oro parko teritorijoje taip pat bus sukurtos visos reikalingos sąlygos „plyno lauko“ projektams. Darbai susiję su kelių tiesimu, aprūpinimu elektra, vandeniu ir dujomis jau vykdomi nuo 2014 metų balandžio mėnesio ir planuojami užbaigti vėliausiai iki ateinančiųjų metų vidurio.

Pasak V. Petružio, teritorijos patrauklumas geografijos atžvilgiu, mokestinės lengvatos, turima ir nuolat atnaujinama infrastruktūra bei LEZ sutelktos kompetencijos išlieka svarbiausiais kriterijais verslui, ieškančiam plėtros galimybių. Tai įrodo pritraukiamų investicijų į Kauno laisvąją ekonominę zoną nuoseklus augimas bei stiprių sektoriaus lyderių pritraukimas.

REKLAMA

Klientų stygiaus nebus

Potencialių klientų klausimu bendradarbiavimo memorandumą pasirašiusios šalys yra nusiteikusios optimistiškai. Kauno oro uoste šiemet jau pradėjo veikti modernus orlaivių techninio aptarnavimo ir remonto angaras, priklausantis „Avia Solutions Group“ dukterinei įmonei „FL Technics“. Jis jau dabar generuoja papildomą orlaivių srautą, aptarnaudamas oro vežėjus iš Europos ir NVS šalių. Be to, centras yra pritaikytas ir Boeing 747 bei Boeing 787 Dreamliner serijos orlaivių techninei priežiūrai. Nuo 2011-ųjų metų FL Technics kompanija yra prestižinės Boeing Goldcare programos partnerė. Šios programos dalyviams yra suteikiama išskirtinė teisė aptarnauti Boeing Dreamliner serijos orlaivius. Šiuo metu tokio tipo orlaivių priežiūros centrų yra vienetai, o Rytų Europoje bei NVS regione tai yra pirmasis ir kol kas vienintelis Boeing 787 remontui pritaikytas centras.

REKLAMA

Plėtojant aviacijos paslaugas naujajame parke bus pasitelktas ne tik „Avia Solutions Group“ dukterinių įmonių potencialas, bet ir didelės jų partnerių galimybės. Bendrovė palaiko glaudų ryšį su daugeliu pasaulinio lygio aviacijos industrijos atstovų, tame tarpe ir „Boeing“ bei „Airbus“ lėktuvų gamintojais. Taigi, be techninio aptarnavimo paslaugų, ši Lietuvos kapitalo įmonių grupė ir jos partneriai aviacijos verslo parko teritorijoje vykdys ir lėktuvų bei jų variklių ardymo, atsarginių detalių sandėliavimo, prekybos ir logistikos bei kitas su aviacija susijusias veiklas. Unikalus darinys Europos sąjungos rinkoje būtų ir techninės priežiūros bei orlaivių dažymo kompleksas, kadangi šiuo metu orlaivių dažymo paslauga siūloma atskirai nuo jų remonto ir priežiūros sprendimų, o tai lemia didesnes sąnaudas orlaivių savininkams ir operatoriams.

„Turime ilgalaikę patirtį dalyvaujant aviacinės infrastruktūros vystymo projektuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šio projekto potencialas yra išties didelis, ypač atsižvelgiant į kai kurių planuojamų veiklų unikalumą regione. Be to, Kaunas pasižymi itin patogia geografine padėtimi. Dėka išskirtinių logistinių galimybių jau dabar šis miestas traukia daugelio tarptautinių klientų dėmesį. Dėl šios priežasties naujajame parke teikiamos aviacijos verslo paslaugos bus paklausios ir lengvai pasiekiamos ne tik mūsų artimiesiems kaimynams, bet ir klientams iš Skandinavijos, Vakarų bei Pietų Europos ir net tolimesnių regionų“, – komentuoja Linas Dovydėnas, AB „Avia Solutions Group“ generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų