REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį valstybės kontroliuojamam gamtinių dujų koncernui „Gazprom“ nurodė kol kas nereikalauti iš Ukrainos avansu mokėti už tiekiamas gamtines dujas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį valstybės kontroliuojamam gamtinių dujų koncernui „Gazprom“ nurodė kol kas nereikalauti iš Ukrainos avansu mokėti už tiekiamas gamtines dujas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas paragino kol kas nesiimti priemonių, numatytų su Ukraina pasirašytoje gamtinių dujų tiekimo sutartyje.

REKLAMA

„Atsižvelgiant į susidariusią padėtį, kurioje yra atsidūrusi Ukraina, ir tai, kad mūsų derybų procesas su Europos Sąjunga dar nesibaigė, prašau vadovybės kol kas susilaikyti nuo priemonių, numatytų kontrakte, kol nebus surengtos papildomos konsultacijos, jeigu tik, žinoma, mūsų partneriai sutiks su tokiomis konsultacijomis. Jeigu nesutiks, tada veiksime pagal sutartį“, – sakė V.Putinas trečiadienį vykusiame pasitarime.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas vyriausybės posėdyje sakė, kad yra pagrindo pradėti reikalauti avansinio mokesčio iš Ukrainos, kurios skola už gamtines dujas Maskvai dabar siekia 2,2 mlrd. JAV dolerių. Tačiau V.Putinas paragino pirmiausia surengti konsultacijas su Ukraina.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir ES rengiasi smogti Rusijos bankams ir energetikos kompanijoms

JAV ir Europos Sąjunga (ES) rengiasi smogti Rusijos bankams ir energetikos bei kalnakasybos kompanijoms, jeigu Rusija įsiverš į pagrindinę Ukrainos teritorijos dalį, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.

Antradienį Vašingtone kalbėdamasis su JAV senatoriais valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) šiurkščiais žodžiais apibūdino pastarųjų dienų įvykius Ukrainos Donecko, Charkovo ir Luhansko regionuose.

„Visa tai, ką mes matėme per pastarąsias 48 valandas, nuo rusų provokatorių iki Rytų Ukrainoje veikiančių agentų, sako mums, kad jie buvo atsiųsti kelti chaoso, – sakė J.Kerry įstatymų leidėjams ir pridūrė:  –Šios pastangos yra taip pat negrabios kaip ir aiškios.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje Europos Komisija trečiadienį informuos ES šalių ambasadorius apie pasirengimą tam, ką Bendrija vadina „trečios fazės“ sankcijomis.

„Euobserver“ duomenimis, priemonių projekte numatomi suvaržymai Rusijos bankams ir finansinių paslaugų firmoms, prekybai tam tikromis prekėmis, draudimai ES kompanijos teikti paslaugas Rusijos naftos ir dujų firmoms, ir, taip pat, potencialus ginklų embargas.

Naftos ir dujų sektoriaus sankcijos galėtų apimti technologijų perdavimą, investicijas į naują žvalgymą ir infrastruktūrą, periferines paslaugas, tokias kaip draudimas ar logistika, bet tai nebūtų iranietiško tipo draudimas importuoti į ES naftą ir dujas.

REKLAMA

ES taip pat rengiasi į „juoduosius“ sąrašus įtraukti daugiau Rusijos pareigūnų iš sąrašo projekto, kuriame yra daugiau kaip 100 pavardžių. Kovo mėnesį jau buvo uždrausta išduoti vizas 33-ims tų žmonių, buvo įšaldytas jų turtas.

J.Kerry perspėjimas pasigirdo prieš jo kitos savaitės susitikimus su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, Ukrainos laikinuoju užsienio reikalų ministru ir ES užsienio politikos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ešton) ir prieš pirmadienį Briuselyje įvyksiantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

REKLAMA

Tačiau kai kurie diplomatai baiminasi, kad Rusijos invazija gali prasidėti dar iki savaitgalio.

JAV ambasadorius Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijoje (ESBO) Vienoje Danielis Baeras (Danielis Beras) antradienį paskelbtame pareiškime sakė, kad elitiniai Rusijos armijos junginiai ir oro pajėgos prie Ukrainos sienos yra pasirengę „tuoj pat vykdyti ilgalaikes puolamąsias karines operacijas į Ukrainą“,su „greitų smūgių pajėgumais ir pagalba iš oro iki potencialių saugumo operacijų“.

Kijeve dirbantis diplomatas iš vienos ES šalies „Euobserver“ sakė: „Rusija rengiasi okupuoti Rytų ir Pietų Ukrainą, atkirsdama ją nuo jūros, ir užimti svarbius Ukrainos ginklų pramonės objektus, kurie aptarnauja jos pačios (Maskvos) kariškius“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų