• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors mums, lietuviams, Šv. Valentino diena – ne šventė, sutikite, meilės ir dėmesio niekuomet nebūna per daug. Tad kodėl nepasidarius sau ir mylimiems žmonėms šventės, nepajuokavus ir gerai nepraleidus vakaro? Juolab kad šiemet Meilės diena bus penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Šv. Valentinas buvo vienas iš Romos kankinių ir šventųjų. Jis gyveno II amžiuje, o pagarsėjo tuo, kad slapčia sutuokdavo kareivius, kuriems tuometis Romos imperatorius Klaudijus II buvo uždraudęs turėti šeimą. Už tai Valentinas buvo nubaustas mirtimi.

REKLAMA

Meilės dienai labiausiai tinka patiekalai, pagaminti iš produktų, kurie žadina meilės jausmus. Jie vadinami afrodiziakais pagal senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardą. Tokių produktų istorija labai sena: žmonės nuo seno ieškojo priemonių, kurios leistų išlaikyti jaunatvę ir lytinį pajėgumą, pirmąkart jie paminėti Egipto papirusuose, prieš 4 000 metų.

Kamasutroje – senovės indų eiliuotame tekstų rinkinyje apie meilę – rašoma, kad prieš mylintis reikėtų pavalgyti patiekalų iš ryžių. Prancūzijos karalius Henrikas IV, pagarsėjęs meilės nuotykiais, kas rytą išgerdavo stikliuką konjako su kiaušinio tryniu, o keltai alų gerdavo su baltymu. Sigizmundas Froidas buvo įsitikinęs, kad erotinius jausmus labiausiai stimuliuoja ruginė duona, moliūgų sėklos, džiovinti vaisiai, dilgėlės ir grybai. Teigiama, kad meilę gali sužadinti ir kiaušinių baltymai, medus, svogūnai, česnakai, garstyčios, putojantis vynas, šokoladas, figos, imbierų šaknys, ženšenis, šafranas, jūros gėrybės, ikrai, avokadai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinių salotos

5 kiaušiniai, 4 šaukštai majonezo, 200 g žalių alyvuogių, svogūnas, 1,5 šaukštelio garstyčių, malto saldžiojo pipiro, žiupsnelis petražolių, du marinuoti agurkai, druskos, juodųjų pipirų.

Kiaušinius išvirkite, susmulkinkite, alyvuoges padalykite į keturias dalis. Atskirai sumaišykite majonezą, garstyčias ir labai smulkiai supjaustytą marinuotą agurką. Suberkite papriką. Masę sumaišykite su kiaušiniais, alyvuogėmis ir susmulkintomis petražolėmis. Pasūdykite, įberkite pipirų. Dėkite į šaldytuvą porai valandų. Patiekite su skrudintu batonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moliūgų salotos su kumpiu

200 g moliūgų, 100 g šaltai rūkyto kumpio, 100 g kietojo sūrio, 3 skiltelės česnako, rūgštus obuolys, 2 šaukštai majonezo, šaukštelis garstyčių, druskos. Moliūgą supjaustykite šiaudeliais, obuolį ir kumpį – kubeliais, sūrį sutarkuokite. Česnaką smulkiai sukapokite ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis. Apiplkite juo salotas, pasūdykite ir išmaišykite.

Valentino sriuba

1 bulvinė saulėgrąža (topinambas), bulvė, baltoji poro dalis, pomidoras, alyvuogių aliejus, šaukštas grietinėlės, žiupsnelis cukraus, druskos, pipirų. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų ir ant nedidelės ugnies pakepinkite pjaustytą porą, kol suminkštės. Apipilkite verdančiu vandeniu pomidorą, jį nulupkite, supjaustykite ir įmeskite į puodą. Suberkite nuluptą ir gabaliukais supjaustytą bulvinę saulėgrąžą bei bulvę, užpilkite vandens, pasūdykite, įberkite cukraus, pipirų ir troškinkite apie 20 min. Tada virtuviniu kombainu sutrinkite iki vienalytės masės. Jei per tiršta, įpilkite virinto vandens. Pilkite į lėkštes ir pagardinkite grietinėle.

REKLAMA

Meduje marinuota vištiena

0,5 kg vištienos filė, 125 g medaus, 1,5 šaukšto garstyčių, 3–4 skiltelės česnako, šaukštas sojų padažo, šaukštas 9 proc. acto, druskos, juodujų pipirų. Pagaminkite marinatą: česnakus smulkiai sukapokite, medų sumaišykite su garstyčiomis, česnaku, sojų padažu ir actu. Supjaustykite vištieną stambiais gabalais, įtrinkite druska ir pipirais, apipilkite marintu. Dėkite į šaldytuvą nakčiai. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros, įjunkite keptuvo režimą ir kepkite, kol apskrus. Patiekite su biriais ryžiais ir daržovių salotomis.

REKLAMA

„Bučinukai“

10 džiovintų figų, tiek pat lazdynų riešutų, 0,5 stiklinės citrinų sulčių, 200 g šokolado, 150 ml konjako, 10 g sviesto. Figas sudėkite į stiklainį ir užpilkite konjaku bei citrinų sultimis. Užsukite ir pastatykite vėsioje vietoje. Laikykite, kol figos išmirks – taps minkštos, išsipūs. Tai truks maždaug 2–3 dienas. Kai figos išmirks, ištraukite jas iš stiklainio, įpjaukite šonus ir į vidų įkiškite po riešutą. Išlydykite šokoladą: susmulkinę sudėkite jį į dubenį, o dubenį įstatykite į verdantį vandenį. Įmeskite ir sviesto – bus skystesnis. Kai šokoladas ištirps, nardinkite į jį po vieną figą ir dėkite ant grotelių, kad šokolado likutis nuvarvėtų. Palikite ten, kol sustings.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaniausias meilės gėrimas

Bananas, 100 g braškių, vieno granato sėklos, stiklinė pasukų, šaukštas šokolado drožlių, mėtų šakelių. Vaisius sutrinkite virtuviniu kombainu, granatus – būtinai su sėklytėmis. Įmaišykite pasukas. Supilstykite į stiklines, užbarstykite šokolado drožlių, kiekvieną stiklinę papuoškite mėtų lapeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų