REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiems, kuriems pakyrėjo dirbtinės lietuviškų TV naujienų laidų vedėjų šypsenos, susikaustymas ar lėkštas humoras, vertėtų pamatyti, ką įgijo ar prarado Japonijos TV žiūrovai, kuriems TV naujienas pradeda pranešinėti robotai.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos nacionaliniame Priešakinio mokslo ir technologijų muziejuje pristatytas pirmasis pasaulyje robotas - TV diktorius „Kodomoroid“, pranešė „Japan Times“. Kadangi jo išvaizda moteriška, teisingiau jį būtų vadinti robote. „Kodomoroid“ sukūrė Osakos universiteto robototechnikos specialistai, vadovaujami profesoriaus Hiroshi Ishiguro. Jis gerai žinomas pasaulyje kaip itin į žmones panašių robotų - androidų kūrėjas.

REKLAMA

Kartu su „Kodomoroid“ muziejaus lankytojams demonstruojama ir kita moterimi apsimetanti robotė „Otonaroid“, su kuria galima pasikalbėti nesudėtingomis temomis, sakoma pranešime. Abi robotės puikiai imituoja žmogaus kūną, turi silikoninę odą ir dirbtinius raumenis, tad net iš arti ne visiems paprasta atskirti jas nuo realių moterų.

Jei „Otonaroid“ iš esmės moka tik atsakinėti į klausimus ir palaikyti mandagų pokalbį, tai jos kolegė „Kodomoroid“ geba kur kas daugiau. Tiesa, visi jos įgūdžiai labai specializuoti: ši robotė skirta TV žinių laidoms. Ji moka aiškiai ir taisyklingai skaityti jai pateiktą tekstą, nepriekaištingai kirčiuoja žodžius, moka nusišypsoti, mirksėti akimis, kilstelėti antakį reikšdama nuostabą. Ji gali net keisti balso tembrą, pavyzdžiui, pradėti pranešinėti naujienas vyro balsu, bet kažin ar tai labai naudinga savybė realiomis TV naujienų laidų sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Abi robotės su muziejaus lankytojais bendrauja sėdėdamos prie stalo, tačiau nėra pernelyg susikausčiusios ir gali judinti rankas. Žinoma, ilgiau bendraujant su jomis atsiskleidžia ir kai kurie techniniai jų netobulumai, pavyzdžiui, kartais pauzės tampa pernelyg ilgos, arba kalbant trumpam nustoja judėję lūpos, bet robotes sukūrę inžinieriai naujose jų versijose žada ištaisyti pastebėtus nesklandumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų