REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Bitė Lietuva“ 3G aprėpties slėpimas sukėlė įtarimų

„Bitė“ abejoja duomenų tikslumu

Įmonės „Bitė Lietuva“ prašymas neskelbti naujausių 3G tinklo aprėpties zonų pažeidžia vartotojų teises, mano Lietuvos vartotojų asociacija.

Įmonės „Bitė Lietuva“ prašymas neskelbti naujausių 3G tinklo aprėpties zonų pažeidžia vartotojų teises, mano Lietuvos vartotojų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje pasirodė informacijai, kad „Bitė Lietuva“ kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT), prašydama neskelbti naujausių 3G interneto aprėpties zonų. Lietuvos vartotojų asociacijos vadovas Paulius Mereckas spėja, kad tokį bendrovės norą galėjo nulemti šios įmonės technologinis atsilikimas – RRT duomenimis „Bitė Lietuva“ 3G ryšio padengimas net keliais kartais mažesnis nei kitų dviejų operatorių („Omnitel“ 3G ryšys padengia 80 proc. Lietuvos teritorijos, „Tele2“ – beveik 70 proc., o „Bitė Lietuva“ – tik 21,2 proc.).

REKLAMA

„Vienos iš telekomunikacijų bendrovių prašymas neskelbti informacijos gali sukurti sąlygas nesąžiningai konkurencijai, o nuo to daugiausiai nukentėtų eiliniai vartotojai. Renkantis paslaugų teikėją, vartotojams turi būti sudaryta galimybė palyginti mobiliojo ryšio operatorių teikiamas paslaugas ir pasirinkti geriausiai asmens poreikius tenkinantį operatorių“, – kalbėjo P. Mereckas.

Lietuvos vartotojų asociacijos vadovas pastebi, kad dėl informacijos stygiaus labiausiai nukentėtų regionuose gyvenantys vartotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mobiliojo ryšio operatorių reklamos teigia, kad kiekvienas gali naudotis sparčiu mobiliuoju internetu. Ši informacija pasiekia ir regionų gyventojus, kuriems dažnai tenka nusivilti, nes mobilusis internetas kai kuriose savivaldybėse yra dar labai lėtas. Todėl prieš pasirinkdami operatorių gyventojai turi būti informuojami apie regione teikiamo interneto ryšio kokybę. Juk kam reikalingas išmanusis telefonas, jeigu juo negalima tinkamai naudotis“, – kalbėjo pašnekovas.

Lietuvos vartotojų asociacija ragina Ryšių reguliavimo tarnybą ir toliau skelbti visų šalyje veikiančių telekomunikacijų bendrovių judriojo ryšio tinklų tikėtinos aprėpties zonas ir pažada toliau stebėti rinką bei ginti vartotojų teises.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Bitė" abejoja duomenų tikslumu

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) viešinami skaičiavimai gali būti labai netikslūs ir klaidinti vartotojus, skelbia telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“. Bendrovę pasiekė informacija, kad atlikdama skaičiavimus RRT neįtraukia naujų bendrovės 3G bazinių stočių ir naudoja metrologiškai nepatikrintą bei nesertifikuotą padengimo skaičiavimo metodiką, kuri iškreipia duomenis apie visų operatorių tinklo kokybę.

Šiandien vykusiame visų operatorių ir RRT susitikime nuspręsta sukurti jungtinę darbo grupę, kurį spręstų „Bitės“ iškeltus klausimus dėl tinklo padengimo ir duomenų perdavimo greičių skaičiavimo metodikos. Susitikime RRT sutiko teritorijos padengimo žemėlapius pažymėti kaip netikslius. Be to, tarnyba atliks papildomus matavimus, į kuriuos įtrauks praleistas bazines stotis.

REKLAMA

„Bitės grupės“ tinklo direktorius Gintas Butėnas sako, kad neįtraukus duomenų apie visas bazines stotis yra dirbtinai reikšmingai sumažinamas geografinis mūsų tinklo padengimas, lyginant su egzistuojančiu. „Atlikdama skaičiavimus RRT naudoja teorinį modelį, kuris nėra patikrintas praktiniais matavimais, ir dėl to iki šiol visi atlikti padengimo skaičiavimai yra labai netikslūs bei neatitinka tikrovės. Pavyzdžiui, iki šiol RRT 3G padengimą skaičiavo pagal vieningą modelį visiems operatoriams, tačiau „Bitės“ atveju dėl nežinomų priežasčių įvedė neteisingus (mažesnius) bazinių stočių galingumus ir dėl to buvo viešai komunikuojamas beveik dvigubai mažesnis 3G teritorijos padengimas. Tai yra labai svarbūs kriterijai nustatant tinklo kokybę“, – teigia G. Butėnas.

REKLAMA

„Bitės“ tinklo direktorius pastebi, kad RRT turėtų teikti duomenis, apskaičiuotus faktiniais elektromagnetinio lauko matavimais. „Tai yra tiksli tinklo padengimo matavimo metodika. Jei reguliuotojas jos neturi, galime padėti atlikti šiuos matavimus“, – tvirtina jis.

Gindama vartotojų teisę į tikslią ir objektyvią informaciją „Bitė“ toliau reikalaus, kad duomenų perdavimo greičių žemėlapyje RRT nurodytų, kad informacija nėra tiksli. Šio reikalavimo bendrovė laikysis kol reguliuotojas nepradės teikti tikslių duomenų, nustatytų pagal sutartą metodiką ir reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikrinus „Bitės“ tinklo duomenų perdavimo greičius nepriklausomais įrankiais, pavyzdžiui, globaliame spartos matavime www.netindex.com, gaunami skirtingi rezultatai nei nurodyta RRT atliekamuose matavimuose. „Netindex.com“ matavimai atlikti įvairia įranga su komercinėmis SIM kortelėmis ir atspindi realią vartotojų patirtį.

„Atliekant duomenų perdavimo greičių matavimus RRT naudoja nekomercines SIM korteles, kurias pateikia operatoriai. Jos neturi duomenų kiekio apribojimo ir gali būti dirbtinai prioritetizuotos. Tai reiškia, kad RRT matuodami gaus didesnį greitį nei paslaugų vartotojai. Be to, greitis matuojamas mažame skaičiuje fiksuotų vietų. Suinteresuotas operatorius gali išplėsti tinklo talpas tik tuose taškuose ir iškreipti matavimo rezultatus. Dėl to nukentės vartotojai, kurie pasitikės oficialiai tarnybos duomenimis“, – sako G. Butėnas.

REKLAMA

Jis atkreipia dėmesnį, kad Vilniuje RRT fiksuoja perdavimo greitį tik 31 vietoje, nors vien „Bitė“ sostinėje turi daugiau nei 1 tūkst. 3G bazinių stočių celių (antenų), kuriose greitis priklauso nuo apkrovimo ir signalo kokybės (padengimo). „Mūsų vertinimu, reikėtų bent 100 tūkstančių geografinių taškų matavimų, kad galima būtų teikti daugiau ar mažiau tikrovę atitinkančius rezultatus, kas pasiekiama darant judriuosius testus – važiuojant ir matuojant specialia įranga“, – teigia G. Butėnas.

„Bitė“ tarnybai pasiūlė savo techninę bei žmogiškųjų resursų pagalbą, jei tai riboja reguliuotojo galimybes tiksliai ir objektyviai išmatuoti ryšio padengimą bei duomenų perdavimo greičius.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų