REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vladimiras Putinas remia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) parengtą situacijos Ukrainoje deeskalavimo „kelio gairių“ planą, pirmadienį pareiškė ši tarptautinė organizacija po jos pirmininko pokalbio su Rusijos prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

„Per kiek anksčiau šiandien (pirmadienį) įvykusį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu) ESBO pirmininkui Didier) Burkhalteriui (Didjė Burkhalteriui) buvo pasakyta, kad Rusija remia „kelio gairių“ planą ir ESBO dalyvavimą Ukrainoje“, - rašoma organizacijos paskelbtame pareiškime.

REKLAMA

ESBO nurodė, jog tai reiškia, kad šis planas sulaukė „teigiamos reakcijos“ iš Rusijos, Ukrainos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Praėjusią savaitę parengtos „kelio gairės“ rodo „pragmatišką kelią nuo eskalavimo logikos link bendradarbiavimo ir stabilumo padidinimo vietoje logikos“, nurodė ESBO.

Plane pagrindinis dėmesys skiriamas „susilaikymui nuo smurto, nusiginklavimui, nacionaliniam dialogui bei rinkimams, juo siekiama paremti Ukrainos vyriausybę užtikrinant palankią aplinką gegužės 25-ąją visoje šalyje surengti sąžiningus ir laisvus rinkimus“, rašoma organizacijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis žingsnis šiame plane buvo vokiečių diplomatijos veterano Wolfgango Ischingerio (Volfgango Išingerio) paskyrimas tarpininkauti apskritojo stalo deryboms tarp Ukrainos vyriausybės, parlamento ir regionų.

ESBO, kurios būstinė įsikūrusi Vienoje ir kuri buvo įkurta kaip forumas Vakarų ir Rytų dialogui Šaltojo karo metais, tampa svarbia žaidėja Ukrainos krizėje - ji ketina pasiųsti į Ukrainos prezidento rinkimus tūkstantį stebėtojų, ir tai bus viena didžiausių misijų per visą šios tarptautinės organizacijos istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu ESBO Ukrainoje turi apie 150 stebėtojų, kuriems padeda vietos personalas. Šie žmonės stebi situaciją, įskaitant padėtį neramiuose rytiniuose šalies rajonuose. Prorusiški separatistai balandžio pabaigoje buvo sučiupę grupę ESBO karinių stebėtojų ir apie savaitę laikė juos įkaitais, tačiau gegužės 3 dieną paleido.

D.Burkhalteris yra Šveicarijos, kuri šiuo metu pirmininkauja 57 valstybes vieninjančiai ESBO, prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų