REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vyriausybė pirmadienį pritarė siūlymui įvesti vairuotojams baudos balus - surinkus dešimt, kiltų grėsmė iki metų prarasti teisę vairuoti.

 

Grąžinti anksčiau galiojusią tvarką dėl baudos balų pasiūlė Valstybinė eismo saugumo komisija. Remdamasi jos pozicija Vidaus reikalų minsiterija (VRM) parengė Administracinių teisės pažeidimų pataisų projektą.

„Finansinės baudos vairuotojus atgraso ne visada, o teisės vairuoti transporto priemonę praradimas yra stipri poveikio priemonė“, – Vyriausybės pranešime cituojamas premjeras Algirdas Butkevičius.

Galutinį sprendimą dėl Administracinių teisės pažeidimų pataisų turės priimti Seimas.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas tikisi, kad balų sistema pradės galioti nuo šių metų liepos 1-osios.

Projektas numato, kad už skirtingai kvalifikuojamus Kelių eismo taisyklių pažeidimus vairuotojams būtų skiriami baudos balai, o per metus surinkus dešimt būtų nuo 9 mėnesių iki metų prarandama teisė vairuoti transporto priemonę.

REKLAMA
REKLAMA

Pradedančiam vairuotojui, kuris neturi dvejų metų stažo, teisė vairuoti būtų atimta surinkus šešis baudos balus.

Paskirtų balų galiojimas baigtųsi suėjus metams nuo jų skyrimo dienos, taip pat balai būtų anuliuojami ir atėmus teisę vairuoto transporto priemonę.

REKLAMA

VRM teigia, kad siūlomu reguliavimu siekia drausminti vairuotojus, kurie pakartotinai daro Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Matydami, kad situacija tikrai negerėja, nepasitvirtino ta sistema, kuri buvo priimta praėjusios Vyriausybės, priėmėme sprendimą, kad turi būti pažiūrėta, kaip yra užsienyje. Iš 28 Europos Sąjungos valstybių net 21-oje taikoma balų sistema“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė D.A.Barakauskas.

Pasak jo, pernai Lietuvoje per eismo įvykius žuvo 256 žmonės, šiemet sausio-gegužės mėnesiais - 82. Šalyje registruota per 2 mln. transportų priemonių, per 1,5 mln. gyventojų turi vairuotojų pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Darome dėl to, kad vis dėlto tuos, kurie sistemingai pažeidinėja Kelių eismo taisykles, būtų galima vieną kartą sustabdyti. Šiuo metu tie, kurie turi pinigų, susimoka baudą ir toliau vairuoja. Manau, kad teisingiausia bausmė, kad tiems, kurie turi stažą, surinkus iki dešimt balų, būtų atimtos teisės ir pilietis turėtų iš naujo laikytų egzaminus, kad gautų teises“, - sakė vidaus reikalų ministras.

Valstybinė eismo saugumo komisija dar pernai buvo nusprendusi, kad reikia grąžinti baudos balus vairuotojams. Tačiau kai kurios ministerijos buvo suabejojusios, ar toks siūlymas tikslingas. Tuo metu grąžinti baudos balus vairuotojams pritarė Susisiekimo ministerija bei Policijos departamentas.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų