REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie ką visi šneka... 4K

Šių metų pasaulio futbolo čempionatas bus filmuojamas 4K raiška, o visi didieji televizorių gamintojai vienbalsiai tvirtina, kad Ultra HD yra tikroji TV ateitis. Bet ar mums to tikrai reikia?

REKLAMA
REKLAMA

Kas tai yra?

Naujas aukštos raiškos vaizdo standartas, atkuriantis keturis kartus daugiau detalių nei dabartinis Full HD ir platesnę spalvų gamą. Kalbant techniškai, 4K atitinka formatą, jau plačiai naudojamą kino pramonėje ir atitinkantį 4 096 x 2 160 taškų (4K reiškia keturi tūkstančiai ir nurodo apytikslį horizontalių taškų skaičių). TV gamintojai taip pat naudoja panašų standartą, tačiau čia jis oficialiai vadinamas Ultra HD (UHD) ir dabartinė raiška yra 3 840 x 2 160 taškų (2160p).

REKLAMA

Kada jis pasirodys?

4K televizorių jau galima įsigyti, tačiau kol kas jie itin brangūs. Beje, jau atsiranda ir akcijų, pavyzdžiui, 55 colių LG televizorių galima įsigyti už kiek daugiau nei 6 000 litų. Tiesa, kol kas didžiausia problema vis dar yra Ultra HD raiškos turinys ir kiti įrenginiai, suderinami su šiuo standartu. Bet technologijų konferencijose, pavyzdžiui, IFA ir CES, ši tema praėjusiais ir šiais metais yra dominuojanti.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie kiti įrenginiai naudos Ultra HD standartą?

Teoriškai kiekvienas įrenginys, galintis rodyti ar įrašyti vaizdą, ilgainiui turėtų būti suderinamas su Ultra HD standartu. Kalbame ne tik apie televizorius, bet ir apie projektorius, kompiuterius, žaidimų įrenginius, planšetes, kameras, fotoaparatus ir net telefonus.

Ar tai tik dar vienas triukas, siekiant mus priversti pirkti naujus TV?

Priešingai nei 3D vaizdas, kuris, kaip jau net oficialiai pripažįsta daugelis gamintojų, yra žlugęs, Ultra HD turi realią galimybę suteikti geresnę vaizdo kokybę. Todėl labai tikėtina, kad šis standartas išties paplis ir ilgainiui taps visuotinai priimtinu kaip kad šiuo metu yra Full HD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei neturiu HD televizoriaus, ar verta šokti prie UHD?

Jei neteko matyti Ultra HD vaizdo, patariame apsilankyti kuriame nors didesniame technikos prekybos centre ir pamatyti pačiam. Vaizdas iš tiesų labai įspūdingas. Bet, kaip minėjome, du dalykai – didelė kaina ir turinio stoka – kurį laiką dar stabdys UHD populiarėjimą. Net Bluray standartas kol kas tik teoriškai yra pritaikytas 4K vaizdui, ką jau kalbėti apie transliacijas.

Bet geriausias sprendimas esant šiai situacijai yra internetas. YouTube jau galima rasti 2160p įrašytų vaizdo klipų, ši kolekcija vis gausėja ir tampa įvairesnė. Populiarios tarnybos, pavyzdžiui, Amazon ir Netflix (deja, Lietuvoje oficialiai kol kas nepasiekiamos, bet norint galima susikurti kitos šalies paskyrą), planuoja siūlyti Ultra HD filmų ir serialų. Svarbiausia, reikia turėti kuo geresnį interneto ryšį.

REKLAMA

Dar vienas svarbus aspektas, kalbant apie Ultra HD televizorius, yra jų dydis. Tokį televizorių verta pirkti kuo didesnį – mažesni nei 50 colių modeliai bent jau artimiausiu metu nebus gaminami ir paklausūs, nes tiesiog nebus jaučiamas skirtumas tarp Full HD ir Ultra HD. Taigi tokiam televizoriui reikia ir daug erdvės.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų