REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė vyriausybės ataskaitai

A. Kubiliaus rezoliucija atmesta

A. Kubilius toliau teigia, kad A. Butkevičiaus vyriausybė beveik nieko nenuveikė, tačiau ,,nesugadino“ konservatorių pradėtų gerų darbų, tuo metu valdančiosios koalicijos atstovai stebisi, kad opozicijos lyderis vis dar mato savo vadovaujamos vyriausybės veiklą pro rožinius akinius.

- - - -

Seimas po diskusijos atmetė opozicijos lyderio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno A. Kubiliaus pateiktą Seimo rezoliucijos „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 metų veiklos ataskaitos“ projektą, kuriame buvo siūloma nepritarti Vyriausybės 2013 m. veiklos ataskaitai. Už rezoliuciją balsavo 34, prieš 54, susilaikė 7 Seimo nariai.

- - - -

Seimo plenariniame posėdyje parlamentarams diskutuojant dėl Vyriausybės veiklos 2013 metais ataskaitos, opozicijos lyderis Andrius Kubilius pasiūlė priimti rezoliuciją, kurioje siūloma nepritarti vyriausybės veiklos ataskaitai ir ragino valdančiąją koaliciją ,,realiai pasižiūrėti, ką pavyko padaryti ir ko nepavyko padaryti“. Anot jo, pagirti vyriausybę galima tik už kai kuriuos dalykus, o už daugelį kitų – kritikuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų, ką pavyko padaryti, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų ir tai jau mes čia ne vieną kartą vardinome – minimali alga, daugiabučių renovacija, teritorijų planavimas, energetikos projektų, kurie važiavo ir jau pastatyti ant bėgių, tęstinumas. Taip, yra dalykai, už kuriuos galima Vyriausybę pagirti, bet yra visa eilė dalykų, už kuriuos Vyriausybę ir valdančiąją koaliciją reikia labai stipriai kritikuoti“, – projekto pateikimo metu sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Atsakydamas jam Kęstutis Glaveckas siūlė parengti ir alternatyvų biudžetą bei kitus alternatyvius dokumentus. O A. Kubilius sakė, kad ,,vyriausybės veiklą galima apibūdinti kaip stagnacinę“, tačiau daugiau atsakymų pažadėjo po II-ojo prezidento rinkimų turo.

Konservatorius R. Dagys kritikavo pensijų kompensavimo sistemą, nes tai esą ateityje neleis didinti pensijų – bent jau tol, kol vyks kompensavimas. O A. Kubilius pridūrė, kad ,,Sodros“ reforma ,,padėta giliai į stalčių“.

Tuo metu M. Bastys priminė, kad visi Seimo komitetai vyriausybės ataskaitai pritarė. Jis taip pat priminė, kad konservatoriai nenuoseklūs kritikuodami sprendimą atkurti pensijas, nes patys konservatoriai jas ir sumažino.

REKLAMA
REKLAMA

,,Per metus buvimo opozicijoje jums ružavi akiniai niekaip nenukrenta“, - sakė I. Šiaulienė, ragindama opozicijos lyderį A. Kubilių atsiimti savo siūlomą rezoliuciją. Tačiau A. Kubilius vis tiek tvirtino, kad ,,teigiamos tendencijos prasidėjo 2009-2011 metais suvaldžius kirzę“.

,,Kada konservatoriai išsiims kiaulės akis?, - klausė A. Kubiliaus socialdemokratas Bronius Bradauskas. ,,Tik baigėt vadovauti, ir Masiulis jau siūlo mažinti viešajam sektoriuj darbuotojų skaičių (...) Ką veikėte 4 metus?, - klausė jis. B. Bradauskas taip pat susidomėjo opozicijos lyderio posakiu, kad po prezidento rinkimų bus pokyčių. Jis parodė salei lapelį, kuriame parašyta ,,jei norite, kad grįžtų Kubilius, balsuokite už D. Grybauskaitę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: netrukdykite šiai vyriausybei dirbti

,,Netrukdykite šiai vyriausybei dirbti“, - Seimo nariams sakė premjeras Algirdas Butkevičius antradienį parlamento plenariniame posėdyje vykusioje diskusijoje dėl vyriausybės 2013 metų ataskaitos.

,,Tokio melo iš šios tribūnos nesitikėjau“, - reaguodamas į konservatorių Andriaus Kubiliaus ir Jurgio Razmos kritiką sakė jis. Premjeras pabrėžė, kad nemažai lėšų buvo nukreipta į energetikos sektorių, ir tai leido sumažinti šilumos kainą. Jis taip pat akcentavo, kad kaip tik pernai po krizės atsigavo statybų sektorius, ir jo augimas buvo sparčiausias iš ES šalių.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad vidaus vartojimas pernai pirmą kartą ženkliai ūgtelėjo. Jis taip pat priminė, kad jeigu nebūtų skubiai ėmęsi darbų, SGD terminalas ,,laiku nebūtų įvestas į eksploataciją“. Premjeras taip pat kritikavo, kad ankstesnė vyriausybė nenumatė ,,RailBaltica“ galimybių studijoje nenumatė atšakos į Vilnių, bei tai, kad nebuvo siekiama gauti finansavimą ai kuriems energetiniams projektams, nes ,,jeigu finansavimas nebus gautas, tai šito projekto kaštai bus įskaičiuojami į elektros energijos kainą.

REKLAMA

Pasak premjero, derybos su ,,Gazprom“ tęsėsi daugiau kaip metus. ,,Ir prašyčiau nespekuliuoti ir neieškoti kažkokių priežasčių, pateisinimų, kad už sūrį, už sviestą (...) dujų kaina buitiniams vartotojams sumažės nuo 20 iki 30 proc.“, - sakė premjeras. „Kas neteitai sumažino pensijas prieštaraujant konstitucijai? (...) Šitaip krizėje gali veikti visai nekompetentingi žmonės. Reikia ekonominę krizę veikti per ekonomikos skatinimo priemones, prie renovaciją, per išmintingą skolinimosi politiką, kurią įgyvendinimo Latvija“, - vardijo A. Butkevičius.

,,Aš manau, kad šita dauguma pradėjo praėjusiais metais sugrąžinti pasitikėjimą vyriausybe (...) Netrukdykite šiai vyriausybei dirbti ir manau, kad šių metų pabaigoje pamatysime dar geresnius teigiamus rezultatus“, - sakė A. Butkevičius.

REKLAMA

A. Kubiliaus rezoliucija atmesta

Seimas po diskusijos atmetė A. Kubiliaus pateiktą rezoliuciją, kurioje buvo siūloma nepritarti  A. Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės 2013 metų veiklos ataskaitai.

Už rezoliuciją balsavo 34, prieš 54, susilaikė 7 seimo nariai. Diskutuodami dėl opozicijos siūlomos rezoliucijos, kurioje siūloma nepalankiai vertinti A. Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės ataskaitą, parlamentarai pasidalino į stovyklas.

Valdantieji teigė, kad neteisūs buvusieji valdžioje, kurių klaidos dabar taisomos, opozicija laikėsi savo – kad dabartinė vyriausybė tik nesugadino jų pradėtų darbų.

,,Kažkas turi pasakyti tiesą, kaip vyriausybė praėjusiais metais dirbo, o iš tikrųjų imitavo darbą“, - teigė V. Stundys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu A.Mazuronis dėkojo opozicijai už jų parengtą alternatyvią ,,ataskaitą‘ , tačiau įžvelgė, kad tai reiškia prašymą ,,būkite geri, pasakykite, kad ir mes padarėme kai ką gero“. ,,Mes kalbame ne apie jūsų šaržinę (opozicijos) ataskaitą, todėl siūlau nepritarti pasiūlytai rezoliucijai“, - sakė A. Mazuronis.

,,Vis dėlto tiek darbų, kiek buvo žadėta, nenuveikta“, - nenusileido A. Matulas.

G.Purvaneckienė opozicijos pasiūlytą rezoliuciją pavadino įrodymu, kad ,,atsigauna Andriaus Kubiliaus humoro jausmas“ ir siūlė ją atmesti. Tuo metu A. Salamakinas sakė, kad nustebtų, jei opozicija nebūtų pateikusi tokios rezoliucijos.

REKLAMA

V.Matulevičius atkreipė dėmesį, kad vertinant vyriausybės darbą eilinį kartą prasidėjo kova tarp buvusių ir esamų. Jis siūlė pripažinti, kad ,,ne viskas blogai, ką padarė A. Kubiliaus vyriausybė, ir ne viską padarė A. Butkevičiaus vyriausybė“.

Diskusijai įpusėjus pasigirdo ir daugiau raginimų vengti priešpriešos bei sutarti, kad nuveikta nemažai darbų. A. Kubiliaus pateiktą rezoliuciją Seimas atmetė. Už rezoliuciją balsavo 34, prieš 54, susilaikė 7 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų