• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bloga žinia norintiems sulieknėti: viršytos rekomenduojamos dozės gali rimtai susargdinti

Dar viena šalis neįsileidžia kinietiškų „liekninančių“ maisto papildų

Per žiemą priaugote kelis kilogramus, kuriuos kantriai mėginote „nukrapštyti“, tačiau ėmė ir pasimaišė šventės. Tos kelios velykinės užstalės dienos nubraukė visus ne vienos savaitės vargus. O vasara tai jau čia pat! Ką daryti? Skaičiuoti kalorijas ir prakaituoti sporto salėje – ir nesinori, ir kilogramai tirpsta ne taip greitai kaip norėtųsi...

Vien pastaraisiais metais lieknėjome srėbdami kopūstų sriubą, vilkėdami specialiais šortukais ir tamprėmis, išbandėme (ar bent girdėjome) kelių rūšių „ypatingas tabletes“, apie kurias sakoma, kad tai nauja, ypatinga lieknėjimo programa, o „speciali formulė kontroliuoja apetitą bei svorį“.

Deja... Netrukus po to, kai rinkoje pasirodo koks naujas stebuklingas produktas, specialistai mus nuvilia: žadamo rezultato nesitikėkite. Pavyzdžiui, praėjusių metų vasarą s viduryje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudė platinti kai kuriuos maisto papildus dėl jų reklamoje naudotų tikrovės neatitinkančių teiginių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje ir Kazachstane – papildai iš Kinijos

Bet nusivylimas – mažiausias blogis, kuris gali nutikti. Šiomis dienomis Kazachstane įsiplieskė gerokai didesnis skandalas. 

REKLAMA

„Kazachstane uždrausta prekiauti žaliąja liekninančia kava“ („Green Coffee“), – praneša portalas Dieta-kz.com. Tiesa, priežastis, dėl kurios tai padaryta, gerokai paprastesnė – draudimas įvestas dėl to, kad šios šalies rinką užpildė klastotės iš Kinijos. „Tūkstančiai nepatenkintų vartotojų skundais užvertė Kazachstano sveikatos apsaugos ministeriją prašydami sukišti sukčius už grotų“, – rašoma portale.

„Suklastotų papildų rinkoje yra labai daug, nes preparatas buvo labai populiarus. Tačiau kinietiški papildai ne tik nepadeda sulieknėti, bet gali sukelti apsinuodijimą. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė uždrausti prekiauti bet kokios rūšies žaliąja kava“, – rašoma portale.

REKLAMA
REKLAMA

„Visų šių maisto papildų gamintojas – Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė, o kilmės šalis Kinija“, – savo pranešime skelbia ir Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Siekiančius lengvai sulieknėti šį pavasarį VMVT eilinį kartą nuvylė:

„Teiginiai, kad vartojant tam tikrus maisto papildus vos per mėnesį svoris sumažės 5 ar net 10 kg, nes pagerės virškinimas, taps greitesnė medžiagų apykaita bei sumažės apetitas, nėra moksliškai pagrįsti. Dar daugiau – daugelį jų draudžiama naudoti. (...) Pavyzdžiui, maisto papildo lieknėjimui „Green Coffee 800“ sudėtyje buvo nustatyta neaiški medžiaga, „Green Coffee 800+“ sudėtyje nustatyta draudžiama medžiaga sibutraminas, o „Green Coffee 1000“ sudėtyje – fenolftaleinas“, – informuoja VMVT, pabrėždama, kad papildų „kilmės šalis Kinija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors dar praėjusių metų vasaros viduryje VMVT uždraudė platinti maisto papildus Green Coffee“ dėl reklamoje naudotų teiginių: „garantuotai sulieknėsite 10 kg per mėnesį“ ir „ponia (...) yra viena iš šimtų žmonių, kurie per 1 mėnesį sulieknėjo virš 10 kg vartojant tik tas naujas liekninančias kapsules“, viena jais prekiaujanti interneto parduotuvė ir dabar skelbia: „Tai visiškai natūralus maisto papildas, kurio sudėtyje yra tik augalinės kilmės ekstraktai (...) maisto papildas, kuris buvo sukurtas iš augalinių ekstraktų mišinio, o šio produkto unikalūs ingredientai yra kruopščiai atrenkami iš skirtingų pasaulio šalių...“.

REKLAMA

Tiesa, minėtoje interneto svetainėje apie 10 atsikratytų kilogramų jau nerašoma, apsiribojama teiginiu „atsikratyti keleto kilogramų“.

Žada stebuklingą rezultatą? Geriau nepirkti

įvairių šalių specialistai įspėja, kad su daugeliu „liekninančių“ maisto papildų (pasaulyje jį priskaičiuojama apie 150 – red, past.), nėra atlikta klinikinių tyrimų, todėl tiksliai nežinomas jų veiksmingumas. O platintojų siūlomuose „stebuklinguose“ maisto papilduose kai kurios sudedamosios dalys gali keliasdešimt kartų viršyti kasdienines rekomenduojamas dozes, todėl vietoje laukto rezultato galima prisišaukti net didelių sveikatos problemų.

Pavyzdžiui, JAV Maisto ir vaistų kontrolė įspėja, kad viršytos rekomenduojamos preparatų su kava dozės gali sukelti ūminį kepenų pažeidimą, didelės vitamino B6 dozės – pusiausvyros ir jutimo sutrikimus, niacino – virškinamojo trakto sutrikimus (pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą, viduriavimą) ir pan.

Lietuvos VMVT primena, kad prieš įsigyjant maisto papildus internetu, būtina įvertinti visą pateikiamą informaciją. Jei svetainėje nėra nurodytas Lietuvoje esančio platintojo pavadinimas, adresas, telefono numeris, o maisto papildo reklamoje žadami „stebuklingi rezultatai”, tokio produkto geriau nepirkti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų