REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau esame rašę apie išmaniųjų telefonų gamintojų ir JAV mobiliojo ryšio operatorių iniciatyvą nuo kitų metų diegti į mobiliuosius įrenginius vadinamuosius „mirties mygtukus“ (kill switch), leidžiančius nuotoliniu būdu visiškai užblokuoti juos vagystės ar pametimo atveju.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju mobiliųjų telefonų vagystės taptų beprasmiškomis, nes nusikaltėliai negalėtų jais pasinaudoti.

REKLAMA

Kalifornijos valstija gali tapti pirmąja, kurioje tokia mobiliojo ryšio pramonės iniciatyva, kuriai, kaip liudija apklausos, pritaria didžioji dauguma JAV gyventojų, bus paremta ir įstatymu. Pranešama, kad šios valstijos atstovų asamblėjoje įstatymdaviai balsavo už tokio įstatymo priėmimą.

Tai buvo jau antrasis balsavimas dėl „mirties mygtuko“ funkcijos įteisinimo. Pirmą kartą įstatymo projekto nepavyko priimti. Dabar naująjį įstatymą turės pasirašyti Kalifornijos gubernatorius, ir tik tada jis įsigalios.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimą dėl savanoriško „mirties mygtuko“ funkcijos diegimo pasirašė dešimt mobiliųjų telefonų gamintojų, įskaitant „Apple“, „Samsung“, „Google“ ir HTC, bei mobiliojo ryšio bendrovės „Verizon Communications“, „AT&T“, „Sprint“, „T-Mobile“ ir „U.S. Cellular“. Mobiliojo ryšio pramonės asociacija (CTIA) siekia, kad nuo 2015 m. visuose JAV rinkai pateikiamuose mobiliuosiuose įrenginiuose bus diegiama speciali programinė įranga, kuri telefonų savininkams leis vagystės ar pametimo atveju nuotoliniu būdu ištrinti asmeninę informaciją, o taip pat paversti juos visiškai nefunkcionuojančiais. Tam reikės įvesti atitinkamą slaptažodį. Jei telefonas būtų atgautas, jį vėl „atgaivinti“ galės tik jo savininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mirties mygtuko“ funkcija bus diegiama telefonuose dar jų gamybos metu gamykloje. Be to, tokia funkcija galės naudotis ir senesnių telefonų savininkai: atitinkama programinė įranga bus platinama internete.

Ekspertų skaičiavimais, telefonų užblokavimo galimybė dėl vagystės ar pametimo kasmet JAV gyventojams padės sutaupyti apie 2,6 mlrd. dolerių. Šią sumą sudaro išlaidos telefonų draudimui ir naujų aparatų pirkimui. 2012 m. Jungtinėse Valstijose buvo pavogta apie 1,6 mln. išmaniųjų telefonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų