REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką pasėsi, tą ir pjausi, byloja liaudies išmintis. Ir štai koks ES derlius per dešimtmetį Lietuvoje: gausiomis dotacijomis tręšti ūkininkai nusprendė, kad jokios ES pagalbos jiems nereikia – konkurentų į šį paskutinių barbarų kraštą jie neįsileis. Nes privati žemė, anot jų, vis tiek turi tautybę. Čia ne anekdotas, čia realybė. Jie bijo ir drebina kinkomis, kad „lietuviškos“ žemės nusipirkę užsieniečiai čia geriau ūkininkaus ir sunaikins jų nuostolingas versloves.

Ką pasėsi, tą ir pjausi, byloja liaudies išmintis. Ir štai koks ES derlius per dešimtmetį Lietuvoje: gausiomis dotacijomis tręšti ūkininkai nusprendė, kad jokios ES pagalbos jiems nereikia – konkurentų į šį paskutinių barbarų kraštą jie neįsileis. Nes privati žemė, anot jų, vis tiek turi tautybę. Čia ne anekdotas, čia realybė. Jie bijo ir drebina kinkomis, kad „lietuviškos“ žemės nusipirkę užsieniečiai čia geriau ūkininkaus ir sunaikins jų nuostolingas versloves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES brokas toks didelis, kad pasigirsta kiek bukaprotiškos kalbos apie tai, jog reikia apskritai išstoti iš ES. Kodėl? Nes ES per mažai pinigų perveda nuostolingiems ūkininkams. Matai, kitoms šalims perveda daugiau. Logikos nėra. Ir nebus. Kol ūkininkai bandys suprasti laisvą rinką be teorijų, kaip tai darė „prie ruso“.

REKLAMA

Tokios ūkininkų kalbos ne tik užknisa likusią tautos dalį, bet ir visus, kurie gyvenime nėra matę jokių nei ES, nei valstybės lengvatų. Visi, kas sunkiai dirbo ir dirba, kas neprasigėrė, neprisidarė šimto vaikų, kas visada užsidirbo laisvos rinkos sąlygomis, turėtų būti pasipiktinę. Kuo tie ūkininkai tokie ypatingi, kad turi gauti lengvatas ir dar kelti kažkokias sąlygas? Kas jie iš viso tokie? Niekas, paprasti runkeliai.

Paaiškinsiu: čia sovietinė mitologija, kuri byloja, kad miestas neišgyvens be kaimo. Nors tai absoliučiai kvaila – ūkininkauti gali ir nelabai daug proto turintys žmonės, tuo tarpu kurti kad ir primityvioms televizijos laidoms, kuriomis gyvas kaimas, visgi, reikia talento.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkai ne tik nėra jokia nauda valstybei, bet jie – dar ir grynas nuostolis. Tie pinigai, kuriuos ES sumetą į jų srutų balas, galėjo gerokai pakelti šalies ekonomiką. Bet taip neatsitiko – daug talentingų žmonių emigravo ir dabar turim, ką turim: 300 000 balsų prieš ekonomikos augimą. 300 000 runkelių, kurie seka pasakas apie tai, kaip Lietuvą užvaldys kinai ir kas tik nori.

ES pinigai nuėjo šuniui ant uodegos, nes tie knygos gyvenime neskaitę varguoliai ir toliau gyvena sovietinių pasakų pasaulyje. Ir dar bando kitus paversti tokiais pačiais nevykėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai nieko gero nesako ne tik apie ES, kuriai ta Lietuva – nevertas dėmesio objektas, bet ir apie Lietuvos valdžią, kuri ir toliau šeria tik veltėdžius, tinginius, alkoholikus ir degradus. Kokios pagalbos gali tikėtis tie, kas nėra asocialūs? Jokios. Net jei tarp bakalauro ir magistro studijų liksite „be darbo“, jums niekas nepraneš, kad priklauso socialinė pašalpa. Jei nežinosite, jos negausite. Pašalpos ir kiti „lengvi“ pinigai priklauso tik tautos parazitams.

Būtent toks neatsakingas parazitų šėrimas kelia daugiausia nepasitenkinimo tarp tų, kurie dirba. Nesvarbu – tu kaimietis, ar miestietis. Dirbti neapsimoka, - esu girdėjęs iš daugybės žmonių, nepriklausomai nuo amžiaus ar sugebėjimų. Kaime gerai gyvena degradai, kurie išmoko net vaikus „apiforminti“ (jų pačių žargonas) taip, kad jie turėtų kuo daugiau tėvų, ir taip gauna dar daugiau pinigų. Nieko jie niekada nedirba. Geria, krušasi ir džiaugiasi gyvenimu. Net daržovių neužsiaugina. Vaikai – nuolat alkani ir neprižiūrėti. Mieste riba tarp MMA ir gaunamų socialinių lengvatų tokia maža, kad labiau „apsimoka“ būti socialiai remtinu. Pažįstu tiek daug žmonių, kurie domisi ne darbu, o tai, kaip gauti ką nors už nieką, kad visi graudūs verkšlenimai, jog nėra darbo, niekada neįtikins.

REKLAMA

Įdomu, kiek ilgai Lietuva ir visa ES rems veltėdžiavimą? Kiek ilgai bus galima finansiškai išsilaikyti su milžinišku balastu, kurį sudaro nė negalvojantys dirbti „paramos“ gavėjai? Jų gretos auga. Visuomenė sparčiai sensta. Kartais norėtųsi palinkėti, kad toks neatsakingas pinigų švaistymas galiausiai sulauktų teisingo likimo: ekonominio kracho.

Visos tos kvailos, jau per gerklę lendančios skandinaviškos socialinio teisingumo teorijos tapo savo priešybe. Nes neteisinga yra padėti tik tiems, kas nesistengia ir nė trupučio, nė lašo nepadėti tiems, kas stengiasi. Bet argi gali Lietuvos valdžia dabar imti ir apmokestinti Bažnyčią, nuimti pašalpas degradams, sumažinti privilegijas senjorams, kurie turi daug turto? Ne, drambliuko svajonės. Ir tam yra paprastas paaiškinimas: tai pernelyg didelė rinkėjų dalis. Todėl ji ir toliau gramzdins šalį, ir toliau visi sriūbaus apie sunkią pensininkų dalią. Tokių, kurie turi namus, vertus milijonų, bet skursta ir sako, kad jiems valstybė per mažai moka. Visi sriūbaus, kaip sunku tinginiams, kurie niekada nedirbo. Kaip sunku Bažnyčiai, kuri – logiškai mąstant – yra labiausiai privilegijuotas visuomenės sluoksnis.

REKLAMA

Lietuvos valdžia negalvoja apie ateitį. ES apskritai niekas už nieką neatsakingas. Ten nesibaigia diskusijos apie orą. Ir žmogaus teisės. Toleranciją. Ir niekas nekalba apie tai, kad labiausiai pažeidžiamos tų žmonių, kurie dirba teisės. Būtent jie čia yra labiausiai „nuskriaustas“ visuomenės sluoksnis. Kaip tame anekdote apie dirbantį vidutinio amžiaus baltąjį vyrą Amerikoje, kuris vienintelis neturi jokių lengvatų, nes nepriklauso jokiai „pažeidžiamai“ visuomenės grupei. Jis nei gėjus, nei juodaodis, nei moteris, nei pensininkas. Jis tiesiog nenusipelnė visuomenės dėmesio. Ir žinoma, jokių lengvatų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų