• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina šeštadienį atmetė naujausią Rusijos gamtinių dujų kainos padidinimą ir pagrasino patraukti kaimynę į arbitražo teismą dėl ginčo, kuris galėtų sukelti pavojų tiekimui ir į Vakarų Europą.

Ukraina šeštadienį atmetė naujausią Rusijos gamtinių dujų kainos padidinimą ir pagrasino patraukti kaimynę į arbitražo teismą dėl ginčo, kuris galėtų sukelti pavojų tiekimui ir į Vakarų Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Arsenijus Jaceniukas sakė, kad du Rusijos tarifo pakėlimai per tris dienas yra „ekonominės agresijos“ forma, kuria siekiama nubausti Ukrainos naujuosius lyderius už Maskvos remiamo režimo nuvertimą praėjusį mėnesį.

REKLAMA

Rusijos gamtinių dujų gigantė „Gazprom“ šią savaitę dujų Ukrainai kainą padidino 81 procentu – iki 485,5 dolerio (354,3 euro) nuo 268,5 dolerio už 1 tūkst. kub. metrų. Tai didžiausia kaina iš visų Rusijos klientų Europoje.

Rusijos dujų monopolininkas antradienį pranešė, jog gamtinės dujos Ukrainai nuo balandžio 1 dienos pabrango 43,6 proc. – nuo 268,4 iki 385,5 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, o ketvirtadienį Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pranešė apie nulinio muito atšaukimą, dėl kurio dujos Ukrainai pabrango dar 100 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas gali dar labiau pakurstyti įnirtingą diplomatinį Maskvos ir Vakarų ginčą dėl Ukrainos ateities, dėl kurio Kremliaus pareigūnams buvo įvestos sankcijos, o diplomatinė izoliacija yra didžiausia nuo Berlyno sienos griuvimo 1989 metais.

„Politinis spaudimas yra nepriimtinas. Ir mes nesutinkame su 500 dolerių kaina“, – sakė A.Jaceniukas per vyriausybės posėdį, kurio metu buvo tariamasi, kaip spręsti ekonominę krizę, galinčią eskaluoti įtampą kultūriškai susiskaldžiusioje, 46 mln. gyventojų turinčioje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija negalėjo užimti Ukrainos karinės agresijos priemonėmis. Dabar jie įgyvendina planus užimti Ukrainą ekonominės agresijos (priemonėmis)“, – sakė jis.

Pasak A.Jaceniuko, Ukraina yra pasirengusi toliau pirkti Rusijos dujas sena 268,5 dolerio kaina, nes tai yra „priimtina kaina“.

Tačiau premjeras pridūrė, kad Ukraina privalo pasirengti galimybei, kad artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais „Rusija arba apribos, arba sustabdys dujų tiekimą Ukrainai“.

„Gazprom“ klientams Vakarų Europoje tiekimas buvo apribotas 2006 ir 2010 metais, kai ši kompanija, jau seniai kaltinama kainų didinimu kaimyninėms šalims, siekiančioms glaudesnių santykių su Vakarais, dėl ginčų kainų klausimu sustabdė tiekimą Ukrainai.

REKLAMA

Ši valstybinė dujų kompanija tiekia maždaug trečdalį Europos Sąjungos (ES) suvartojamų gamtinių dujų, nors Briuselis bando mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos, šiai savo teritorijoje slopinant kitokią nuomonę ir užimant vis karingesnę užsienio politikos poziciją.

Beveik 40 proc. tų dujų tiekiama per Ukrainą, o likęs kiekis – Baltijos jūros dugnu nutiestu dujotiekiu „Šiaurės srautas“ į Vokietiją, taip pat per Baltarusiją ir Lenkiją.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas sakė, kad Kijevas yra pasirengęs patraukti „Gazprom“ į arbitražo teismą Stokholme, jeigu Maskva atsisakys derėtis dėl mažesnės kainos.

„Jei nesusitarsime, eisime į arbitražo teismą, kaip mums galima pagal dabartinį kontraktą“, – perspėjo J.Prodanas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų