REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Robotas Rubiko kubą sudėjo per 3 sekundes

Pasiektas naujas pasaulio rekordas!

Pasaulinis garsiojo Rubiko kubo (3x3) rinkimo greičio rekordas vėl sumuštas: tai padarė britų inžinierių Davido Gilday'aus ir Mike'o Dobsono pagamintas „Lego“ robotasCubestormer 3“. Jis tai padarė per 3,253 sekundės, pranešė „Engadget.com“.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnysis rekordas, kuris buvo pasiektas 2011 m. rudenį, priklausė kitam „Cubestormer“ roboto modeliui „Cubestormer 2“. Tada Rubiko kubas buvo sudėtas per 5,27 sekundės. Per 18 mėnesių šio roboto kūrėjams pavyko pagaminti naują robotą, kuris rekordą pagerino 2 sekundėmis.

REKLAMA

„Cubestormer 3“ valdo išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“. Jame veikianti aplikacija analizuoja Rubiko kubo plokštumų spalvų padėtį ir siunčia valdymo komandas į roboto manipuliatorius kontroliuojantį procesorių. Skelbiama, kad šie manipuliatoriai yra labai tikslūs ir veikia itin greitai: kompiuteris turi pateikti kito judesio instrukcijas dar iki to laiko, kol baigėsi ankstesnis judesys. Naują rekordą pasiekti pavyko dėl itin tikslios Rubiko kubo kraštinių sudėjimo strategiją analizuojančio algoritmo ir roboto varikliukų sinchronizacijos, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Robotas „Cubestormer 3“ surinktas iš robototechninio konstruktoriaus „Lego Mindstorms“ dalių. Inžinieriai pridėjo tik papildomas stabdymo elektrines pavaras, padidinančias manipuliatorių veikimo greitį. Taip pat buvo modifikuota ir programinė įranga, leidžianti išnaudoti padidėjusį roboto manipuliatorių judėjimo greitį.

Skelbiama, kad rekordo fiksavimo metu buvo naudojamas specialios konstrukcijos Rubiko kubas: jo segmentus galima pasukti dar iki to laiko, kol kubo šonai būna visiškai išlyginti. Kartu su techniniais ir programiniais pakeitimais tai leido išspręsti šį galvosūkį tokiu greičiu, kad viso proceso nespėja įžiūrėti žmogaus akys. Po to, kai naujasis rekordas buvo užfiksuotas Guinnesso pasaulio rekordų knygos leidėjų, „Cubestormer 3“ roboto kūrėjų turbūt laukia dar didesnis iššūkis: pagaminti robotą, kuris Rubiko kubą įveiktų greičiau nei per 3 sekundes.

Beje, žmogaus pasiektas Rubiko kubo (3x3) surinkimo rekordas šiuo metu yra 5,5 sekundės. Jį 2013 m. pasekė australas Feliksas Zemdegsas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų