REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje internetu plintantis prisigėrimo iššūkis „Neknominate“ jau kelia rimtą susirūpinimą. Bandydami kuo šauniau pasirodyti ir pranokti draugus, nuo per didelio alkoholio kiekio mirė mažiausiai penki jaunuoliai – du airiai ir trys britai, visi jaunesni nei 30 metų.

Visame pasaulyje internetu plintantis prisigėrimo iššūkis „Neknominate“ jau kelia rimtą susirūpinimą. Bandydami kuo šauniau pasirodyti ir pranokti draugus, nuo per didelio alkoholio kiekio mirė mažiausiai penki jaunuoliai – du airiai ir trys britai, visi jaunesni nei 30 metų.

REKLAMA

Priimdami „Neknominate“ iššūkį užsieniečiai dažnai renkasi įvairius stipriuosius gėrimus ir jų kokteilius, o Lietuvą šis žaidimas pasiekė „Alaus iššūkio“ pavidalu. Taisyklės – vienu mauku išgerti skardinę alaus ir tai nufilmuoti, o vaizdo įrašą paskelbus internete įvardyti du draugus, kurie turėtų padaryti tą patį. Taip estafetė tęsiasi, o dalyvių daugėja.

Balsas.lt kalbinta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja Sigita Goštautaitė sakė, kad dar neteko gydyti per šį iššūkį apsinuodijusių pacientų. Tačiau dėl alkoholio į ligoninę patekę žmonės apskritai nebūna linkę atvirauti: „Gal ir vyksta tie žaidimai, bet jie to nesako. Jei pas mus patenka iš kompanijos vienas žmogus, jis tikrai nepasakos, kad varžėsi – negirdėjau tokių dalykų“, – teigė medikė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo gėrimo greičio priklauso, kaip kyla alkoholio koncentracija kraujyje: kuo greičiau išgersi, tuo greičiau ji pakils. Nuo skardinės alaus žmogus tikriausiai neapsinuodys, bet jei per kelias minutes išgertų butelį degtinės, tai gali baigtis net mirtimi“, – apie tokių iššūkių pasekmes įspėjo S. Goštautaitė.

REKLAMA

Pasak gydytojos toksikologės, į ligoninę dėl ūmaus apsinuodijimo alkoholiu dažniausiai patenka arba jauni ir nepatyrę, savo galimybių neįvertinantys jaunuoliai, arba nuo alkoholio jau priklausomi ir saiko nejaučiantys asmenys, kurie gavę progą išgerti tiesiog nebegali sustoti.

„Mirtys dėl alkoholio dažniausiai įvyksta namuose. Jeigu žmogus jau pasiekia gydymo įstaigą, dažniausiai pavyksta išgelbėti jo gyvybę“, – teigė pašnekovė.

Į medikus reikėtų kreiptis, jei alkoholio pavartojusį žmogų stipriai pykina, jis daug ir nesustodamas vemia. Kitas apsinuodijimo etapas – sąmonės praradimas, arba vadinamoji alkoholinė koma: „Jeigu žmogus yra praradęs sąmonę, jį reikėtų guldyti ant kairiojo šono, nes ant nugaros gulintis žmogus pradėjęs vemti gali lengvai užspringti skrandžio turiniu ir uždusti. Kvėpavimas gali sustoti ir nuo tiesiog per didelės alkoholio koncentracijos, kai užslopinamas smegenų kvėpavimo centras.“

REKLAMA
REKLAMA

Tokio apsinuodijimo pasekmės gali būti itin sunkios ir ilgalaikės. Dėl vienos kitos priežasties sutrikus kvėpavimui žūsta dalis smegenų ir žmogus gali likti neįgalus. „Tokių atvejų nėra daug, tačiau po keletą per metus pasitaiko“, – sakė S. Goštautaitė.

Be to, gydytojai vis dar susiduria ir su atvejais, kai žmonės bando svaigintis šiam tikslui neskirtais preparatais: „Dažniausiai tai automobilių stiklų plovimo skystis, turintis metanolio. Yra žmonių, kurie geria jį svaiginimosi tikslu. Vienuose tokiuose skysčiuose yra metanolio, kituose nėra. Jie sako: „Visą laiką gėriau ir nieko neatsitiko...“ Bet vieną kartą papuola ne toks skystis ir būna labai sunkūs, netgi mirtini apsinuodijimai metanoliu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų