REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

E. Lucasas: Lietuva, Latvija ir Estija yra „fronto linijos šalys“

Nieko nepaisanti Rusija gali mus priversti arba rinktis pilną karinę konfrontaciją, arba pasiduoti

 Saugumo krizė Baltijos šalyse yra didžiausia grėsmė NATO, todėl siekdamas jos išvengti Aljansas privalo sustiprinti savo pajėgas regione, kad atgrasytų Rusiją. Apie tai Jungtinių Valstijų Senato Užsienio reikalų komitete perspėjo britų analitikas Edwardas Lucasas (Edvardas Lukasas).

Savaitraščio „The Economist“ redaktorius ir kelių knygų apie Rusiją autorius teigė, kad Lietuva, Latvija ir Estija yra „fronto linijos šalys“. „Saugumas, kurį laikėme savaime suprantamu po Šaltojo karo pabaigos, dabar priklauso nuo šių šalių likimo“, – sakė jis.

Pasak britų eksperto, Rusija aktyviai siekia pakeisti dabartinę Europos saugumo tvarką, suskaldyti NATO, o savo įtakai stiprinti naudoja energetiką, pinigus, propagandą ir yra pasirengusi grasinti jėga bei ją panaudoti.

„Saugumo krizė Baltijos regione yra pati pavojingiausia grėsmė Atlanto aljansui. Nieko nepaisanti Rusija gali mus priversti arba rinktis pilną karinę konfrontaciją, įskaitant galimą branduolinių ginklų panaudojimą, arba pasiduoti ir taip sužlugdyti mūsų esminius saugumo susitarimus“, – teigė E. Lucasas. Jis savo kalbą, pasakytą antradienį, paskelbė socialiniuose tinkluose.

REKLAMA
REKLAMA

E. Lucaso teigimu, siekdami užkirsti tam kelią, amerikiečiai ir kiti NATO sąjungininkai turi sustiprinti savo buvimą Baltijos šalyse jūroje, ore ir sausumoje, įkurti didelę NATO bazę Lenkijoje, kuo labiau į NATO planavimą įtraukti Švediją ir Suomiją, išplėsti tikslines sankcijas Rusijos valdžios pareigūnams, griežčiau kovoti su jų vykdomu pinigų plovimu, paskatinti amerikietiškų gamtinių dujų eksportą, o ES turi užkirsti kelią „Gazprom“ piktnaudžiavimams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų