REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lažybų bendrovės neturėtų siūlyti lažintis dėl vertybinių popierių, valiutų, palūkanų normų ar biržos prekių vertės pokyčių, nes tuo gali užsiimti tik investicinių paslaugų teikėjai.

Lažybų bendrovės neturėtų siūlyti lažintis dėl vertybinių popierių, valiutų, palūkanų normų ar biržos prekių vertės pokyčių, nes tuo gali užsiimti tik investicinių paslaugų teikėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba antradienį patvirtino poziciją, kad parduoti su finansinio turto vertės pokyčiu susijusius binarinius opcionus gali tik atitinkamą licenciją turinčios finansų maklerio įmonės arba investicijų bankai.

REKLAMA

"Šios veiklos mastas nėra didelis - kol kas tokias paslaugas realiai siūlo tik vienas iš keturių rinkoje veikiančių lažybų organizatorių. Tačiau nemanome, kad ši veikla, kuri reklamuojama kaip lažybos, turėtų praslysti pro akis. Tokia reklama neatitinka teisybės - su finansinėmis priemonėmis susijusi veikla nėra lažybų objektas", - BNS sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos teisininkė Jovita Sutkutė.

Anot jos, su finansinėmis priemonėmis susijusios paslaugos yra specialaus reguliavimo objektas, kuriam taikomi Finansinių priemonių rinkų įstatymo reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA

"Rengiant šią Priežiūros tarnybos poziciją buvo bendrauta su Lažybų priežiūros tarnyba, prieš ją paskelbiant susitikome ir su Lažybų organizatorių asociacijos bei pačios lažybų bendrovės atstovais. Jiem tai nėra naujovė, jie žino mūsų poziciją ir sprendimus dėl tolesnės veiklos turės priimti jie", - teigė J.Sutkutė.

Pasak Lietuvos banko, ši Priežiūros tarnybos pozicija negali būti vertinama kaip oficialus teisės aktų aiškinimas ar kaip tarnybos sprendimas konkrečiu atveju.

Finansinių lažybų, kuriose siūloma lažintis iš valiutų, biržos indeksų, bendrovių akcijų ar žaliavų kainų pokyčio, paslaugas nuo 2012-ųjų rugsėjo siūlo viena didžiausių šalyje lažybų bendrovių "Top Sport", kurios savininkas ir vadovas Gintaras Staniulis BNS sakė, kad šių paslaugų kol kas atsisakyti neketinama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dėl tolimesnių veiksmų tarsimės su partneriais, kurie mums teikia šią paslaugą, įvertinsime ir Lietuvos banko išsakytos pozicijos motyvus. Jei sulauksime kažkurios institucijos oficialus ir privalomo sprendimo dėl finansinių lažybų paslaugų, be abejo, jį gerbsime ir vykdysime", - BNS teigė G.Staniulis.

Anot jo, "Top Sport" neužsiima ir neketina užsiimti bankine ar investicijų paslaugų veikla, o tiesiog suteikia savo klientams papildomų galimybių lažintis.

"Bet kuriuo atveju, "Top Sport" turi licenciją rengti lažybas ir pagal įstatymą užsiimti kažkokia kita veikla mes negalime", - tvirtino G.Staniulis.

REKLAMA

Binarinis opcionas yra pasirinkimo sandoris, sudaromas dėl tam tikro turto vertės pokyčio. Binarinis opcionas suteikia teisę jo pirkėjui rinktis, ar su šiuo sandoriu susietų aktyvų vertė konkrečiu laikotarpiu kils ("Call" opcionas), ar kris ("Put" opcionas). Binarinio opciono pirkėjas šiuo sandoriu neįsigyja turto, o pelną jis gali gauti už teisingas įžvalgas dėl su opcionu susieto turto vertės pokyčio.

Anot Lietuvos banko, teisiniu požiūriu binarinis opcionas, susijęs su vertybiniais popieriais, valiutomis, palūkanų normomis, pajamingumu ar biržos prekėmis, yra finansinė priemonė, o jo pardavimas investuotojui – investicinių paslaugų teikimas. Įmonės, ketinančios prekiauti su finansiniu turtu susijusiais binariniais opcionais, turi kreiptis į Lietuvos banką dėl finansų maklerio įmonės licencijos ar leidimo steigti banką ir banko licencijos išdavimo.

REKLAMA

Investicinių paslaugų teikimą ir investuotojų interesų apsaugą Europos Sąjungos mastu reglamentuoja Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl finansinių priemonių rinkų (MiFID), kurios nuostatos į Lietuvos teisę perkeltos priėmus Finansinių priemonių rinkų įstatymą.

Asmenims, teikiantiems investicines paslaugas neturint įstatyme nustatytos licencijos gali būti taikoma tiek administracinė, tiek baudžiamoji atsakomybė: piniginė bauda iki 200 tūkst. litų, piniginė bauda nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų su gautų pajamų iš šios veiklos konfiskavimu, viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų