REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Revoliucija Ukrainoje: keturių miestų administraciniai pastatai užimti protestuotojų

(papildyta 15.10) (tiesioginė transliacija)

(papildyta 15.07) Ukrainos antivyriausybinių protestų dalyviai penktadienį toliau laikė užėmę vietos administracijos pastatus keturiose vakarinėse šalies srityse, sukeldami papildomą galvos skausmą prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

(papildyta 15.07) Ukrainos antivyriausybinių protestų dalyviai penktadienį toliau laikė užėmę vietos administracijos pastatus keturiose vakarinėse šalies srityse, sukeldami papildomą galvos skausmą prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

REKLAMA

Protestuotojai ketvirtadienį užėmė srities administracijos pastatą vakariniame Lvovo mieste ir privertė gubernatorių Olehą Salo parašyti atsistatydinimo pareiškimą.

O.Salo, kuris, kaip ir kitų sričių gubernatoriai, į šį postą buvo paskirtas V.Janukovyčiaus, o ne išrinktas, vėliau pareiškė, kad jo atsistatydinimo pareiškimas negalioja, nes jį parašė spaudžiamas protestuotojų.

Maždaug 200 žmonių praleido naktį administracijos pastate ir, atrodo, neketina niekur trauktis, pranešė agentūros AFP korespondentas.

REKLAMA
REKLAMA

Sekdami protestuotojų Kijeve pavyzdžiu, jie prie administracijos pastato iš maišų su sniegu ir padangomis pastatė barikadas.

O.Salo penktadienį ryte atėjo į pastatą, tačiau įvertinęs padėtį išėjo, nepasakęs nė žodžio.

REKLAMA

Už miesto ribų protestuotojai taip pat blokavo greitkelį, vedantį link Lenkijos sienos.

Rimti susidūrimai naktį taip pat vyko į pietus nuo Kijevo esančiame Čerkasų mieste, kuriame protestuotojai šturmu užėmė srities gubernatoriaus pastatą.

Tačiau įsikišusi milicija, ginkluota lazdomis, sugebėjo atgauti pastato kontrolę ir išstumti iš jo protestuotojus.

Kaip pranešama, pareigūnai Čerkasuose sulaikė 58 žmonės. Aktyvistų teigimu, viena jaunas aktyvistas buvo sunkiai sužeistas ir kritinės būklės hospitalizuotas.

Vakarinėje Rivnės srityje kaimyninio Lvovo protestuotojai taip pat praleido naktį srities administracijos pastate, tačiau leido darbuotojams ateiti į darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarinėje Ternopilio srityje protestuotojai praleido naktį srities administracijos pastate, kur laukė atvykstant gubernatoriaus.

Srities administracijos pastatas taip pat buvo užimtas vakarinėje Chmelnyckio srityje.

Tuo tarpu protestuotojai penktadienį mėgina užimti gubernatoriaus įstaigą Černivciuose, esančiuose netoli sienos su Rumunija.

Protestuotojai čia sudaužė duris ir langus, o milicija mėgina juos sulaikyti leisdama ašarines dujas.

Panašų šturmą vėliau penktadienį aktyvistai ketina surengti vakariniame Ivano Frankivsko mieste.

(papildyta 10.50) Ukrainos milicija patvirtino, kad du jauni vyrai, žuvę per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis Kijeve, mirė nuo šautinių žaizdų, tačiau neigė savo atsakomybę dėl jų žūties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Abiejų vyrų mirties priežastis buvo šautinės žaizdos“, – rašoma vidaus reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

Milicija nurodė, kad aukos yra 20-metis Sergejus Nigojanas iš pramoninio Dniepropetrovsko regiono ir 25 metų Baltarusijos pilietis Michailas Žiznevskis.

Ketvirtadienį milicijos paskelbtame pareiškime nurodoma, kad S.Nigojanas mirė pašautas stambiais šratais, o M.Žiznevskis – nuo kulkos, paleistos iš medžioklinio ginklo.

Pareiškime teigiama, kad milicija nenaudoja tokių šaudmenų, nuo kurių per susirėmimus Ukrainos sostinės Hruševskio gatvėje žuvo du jauni vyrai.

„Be to, milicija ir vidaus kariuomenė, kuri ten užtikrina viešąją tvarką, neturi su savimi tarnybinių ginklų“, – sakė vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios tyrimų valdybos vadovo pirmasis pavaduotojas Vitalijus Sakalas.

REKLAMA

Jis pridūrė, jog šiuo metu atliekamas tyrimas dėl šaunamųjų ginklų panaudojimo, ir nurodė, jog kažkas norėjo „išprovokuoti konflikto eskalaciją ir pateisinti tai, kad ginklus naudoja protestuotojai“.

Jis kalbėjo apie „daugybę vaizdo įrašų“, kuriuose matyti žmonės su šaunamaisiais ginklais. Milicija mėgina nustatyti visas aplinkybes, kaip buvo nušauti du minėti vyrai, pridūrė V.Sakalas.

„Jau išsiaiškinta, kad jų kūnai buvo perkelti, ir kad nėra liudininkų, mačiusių, kas nutiko“, – rašoma VRM pareiškime.

Opozicijos aktyvistai skelbia, kad per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo penki protestuotojai, keturi iš jų – nuo šautinių žaizdų.

REKLAMA

Live streaming video by Ustream

(papildyta 10.00) Ukrainos protestuotojai penktadienį Kijeve išplėtė savo protestų stovyklą ir barikadas, kai derybomis tarp opozicijos ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus nepavyko užbaigti šalyje didėjančios krizės.

Po naujausių derybų protestuotojai pradėjo plėsti savo stovyklą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, įsivyravus neramioms paliauboms po penkias dienas trukusių kruvinų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Opozicijos šalininkai pastūmėjo barikadas toliau gatve, dar arčiau prezidento administracijos.

Aktyvistai taip pat užėmė Žemės ūkio ministeriją miesto centre, „Facebook“ pranešė aktyvistų grupės „Bendras reikalas“ koordinatorius Oleksandras Danyliukas, kuris pridūrė, kad grupė siekia pakeisti ministrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maidanas (Nepriklausomybės aikštė) yra laisvės sala“, - po ketvirtadienio derybų su prezidentu minioms sakė opozicijos lyderis ir buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko.

„Ir mes plėsime Maidano teritoriją, kol mus išgirs“, - sakė jis.

V.Klyčko ir kiti du pagrindiniai opozicijos lyderiai keturias valandas derėjosi su V.Janukovyčiumi, bet palyginti mažas nuolaidas, kurias pasiūlė prezidentas, dešimtys tūkstančių protestuotojų išjuokė.

Įpykę protestuotojai pustuzinyje regionų nacionalistinėje Vakarų Ukrainoje užėmė regionų administracijų pastatus. Tai tikriausiai privers V.Janukovyčių smarkiai sunerimti.

„Šiandien sukilo keli miestai, - vėlai ketvirtadienį sakė V.Klyčko. - Rytoj jų bus daugiau“.

REKLAMA

(papildyta 07.14)  Ukrainos opozicijai ir valdžiai nepavyko rasti išeities iš aklavietės, paliaubų laikomasi

Ukrainos opozicijai ir prezidentui Viktorui Janukovyčiui nepavyko per ketvirtadienį įvykusias derybas rasti išeities iš politinės aklavietės, bet trapių paliaubų, kurios buvo paskelbtos po kruvinų protestuotojų ir saugumo pajėgų susidūrimų, laikomasi.

Ukrainos trys pagrindiniai opozicijos lyderiai keturias valandas derėjosi su V.Janukovyčiumi, bet žinią apie palyginti menkas nuolaidas, kurias pasiūlė prezidentas, Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę tūkstančiai protestuotojų sutiko su neslepiamomis patyčiomis.

Po derybų opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė, kad egzistuoja „didelė“ galimybė, jog pavyks rasti sprendimą, kaip užbaigti prievartą ir kraujo praliejimą.

REKLAMA

„Mes turime užduoti sustabdyti kraujo praliejimą. To galimybės yra labai didelės“, - sakė jis.

Tačiau pasaulio bokso čempionas ir partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko vėliau pareiškė, jog prezidentas, regis, neketina patenkinti pagrindinio opozicijos reikalavimo atstatydinti vyriausybę.

"Jaučiu, kokia yra įtempta atmosfera. Jaučiu, kokios yra didelės viltys. Tai (derybų rezultatai) jus nuvils", - pareiškė jis.

Nacionalistinės partijos „Laisvė“ lyderis Olehas Tiahnybokas savo ruožtu pridūrė, kad valdžia pažadėjo paleisti aktyvistus, sulaikytus per protestus.

Jis taip pat sakė, kad buvo pateiktas pasiūlymas sukurti buferinę zoną tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, kuri užtikrintų, kad milicija nemėgintų patekti į pagrindinę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, abu šiuos pažadus patvirtino generalinė prokuratūra ir Vidaus reikalų ministerija.

Bet kai O.Tiahnybokas kreipėsi į minią ir paprašė iškeltomis rankomis parodyti, ar reikia tęsti derybas, tapo aišku, kad protestuotojų atsakymas yra neigiamas. Kol kas neaišku, kada derybos atsinaujins.

Parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas sakė, kad Aukščiausioji Rada susirinks antradienį aptarti opozicijos reikalavimo paleisti vyriausybę ir panaikinti pasipiktinimą sukėlusius įstatymus, nukreiptus prieš protestuotojus.

V.Klyčko anksčiau susitarė dėl paliaubų tarp protestuotojų ir milicijos, ir jos, kaip atrodo, kol kas nėra laužomos.

Susidūrimu epicentru tapusioje Hruševskio gatvėje ir aktyvistai, ir saugumo pajėgos ramiai stovi už savo kovos linijų prie legendinio futbolo klubo „Dynamo Kiev“.

REKLAMA

Bet nei viena pusė neatrodo ketinanti atsitraukti, sakė įvykio vietoje esantis AFP korespondentas.

„Kas kiekvieną dešimtį metrų yra Ukrainos teritorija, kurią mes turime ginti ir už kurią kausimės iki galo“, - sakė vienas radikalus protestuotojas, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiamas jo vardas.

Ir V.Klyčko, ir O.Tiahnybokas po derybų aplankė priešakines barikadas ir per garsiakalbius ragino protestuotojus laikytis paliaubų.

Demonstrantai po derybų taip pat pradėjo plėsti savo Nepriklausomybės aikštėje įsikūrusią pagrindinę protestų stovyklą į gatvę, esančią arčiau Banko prospekto, kur yra prezidento administracijos pastatas.

Politinės krizės įtampa tvyro ne tik Kijeve, bet ir kituose regionuose, o Ukrainos vakarinio Lvovo regiono gubernatorius Olehas Salo ketvirtadienį pasirašė atsistatydinimo raštą po to, kai į jo rezidencijos patalpas įsiveržė protestuotojai, šaukiantys „revoliucija“.

REKLAMA

Bet vėliau jis pareiškė, kad toks žingsnis buvo žengtas dėl spaudimo ir negalioja. Šimtai protestuotojų pažadėjo nesitraukti iš gubernatoriaus administracijos pastato per naktį.

Protestuotojai taip pat šturmavo pustuzinį vietos administracijos pastatų Ivano Frankovsko ir Žytomyro regionuose.

(papildyta 22.46) Opozicija baigė derybas su V. Janukovyčiumi. Opozicinės "Batkivščyna" partijos lyderis Arsenijus Jaceniukas buvo patenkintas jos baigtimi. "Mūsų tikslas buvo sustabdyti tolimesnį kraujo praliejimą ir yra daug galimybių, kad pavyks tai įgyvendinti", - tik išėjęs iš rūmų žurnalistams sakė vienas iš opozicijos lyderių.

(papildyta 21.50) Pranešama, kad demonstrantai įsiveržė į Čerkasų apskrities administracijos pastatą. Agresyviai nusiteikę asmenys veržiasi į vidų, kur buvo užsibarikadavę teisėsaugos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei penki tūkstančiai žmonių susirinko šiandien į mitingą prie miesto administracijos pastato. Matydami, kad susirinko didelė minia viduje užsibarikadavo už viešąją tvarką atsakingi pareigūnai.

Kiek pareigūnų yra viduje nepranešama. Tačiau teigiama, kad įsiveržus į vidų demonstrantams buvo girdėti šūviai.

Radikaliai nusitekęs jaunimas ir toliau daužo pastato langus. Žmonės niekur nesitraukia iš aikštės bijodami, kad jiems pasitraukus jaunimą suims teisėsaugininkai ir juos vėliau reikės gelbėti iš kalėjimo.

Pastatą šturmuojantys asmenys ragina žmones prisijungti, primindami įvykius Kijeve.

Ternopilyje administracinį pastatą užėmė be pasipriešinimo. Pastatą saugoti turėję milicininkai, pamatę įtūžusią minią, paspruko. Keli šimtai miesto gyventojų užėjo į vidų, dainuoja dainas ir skanduoja šūkius.

(papildyta 19.50) ES užsienio politikos vadovė C. Ashton planuoja kitą savaitę vykti į Kijevą susitikti su Ukrainos prezidentu ir opozicijos lyderiais.

(papildyta 19.30) V. Janukovyčius ragina Rytų ir Vakarų šalis nutraukti kovas dėl įtakos Ukrainai, jo teigimu šalis pati sugebėsianti išspręsti savo problemas

(papildyta 19.00) Dviejuose vakarų Ukrainos miestuose – Lvove ir Rivnėje (Rovne) – mitinguojantys žmonės veržėsi į šių sričių administracijų pastatus.

REKLAMA

Apie du tūkstančiai Lvovo gyventojų užblokavo srities administracijos pastatą ir pareikalavo, kad atsistatydintų gubernatorius.

Lvovo gubernatorius Olehas Salas vėliau pareiškė, kad pats pasirašė atsistatydinimo prašymą, bert buvo spaudžiamas tai padaryti, dėl to paprašė prokuratūros įsikišti.

„Matydamas nevaldomus žmones, lyderio nebuvimą, suvokdamas jų nenorą imtis derybų, taip pat nerimaudamas dėl Lvovo srities administracijos darbuotojų sveikatos ir saugumo, aš pasirašiau pareiškimą“, – taip, anot gubernatoriaus spaudos tarnybos, sakė O.Salas.

Lvovo gyventojai anksčiau ketvirtadienį užėmė srities administracijos pastatą, ir kai prie jo atvažiavo gubernatorius, piketuotojai pareikalavo, kad jis parašytų atsistatydinimo raštą; jis tai ir padarė.

Tada O.Salas kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų „ištirta ši situacija“.

Iš Rivnės pranešama, kad grupė aktyvistų įsiveržė į srities administracijos pastatą, išdaužę langų stiklus ir išvertę pagrindinio įėjimo duris. Vestibiulyje jie sugiedojo Ukrainos himną.

Lauke susirinkę stovi keli tūkstančiai miestiečių, reikalaujančių, kad išeitų pasikalbėti valdžios atstovai.

(papildyta 17.34) Ukrainos Aukščiausioji Rada šaukia neeilinę sesiją spręsti susidariusios sudėtingos situacijos šalyje.  Aukščiausiosios Rados pirmininkas V. Rybakas sausio 28-ąją dieną šaukia neeilinę sesiją susidariusiai šalyje situacijai spręsti, praneša Aukščiausiosios Rados spaudos tarnyba. 

REKLAMA

V. Kličko vis dar negali susitikti derybų su šalies prezidentu V. Janukovyčiumi. Susitikimas jau buvo atidėtas triskart. Pirmasis buvo numatytas 13.00, tada 15.00 ir 17.30, kol kas nėra aišku ar pavyko opozicijai pavyko susitikti su prezidentu nurodytu laiku.

(papildyta 16.44) Socialiniuose tinkluose plinta informacija apie tariamai snaiperio nužudytus du vyrus, praneša censor.net.ua.

Nerimaujama, kad aukų gali būti ir daugiau. „Gavome informacijos, kad snaiperis, kuris nužudė vieną iš protestuotojų taip pat nukovė kelis milicininkus. Jis ne ukrainietis, o iš Rusijos atvykęs žmogus konflikto gilinimui. Kalbama, kad žuvę yra iš Obuchovo. Prašau žurnalistų ir ne tik jų patikrinti šią informaciją! Jeigu tai pasitvirtins, tai gali arba viską labai greitai sustabdyti, arba atvirkščiai...“, - rašo aktyvistas Aleksejus Gricenko.

Ukrainos žiniasklaidoje rašoma ir apie Profsąjungų rūmuose pasirodžiusį civiliai apsirengusį vyrą, kuris pasirodė esąs aukštas pareigas užimantis vienos iš, „kaip grybų po lietaus“ privisusių, saugumo tarnybų darbuotojų. Saugumietis papasakojo, kad artimiausiu metu, kita snaiperio auka bus arba „Berkut“ milicininkas, arba Vidaus kariuomenės pareigūnas. Tokie veiksmai valdžiai suteiktų formalų pagrindą sostinėje įvesti nepaprastąją padėtį ir imtis didelio masto represijų, prieš kurias šiandieniniai milicijos veiksmai atrodytų kaip menki sužeidimai be išorinių smurto žymių, teigiama leidinyje.

REKLAMA

Tuo pačiu metu gauti pranešimai iš Ternopolio „Berkut“ pareigūnų, kad į žmones šaudo ne „Berkutas“, o samdomi žudikai, kurie važinėja per įvairius „karštuosius taškus“ vykdydami užsakomuosius kontraktus.

Kijeve įvesta demonstrantų „tylos valanda“

Nuo protestuotojų deginamų padangų kylantys tiršti juodi dūmai gaubia Kijevo centrą artėjant opozicijos prezidentui pateikto ultimatumo skelbti pirmalaikius rinkimus arba susidurti su įnirtingais smurtiniais gatvių protestais pabaigai.

Vienas opozicijos lyderių, buvęs pasaulio sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko ketvirtadienį paragino protestuotojus prieš numatytas derybas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi laikytis paskelbtų aštuonių valandų paliaubų.

„Iki 20 val. (ir Lietuvos laiku) sugrįšiu pas jus ir informuosiu apie derybų rezultatus“, – protestuotojams sakė V.Klyčko, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Neišardykite barikadų, tačiau iki derybų pabaigos elkitės ramiai“, – sakė jis.

Trys pagrindinės opozicinės partijos trečiadienį vakare paragino protestuotojus 24 valandas, kol baigsis prezidentui Viktorui Janukovyčiui pateikto ultimatumo terminas, susilaikyti nuo smurto.

Opozicija reikalauja, kad V.Janukovyčius paleistų vyriausybę, sušauktų pirmalaikius rinkimus ir atšauktų prieš protestuotojus nukreiptus drakoniškus įstatymus, kurių priėmimas išprovokavo pastarąjį smurto proveržį.

REKLAMA

Iš esmės taikios protesto akcijos, prasidėjusios po to, kai V.Janukovyčius lapkritį atsisakė pasirašyti svarbų susitarimą dėl glaudesnių santykių su Europos Sąjunga, nusprendęs stiprinti ryšius su Rusija, praėjusį sekmadienį virto riaušėmis, kai opozicijos šalininkai, supykę dėl protestų suvaržymo įstatymų priėmimo, nužygiavo blokuoti vyriausybinių pastatų.

Protestuotojai į milicininkus svaidė akmenis ir butelius su degiuoju mišiniu. Milicija atsakė ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir guminėmis kulkomis.

Oficialiai patvirtinta, kad per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis trečiadienį buvo nušauti du aktyvistai, nors opozicija skelbia, kad iš viso žuvo penki žmonės.

Tai pirmosios aukos per daugiau nei du mėnesius vykstančius protestus, o žinia apie jų žūtį sustiprino būgštavimus dėl dar didesnio smurto proveržio.

Milicija trečiadienį išardė barikadas ir nustūmė protestuotojus nuo vyriausybinių pastatų, tačiau demonstrantai vėliau padegė šimtus padangų ir padedami tirštų juodų dūmų, kuriuos vėjas nešė į saugumo pajėgų pusę, susigrąžino pozicijas, iš kurių buvo išstumti.

Ketvirtadienį tvyrant įtampai protestuotojai ir milicija, skiriami tirštos dūmų sienos, toliau buvo savo pozicijose toje vietoje, kur vyko kruvini susirėmimai, tačiau jokių smurtinių veiksmų nesiėmė.

REKLAMA

Trys pagrindiniai opozicijos lyderiai trečiadienį po susitikimo su V.Janukovyčiumi kreipėsi į Kijevo pagrindinėje Nepriklausomybės aikštėje susirinkusią didžiulę minią protestuotojų, žadėdami vadovauti demonstrantams mūšiuose su milicija, jei jų reikalavimai nebus įvykdyti.

Jei V.Janukovyčius nenusileis, „rytoj drauge eisime pirmyn. Jei bus kulka į kaktą, lai būna, tačiau atvirai, sąžiningai ir drąsiai“, – sakė vienas iš opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

Trečiadienį riaušių milicija mušė ir šaudė į protestuotojus, savanorius medikus ir žurnalistus. Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad 70 žmonių buvo areštuoti.

Jungtinės Valstijos į pastaruosius įvykius reagavo atšaukdamos vizas keliems Ukrainos pareigūnams, susijusiems su smurto protrūkiu Kijeve, ir pagrasindamos, jog bus imtasi griežtesnių sankcijų.

Tačiau Vašingtonas taip pat pasmerkė ultradešiniųjų protestuotojus dėl jų agresyvių veiksmų.

Europos Sąjunga savo ruožtu pasmerkė smurtą ir nurodė svarstanti galimus veiksmu prieš Ukrainos vyriausybę.

Tuo tarpu Rusija apkaltino Vakarus, kad šie kišasi į Ukrainos vidaus reikalus.

„Mes apgailestaujame ir piktinamės dėl akivaizdaus kišimosi iš išorės į tuos vidaus procesus, kurie vyksta Kijeve“, – Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas interviu, kuris ketvirtadienį paskelbtas dienraščio „Komsomolskaja pravda“ interneto svetainėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų