• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sočyje (Rusija) vykstančiose XXII žiemos olimpinėse žaidynėse debiutavo kai kurios naujausios technologijos, naudojamos sporto įrangoje. Pranešama, kad netrukus šios naujovės bus pateiktos komercinei rinkai ir jomis galės naudotis visi norintys. O kol kas jos prieinamos tik kai kuriems sportininkams ir žaidynių organizatoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp įdomiausių technologinių inovacijų minima JAV greitojo čiuožimo ir slidininkų komandų sportininkų apranga, kurią sukūrė ir pagamino bendrovė „Under Armour“ kartu su JAV koncerno „Lockheed Martin“ specialistais. Pranešama, kad Sočio olimpinėms žaidynėms skirtos JAV rinktinės aprangos kūrimas prasidėjo nuo itin tikslaus čiuožėjų judesių skenavimo.

REKLAMA

Remiantis tokiu būdu surinktais duomenimis buvo parengtas kompiuterinis greitojo čiuožimo varžybų dalyvių judesių modelis. Po to buvo pagaminti specialūs manekenai, kopijuojantys čiuožėjų kūną įvairiomis pozomis. Šie manekenai buvo aprengti „Under Armour“ pasiūta apranga ir bandomi aerodinaminiame vamzdyje.

Po šimtų bandymų valandų inžinieriai parinko arba suprojektavo medžiagas, kurios užtikrina minimalų aerodinaminį pasipriešinimą. Tarp jų minimi specialūs poliuretaniniai įdurai, blokuojantys oro srautus į tam tikras kūno vietas. Pasak „Lockheed Martin“ atstovų, taip pat buvo panaudoti specifiniai medžiagų junginiai, sumažinantys trintį šlaunų srityje, į kitą vietą įsiūti užtrauktukai, iš nugaros pusės į audinį įterptos nedidelės kiaurymės, pagerinančios kostiumo apgaubimą oro srautu.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis šiais laboratoriniais tyrimais buvo sukurta naujos aprangos JAV sportininkams modelių serija, kuri užtikrina minimalų pasipriešinimą sportininkų judesiams. Pavyzdžiui, slidininkams skirtas „Mach 39“ kostiumas idealiai apgula kūną ir sumažina aerodinaminį pasipriešinimą net esant didesniam nei 130 km/h greičiui. Įprastinė slidininkų apranga pasiekus tokį greitį ima „pliauškėti“ ir stabdyti sportininką.

Sočio olimpinėse žaidynėse debiutavo ir naujoviškos slidės. JAV kalnų slidininkai pirmą kartą naudoja slides, pagamintas pridedant anglies nanovamzdelių, į vamzdelius susuktų vieno atomo storio anglies lakštų. Kompozitinė medžiaga su tokiais nanovamzdeliais pasižymi itin dideliu tvirtumu ir lankstumu. Tokias slides sulaužyti būtų sunkiau, nei pagamintas iš plieno, tačiau jos sugeria stiprių smūgių energiją ir sveria mažiau už įprastines. Tokias pat kompozitines medžiagas su anglies nanovamzdeliais naudoja ir JAV bobslėjaus komandos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp Sočyje debiutavusių technologinių naujovių minimas ir neįprastas elektroninis startinis pistoletas. Anksčiau startas buvo skelbiamas specialiais startiniais pistoletais, šaudančiais tuščiais šoviniais. Tačiau tokiu atveju garso banga pasiekdavo toliau nuo pistoleto esančius sportininkus po kelių sekundės dalių vėlavimo, o tai galėjo atsiliepti rezultatams.

Bendrovė „Omega Timing“ pagamino naują startinį pistoletą, kurio nuleistukas siunčia elektroninį signalą į garsiakalbius, įrengtus šalia kiekvieno sportininko. Šiuo atveju starto (ir falstarto) signalą visi sportininkai išgirsta vienu metu. Be to, naujasis startinis pistoletas nepanašus į šaunamąjį ginklą, o tai šiek tiek palengvina ir saugumo tarnybų darbą.

Žinoma, net ir moderniausi technologiniai sprendimai nėra lemiantys kaunantis dėl olimpinių pergalių, viskas priklauso nuo pačių sportininkų, tačiau šiuolaikiniame sporto pasaulyje net ir viena kita sutaupyta sekundė gali tapti „auksinė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų