REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Valstijose praktiškai apakusiam pacientui pavyko grąžinti dalinį regėjimą implantavus jam bionines akis, pranešė naujienų agentūra AP.

REKLAMA
REKLAMA

55 metų amžiaus vyrui, kuriam dar vaikystėje buvo diagnozuotas pigmentinis retinitas, buvo atlikta dirbtinės tinklainės implantavimo operacija. Pacientas tuo metu praktiškai buvo aklas, sakoma pranešime. Dėl pigmentinio retinito vyksta tinklainės pigmentinė distrofija, tad sulaukęs 50 metų šis pacientas beveik nebematė.

REKLAMA

Skelbiama, kad po dirbtinės tinklainės įsodinimo šiam pacientui regėti padeda specialūs akiniai su vaizdo kameromis ir siųstuvėliu. Videokamerų fiksuojamas vaizdas paverčiamas elektros impulsų, kurie perduodami į tinklainės paviršių, serija. Šie impulsai stimuliuoja dar likusias sveikas tinklainės ląsteles, versdami jas retransliuoti signalus į regos nervą, o iš jo vizualinė informacija siunčiama į smegenis. Toks mechanizmas suteikia galimybę žmogui matyti.

Bioninių akių transplatavimo operacijos JAV šiuo metu laukia apie 7 500 žmonių, o ateityje ji gali grąžinti regėjimą dar maždaug 90 000 pigmentiniu retinitu sergančių asmenų. Tiesa, po tokios operacijos regėjimas visiškai neatstatomas: pacientai gali atskirti jų matomus žmones, skirti spalvas, tačiau tam, kad bioninės akys prilygtų tikroms, dar prireiks gerokai patobulinti jų naudojamas technologijas, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų