• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendume balsuojantys gyventojai painiojasi

Inga Smalskienė

Panevėžio ir rajono gyventojai nerodo aktyvumo referendume dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iki 10 valandos mieste balsavo tik 2,13 proc., o rajone – 2,15 proc. balsavimo teisę turinčių gyventojų, 14 val. mieste gyventojų aktyvumas siekė 7,8 proc., rajone – 7,78proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Keista, kad kaimo žmonės nesuinteresuoti išreikšti savo valios“, – stebėjosi Panevėžio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Regina Viškelienė.

REKLAMA

Panevėžio ir rajono rinkimų apylinkių darbuotojai, tiesiog nuobodžiavo. Iš pat ryto išreikšti savo valios atėjo tik vienas kitas žmogus. Daugiau jų rinkimų apylinkėse pasirodė jau įdienojus.

„Netikiu, kad referendumas įvyks, bet jaučiau pareigą ateiti ir pasakyti, kad esu prieš žemės pardavimą užsieniečiams. Gėda, kad norime parduoti Lietuvą užsieniečiams. Esu pasipiktinusi V.Landsbergiu, kuris ragina neprieštarauti žemės pardavimui“, – sakė Piniavos gyventoja Dalia Misevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris turi žemės, kurią nuomoją žemės ūkio bendrovei. Ji sakė, kad už jokius pinigus neparduotų savo turto užsieniečiams.

Paįstrio rinkimų apylinkėje balsavęs Armandu prisistatęs jaunuolis sakė, kad balsavo už žemės pardavimą užsieniečiams, tačiau nepanoro aiškinti motyvų.

Rožių rinkimų apylinkėje balsavusi jauna pora teigė, kad pasisakė prieš žemės pardavimą užsieniečiams. Paklausti, kurį langelį užbraukė, atsakė, kad tą, kuriame buvo įrašytas žodis „ne“.

Suvokę, kad suklydo, jaunuoliai labai sutriko.

Rožių rinkimų apylinkės darbuotojai spėja, kad tokių bus nemažai.

„Žmonės neįsigilina į balsavimo biuletenio tekstą. Nenorintys, kad žemė būtų parduodama užsieniečiams, spontaniškai braukia „ne“ langelį, o turėtų braukti „taip“ langelį. Juk klausiama, ar pritariate išdėstytoms konstitucijos pataisoms“, – pasakojo jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie referendumo dalyviai stebėjosi, kad siūlomos net kelios pataisos, o atsakymo prašoma vieno. Privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo Seimas paskelbė piliečių reikalavimu, iniciatoriams surinkus reikiamus 300 parašų.

Konstitucijos 9 bei 147 straipsnius referendumu siūloma keisti nustatant, kad referendumas skelbiamas ne mažiau kaip 100 tūkst. piliečių reikalavimu. Konstitucijos 47 straipsnį siūloma keisti nustatant, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip uždraudžiant žemę parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims.

Privalomasis referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų