REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos kariai apsupo Kryme esančią Belbeko oro pajėgų bazę ir pateikė ultimatumą, kuriame reikalaujama, kad ten esantys kariai pasiduotų, šeštadienį nurodė netoli Sevastopolio esančios bazės vadas.

Rusijos kariai apsupo Kryme esančią Belbeko oro pajėgų bazę ir pateikė ultimatumą, kuriame reikalaujama, kad ten esantys kariai pasiduotų, šeštadienį nurodė netoli Sevastopolio esančios bazės vadas.

REKLAMA

Bazė, kurioje tebebuvo iškelta žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliava, yra vienas iš nedaugelio Ukrainos vis dar kontroliuojamų karinių objektų Kryme, kurį aneksavo Rusija.

„Rusijos kariai mūsų aerodrome suteikė mums valandą, per kurią turime pasiduoti – arba jie pradės šturmą. Mes niekur nevyksime; pažiūrėsim, koks bus tas jų šturmas“, – bazės vadas Olehas Podovalovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

To ultimatumo terminas turėjo sukakti 12 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Netrukus Rusijos kariai paskelbė naują ultimatumą - pasiduoti arba bus šturmas.

„Okupantai apsupo Belbeko aerodromą. Mūsiškiams pateikė ultimatumą – (jeigu jie) neišeis be ginklų, prasidės šturmas“, – Ukrainos žurnalistė Natalija Sedleckaja patvirtino socialiniame „Twitter“.

REKLAMA
REKLAMA

Laikraštis „Ukrainskaja pravda“ nurodė, kad Rusijos kariai buvo įjungę sireną, taip pat buvo pastebėti snaiperiai.

Pasak žurnalistės Miriamos Draginos, ukrainiečių karinio dalinio vadas Julijus Mamčuras ragino karius tesėti savo duotą karinę priesaiką.

REKLAMA

Rusija šį Juodosios jūros pusiasalį užėmė beveik be kraujo praliejimo, nors anksčiau šią savaitę per vieną incidentą Krymo pagrindiniame mieste Simferopolyje žuvo vienas Ukrainos karys, o dar du buvo sužeisti.

Ukrainos gynybos ministerija penktadienį nurodė, kad bazės Kryme formaliai tebėra kontroliuojamos Kijevo, tačiau daugumą jų jau yra užėmę Rusijos kariai ir iškėlę savo šalies trispalves.

Rusijos pajėgos Kryme užėmė vienintelį Ukrainos turėtą povandeninį laivą ir iškėlė ant jo Rusijos vėliavą, šeštadienį pranešė Rusijos Juodosios jūros laivynas.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvęs Ukrainos povandeninis laivas „Zaporižė“ maždaug prieš valandą buvo nuplukdytas prie Rusijos Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų divizijos“, – laivyno atstovas Viačeslavas Truchačiovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos vėliavą ant to dyzelinio elektrinio povandeninio laivo pakeitė Šv.Andriejaus vėliava – balta su mėlynu kryžiumi, Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolis.

Šeštadienį Sevastopolio įlankoje buvo pastebėtas povandeninis laivas, kuris tikriausiai buvo „Zaporižė“.

Anksčiau, kol priklausė Ukrainos pajėgoms, jis bazavosi Sevastopolio uostamiesčio pakraštyje esančioje Šaulių įlankoje.

Rusijos pajėgos šią savaitę užgrobė kelis Ukrainos karinių pajėgų laivus, taip pat jų štabą Sevastopolyje, stiprindamos savo karinę kontrolę Kryme, kuris Maskvos sprendimu buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) Donecke sulaikė vadinamosios Donbaso liaudies kariuomenės lyderį Michailą Čumačenką, nes jis įtariamas kėsinimusi į Ukrainos teritorinį vientisumą.

„UST teismo sprendimu Donecke sulaikė vadinamosios Donbaso liaudies kariuomenės lyderį M.Čumačenką ir pareiškė jam oficialų įtarimą rengimusi nusikaltimui – pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 109-ąjį (veiksmai, kuriais siekiama jėga pakeisti ar nuversti konstitucinę santvarką ar užgrobti valstybės valdžią ) ir 110-ąjį (kėsinimasis į Ukraino teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę ) straipsnius“, – sakoma šeštadienį paskelbtame UST spaudos centro pranešime.

REKLAMA

Taip pat nurodoma, kad iš M.Čumačenkos paimta medžiaga, „kuri įrodo ketinimus per masinį renginį Donecke raginti dalyvius imtis neteisėtų veiksmų, – pavyzdžiui, jėga užimti srities valstybinės administracijos pastatą“.

„Taip pat nustatyta, kad sulaikytasis ketino pasiskelbti „liaudies gubernatoriumi““, – pažymi UST.

Kardomąją priemonę parinks teismas.

Apie 200 prorusiškų pažiūrų protestuotojų šeštadienį šturmavo vieną Ukrainos oro pajėgų bazę vakarų Kryme, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Neginkluotų žmonių minia įsiveržė į bazę, esančią Novofiodorivkos miestelyje, ir pradėjo daužyti pastatų langus. Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius nuo stogo.

REKLAMA

Anot naujienų agentūros UNIAN, Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas 13 val. 14 min. parašė paskyroje tinkle „Facebook“, kad „šturmuojama Novofiodorivka“. Vėliau pridūrė, kad šturme dalyvauja „tituškos“.

„Ukrainos bazės personalas apmėtytas dūminiais užtaisais. Pilna dūmų. Mes atsitraukėme į štabo pastatą, „žali žmogeliukai“ stovi atokiau, stebi“, – pateikia V.Selezniovas vieno iš karių žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų