REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos mafiozų karai planuojami Dubajuje

Odesoje gyvenančių „įteisintųjų vagių“ politika nejaudina

Nors Ukrainoje dabar krizinė situacija ir šalyje vyksta mūšiai, banditų tai nejaudina. Jie ir toliau kovoja dėl įtakos zonų. Jiems tas pats, ar Ukraina išliks vieninga, ar susiskaldys.

Nors Ukrainoje dabar krizinė situacija ir šalyje vyksta mūšiai, banditų tai nejaudina. Jie ir toliau kovoja dėl įtakos zonų. Jiems tas pats, ar Ukraina išliks vieninga, ar susiskaldys.

REKLAMA

Nušovė restorane

Ugnis Odesos profesinių sąjungų rūmuose įsiliepsnojo, kai prorusiški separatistai susirėmė su Ukrainos valdžios šalininkais, – keli šimtai ekstremistų, ginkluotų lazdomis ir šalmais, puolė mitinguoti už nacionalinę vienybę susirinkusius daugiau nei tūkstantį žmonių. Susirėmimas virto chaosu gatvėje, buvo naudojami akmenys, lazdos, ginklai, Molotovo kokteiliai, kiti sprogmenys. Vakarop buvo padegti Profesinių sąjungų rūmai. Gelbėdamiesi nuo ugnies žmonės šokinėjo pro penkiaaukščio pastato langus, tačiau beveik pusė šimto jų užduso dūmuose, kiti, iššokę pro langus, užsimušė.

Tačiau Odesoje gyvenančių „įteisintųjų vagių“ tai nejaudino, jie aiškinosi santykius tarpusavyje. „Įteisintųjų vagių“ karas prasidėjo anksčiau, nei buvo nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, ir dabar yra pačiame įkarštyje. Dar prieš gaisrą Profesinių sąjungų rūmuose restorane „Vakarinis Baku“, kuris yra Ilfo ir Petrovo gatvėje, buvo nušautas įtakingas „įteisintasis vagis“ Bachyšas Alijevas, kuris tarp savų buvo vadinamas Vacha. Jis kartu su pažįstamu Miša Gaguzinskiu sėdėjo prie staliuko ir kaip tik aptarinėjo Mišos karūnavimo „įteisintuoju vagimi“ klausimą. Tada į restoraną įėjo septyni ar aštuoni ginkluoti vyrai. Kadangi su ginklais Ukrainoje vaikšto daugelis, tai Vacha, kuris, beje, Odesoje jautėsi gan saugus ir vaikščiojo be asmens sargybinių, nė neįtarė, kad šie restorano lankytojai ieško jo. Ginkluoti banditai priėjo prie stalelio ir tiesiog iš arti sušaudė Vachą. Į jį pataikė septynios kulkos ir medikų pagalbos jau nebereikėjo. Buvo nukautas ir kartu su juo prie stalo sėdintis Miša.

REKLAMA
REKLAMA

Į B. Alijevo laidotuves Odesoje atskrido daug jo kolegų iš kitų Ukrainos miestų, taip pat iš Rusijos kriminalinio pasaulio. B. Alijevas po atsisveikinimo ceremonijos Odesoje amžinojo poilsio buvo išvežtas į gimtinę.

REKLAMA

Gangsterius paleido

Operatyvininkai tą nusikaltimą sieja su konfliktu, kuris įsiplieskė tarp Ali Geidarovo (Alberto Archangelskio) ir Nadiro Salifovo (Lotu Guli) ir dabar jau virto tikru karu. Tas karas susijęs su įtakos zonų Rusijos daržovių turguose perdalijimu.

Vacha prieš nužudymą lankėsi pas Dubajaus kalėjime bausmę atliekantį čečėnų autoritetą Kazbeką Dukuzovą. Šis buvo nuteistas svetima pavarde už verslininkų iš Olandijos apiplėšimą kalėti 10 metų. Iš dviejų verslininkų, kurie turėjo Nyderlandų pilietybę, bet buvo rusų kilmės, gangsteris 2011 metų kovo 27-ąją dieną atėmė beveik 6 milijonus dolerių. Šie vyrai buvo atvažiavę į Dubajų verslo reikalais ir už grynuosius ruošėsi kažką pirkti. K. Dukuzovas apie tai sužinojo ir progos nepraleido. Tačiau vietinė policija irgi nesnaudė – K. Dukuzovą bei dar tris jo bendrus sulaikė.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijoje K. Dukuzovas buvo apkaltintas žurnalo „Forbes“ rusiškos versijos redaktoriaus Polo Chlebnikovo nužudymu. P. Chlebnikovas buvo nušautas 2004 metų liepos 9 dieną Maskvoje. 2005 metų rugpjūtį bylos dėl P. Chlebnikovo nužudymo tyrimas buvo baigtas. Generalinė prokuratūra teigė, kad P. Chlebnikovo nužudymą užsakė Achmedas Nukajevas, apie kurį savo knygoje papasakojo žurnalistas. Prieš teismą stojo įtariamieji šio užsakymo įvykdymu: Kazbekas Dukuzovas bei Musa Vachajevas. Tačiau prisiekusieji išteisino juos pagal visus kaltinimus. Teisėjui neliko nieko kita, kaip tik patvirtinti prisiekusiųjų nuosprendį. Jis ir taip 3 kartus buvo siuntęs prisiekusiuosius atgal į pasitarimų kambarį, motyvuodamas tuo, kad jų nuosprendis esąs netikslus. Kai buvo paskelbtas nuosprendis, dešimtys teisiamųjų draugų ir giminaičių, sėdinčių salėje, tai įvertino džiaugsmo šūksniais. K. Dukuzovas bei M. Vachajevas greitai prasmuko pro reporterius, įsėdo į baltą automobilį ir tučtuojau nuvažiavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašys ekstradicijos

P. Chlebnikovo šeima sutiko su nuosprendžiu ir pareiškė tikinti, kad procesas vyko laikantis reikiamų teisinių procedūrų, tik dar pridūrė: „Mes nebūsime patenkinti tol, kol teisingumas netriumfuos, kol tas ar tie, kurie įsakė nužudyti Polą ir įvykdė šį nusikaltimą, nebus rasti ir atvesti į teismą. Mes raginame Rusijos vyriausybę priimti siūlomą JAV ir kitų šalių, suinteresuotų šios bylos išnagrinėjimu, pagalbą“.

Po pusmečio Rusijos Aukščiausiasis Teismas išteisinamąjį nuosprendį pakeitė ir grąžino bylą teismui nagrinėti iš naujo. Procesas buvo pradėtas, tačiau K. Dukuzovas į teisiamųjų suolą jau nebegrįžo. Jis dingo iš Rusijos teisėsaugininkų akiračio, o klausimas, kas kaltas dėl amerikiečių žurnalisto nužudymo, taip ir liko neatsakytas. JAV, nesulaukusi verdikto, 2013 metų balandį K. Dukuzovą įtraukė į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama įvažiuoti į JAV ir užšaldė visas jo sąskaitas. JAV pareigūnai, matyt, tuo laiku dar nežinojo, kad K. Dukuzovas 2011 metais Jungtiniuose Arabų Emiratuose buvo nuteistas svetima pavarde.

REKLAMA

Rusai tai sužinojo neseniai ir kreipėsi į JAE, kad patikrintų K. Dukuzovo pirštų atspaudus. Jei oficialiai bus patvirtinta, kad Dubajuje kali Kazbekas, Rusija prašys jį išduoti, nes pasistūmėjo tyrimas ir P. Chlebnikovo byloje.

Nauji įrodymai

Dabar tardytojai kaip nusikaltimo užsakovą įvardija pernai kovo 23-iąją paslaptingai Londone mirusį Rusijos oligarchą Borisą Berezovskį. P. Chlebnikovas 2000 metais išleido knygą „Kremliaus krykštatėvis arba Rusijos apiplėšimo istorija“, kurioje B. Berezovskį kaltino sukčiavimu, pinigų plovimu, žmogžudysčių organizavimu, ryšiais su čečėnų mafija ir dar visokiomis blogybėmis. Ankstesnį užsakovą A. Nukajevą tardytojai dabar jau įvardija kaip tarpininką. Tarp P. Chlebnikovo žmogžudystės organizatorių atsirado ir naujų veidų – tai milicininkai, kurie 2004-aisiais sekė buvusį Čečėnijos vicepremjerą Janą Serguniną ir žurnalistę Aną Politkovskąją. Abu jie buvo nužudyti.

REKLAMA

Užpernai Maskvos teismas nuteisė 11 metų kalėti buvusį milicininką Dmitrijų Pavliučenkovą, dalyvavusį 2006 metais nužudant žurnalistę ir Kremliaus kritikę Aną Politkovskają. Vos sulaikytas dėl jos nužudymo D. Pavliučenkovas tvirtino, atseit, tą nusikaltimą užsakę Londone gyvenantys priešiškai Kremliaus atžvilgiu nusiteikę oligarchas Borisas Berezovskis bei Čečėnijos politikas Achmedas Zakajevas. D. Pavliučenkovas, apkaltintas tuo, jog sekė „Novaja gazetos“ apžvalgininkę A. Politkovskają, kad ją būtų galima nužudyti, sudarė su prokuratūra susitarimą, pripažino savo kaltę ir jau atlieka įkalinimo bausmę. Dabar jis ir papasakojo, atseit, P. Chlebnikovą sekę du čečėnų gaujos iš Toljačio nariai. Vienas iš gaujos vadeivų buvo Toljačio kriminalinės paieškos pareigūnas Šamadas Bisultanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Toljatį atvažiavęs 1982 metais Š. Bisultanovas kurį laiką dirbo milicijoje, o po to sukūrė nusikalstamą grupuotę. 1993 metais jo vadovaujamoje čečėnų gaujoje buvo net 200 narių. Ta gauja kontroliavo automobilių gamyklą, kurios gviešėsi ir kiti banditai. Vienas iš konkurentų buvo „įteisintasis vagis“ iš Gruzijos Važis Ramišvilis, pravarde Važa, taip pat „slaviškos grupuotės“ vadeiva Toljatyje Dmitrijus Ruzliajevas, pravarde Dima Didysis, ir jį palaikantis Vladimiras Vdovinas-Naparnikas.

Karas be pasigailėjimo

Dabar vėl grįžkime į Dubajų. Čia kalintis K. Dukuzovas ir B. Alijevas buvo geri draugai ir dalyvavo ne viename kriminaliniame kare. Tad dabar su K. Dukuzovo palaiminimu su Vachos žudikais turėtų susidoroti Ukrainoje įsikūrę kriminaliniai „generolai“ iš Čečėnijos.

REKLAMA

K. Dukuzovas ir B. Alijevas susipažino dar 1990-aisiais, kai abu Maskvoje pradėjo savo kriminalines karjeras. Kadangi B. Alijevas buvo kilęs iš Gruzijos, tai daugiausiai ir bendravo su gruzinais Badri Koguašvili ( dabar atlieka bausmę kolonijoje) ir Malzchu Kitija (nužudytas Graikijoje 2010 m.). K. Dukuzovas į Maskvą atvažiavo po pirmojo Čečėnijos karo ir įėjo į čečėnų „įteisintųjų vagių“ grupuotę. Jis išsiskyrė iš kitų, nes, mėtydamas pėdsakus, paprastai kas dveji metai keitė pavardes ir pasus.

2003-aisiais jie abu (su B. Alijevu – aut. past.) dalyvavo kare tarp Mirseimuro Abdulajevo ir Otaro Batalovo. Jie palaikė Otarą. Tame kare K. Dukuzovas buvo sužeistas. Tai atsitiko, kai jis, tuomet gyvenęs Ruslano Musajevo pavarde, kartu su dar su dviems „kolegomis“ ir Otaru bare, Kutuzovo prospekte, gurkšnojo kavą. Gangsteriai buvo įsitaisę už stalelio prie lango. Netikėtai lauke pasirodė du automatais ginkluoti vyrai ir ėmė šaudyti. Gyvas, tik sužeistas į krūtinę, liko tik K. Dukuzovas-Musajevas. Po kelių dienų jis pabėgo iš ligoninės ir suruošė atsakomąją akciją.

REKLAMA

Balandžio 30-ąją Maskvoje į klubą „Peščera“ įėjo du kaukėti vyrai. Jie pasuko prie stalelio už kurio sėdėjo M. Abdulajevas ir jo draugas Babajevas. Kaip įtaria kriminalistai, vienas iš kaukėtųjų buvo K. Dukuzovas. Jis ir sušaudė M. Abdulajevą. Į jį iš pistoleto paleido net 12 šūvių.

Įsakymas atkeršyti

Kai Maskvoje prisiekusiesiems neužteko įrodymų, kad K. Dukuzovas nušovė P. Chlebnikovą ir jie jį paleido, šis iš karto paliko Rusijos sostinę ir atsidūrė JAE. Išvažiavo neatsisveikinęs su savo geriausiuoju draugu Vachu, nes šis tuo metu kalėjo už sukčiavimą. Išleistas iš kalėjimo anksčiau laiko Vacha prisijungė prie pernai sausio mėnesį nušauto Aslano Usojano klano. Tuo pačiu metu jis kariavo ir su Rovšanu Džanijevu (Rovšanu Liankoranskiu). Iš Dubajaus jį rėmė Kazbekas. Teisėsaugininkai turi duomenų, kad 2009-2011 metais jie bent kartą per mėnesį susitikdavo Dubajuje ir aptardavo kriminalinio pasaulio naujienas. Kazbekas buvo susitaręs su čečėnais, kad jie rems B. Alijevą Ukrainoje. Tad šis drąsiai stūmė iš ten R. Liankoranskį ir, įsitvirtinęs Ukrainos kriminaliniame pasaulyje, draugavo su vietiniais autoritetais Andrejumi Nedzelskiu (Nedelia), Polikarpu Džanelidze (Poliu), Ramazu Ciskaridze (Ramazu). Jų padedamas jis ir stūmė R. Džanijevą iš Ukrainos ir Rusijos daržovių turgų. Kovos strategiją aptardavo su K. Dukuzovu. Paskutinį kartą Dubajaus kalėjime B. Alijevas lankėsi šiemet kovo pabaigoje. Kalba jau ėjo ne tik apie karą dėl turgų, bet ir apie tai, kad K. Dukuzovas, ko gero, greitai atvažiuos į Odesą ir įsilies į čečėnų gretas. Jis atmintinai išmoko Koraną, o pagal JAE įstatymus už tai gali būti sumažinta bausmė, todėl tikisi, kad greitai bus paleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar, sužinojęs apie draugo žūtį, K. Dukuzovas iš karto perdavė į laisvę nurodymą atkeršyti Vachos žudikams. Beje, čečėnai ir patys ruošėsi tai padaryti, nes Vacha Odesoje jiems buvo kaip ir garbės svečias. Pagal kaukazietiškas tradicijas, jei čečėnas pakvietė į svečius, jis yra atsakingas už svečio saugumą. Todėl Vachą Odesoje ir vaikščiojo be apsaugos.

Šaulių pavardės jau žinomos. Tai azerbaidžaniečiai, kurių, kai rašomas šis straipsnis, jau gali ir nebebūti gyvųjų tarpe. Tačiau, kas užsakovas, kol kas neaišku. R. Liankoranskis, kurį Vacha stūmė iš Ukrainos, buvo nušautas pernai vasario mėnesį Stambule. Nors vyras vaikščiojo su penkiais sargybiniais, tačiau samdomo žudiko kulkos išvengti nepavyko. Į Rovšaną buvo kėsintasi bent tris kartus ir jis vis išlikdavo gyvas, tačiau vienas kartas nemelavo. Paskutiniu metu Vacha buvo susipykęs ir su ankstesniu sąjungininku Lotu Guli, kuris irgi gviešėsi daržovių turgų. Kalbama, kad jie nepasidalijo milijonų. Taigi, karas tęsiasi.

Zbignevas Jankovskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų