REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš metus spaudoje nuskambėjo istorija apie šeimą, kuri į kelionę į Turkiją vežėsi vėjaraupiais sergančią atžalą. Tuomet kelionė apkarto ne tik šia liga sirgusiam mažyliui, kuris, anot tėvų, „būdamas alergiškas šokoladui“, kamavosi dėl aukštos temperatūros ir buvo išbertas, bet ir kitos atostogauti skridusios šeimos vaikui, kuris šia „alergija“ užsikrėtė.

Prieš metus spaudoje nuskambėjo istorija apie šeimą, kuri į kelionę į Turkiją vežėsi vėjaraupiais sergančią atžalą. Tuomet kelionė apkarto ne tik šia liga sirgusiam mažyliui, kuris, anot tėvų, „būdamas alergiškas šokoladui“, kamavosi dėl aukštos temperatūros ir buvo išbertas, bet ir kitos atostogauti skridusios šeimos vaikui, kuris šia „alergija“ užsikrėtė.

REKLAMA

Po šios istorijos imta svarstyti, kas atsakingas už kitų žmonių sveikatai padarytą žalą, bet pasidomėjus įvairiais teisės aktais, ėmė aiškėti, kad visi galimi veiksmai tėra rekomendacijos, o vėjaraupiai – ne paukščių gripas ir jais sergantis žmogus be jokių apribojimų gali patekti į lėktuvą.

Laukiamajame – karščiuojantis ir išbertas mažylis

Panaši istorija nutiko ir naujienų portalo balsas.lt skaitytojai Irmai (redakcijai skaitytojos pavardė žinoma), kuri lankydamasi vienoje sostinės poliklinikų pas vaikų gydytoją liko šokiruota kitų tėvų elgesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš dvi savaites susilaukiau sveikos dukrelės ir vakar, kaip ir buvo planuota, su ja apsilankiau pas vaikų gydytoją. Mano mažylė sveika, bet prie laukiamojo buvau šokiruota – čia buvo mama, kuri į polikliniką atvedė vėjaraupiais sergantį vaiką. Buvo akivaizdu, kad vaikas jaučiasi itin prastai, jam pakilusi temperatūra, bet jo mamai tas nerūpėjo. Nejau karščiuojančiam vaikui nebuvo galima iškviesti gydytojo į namus ir jį reikėjo vilkti į polikliniką?“ – stebėjosi skaitytoja.

REKLAMA

Anot Irmos, kiti tėvai taip pat dėl šios situacijos atrodė sunerimę: „Nejau gydymo įstaigos personalas nematė, kas sėdi laukiamajame? Kam taip rizikuoti kitų vaikų sveikata ir varginti sergantį savo vaiką?“ – klausė dviejų savaičių mažylės mama.

Specialistė: poliklinika ir yra vieta, į kurią ateinama susirgus

Pakomentuoti situaciją portalui balsas.lt sutiko Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Nupasakojus skaitytojai nutikusią istoriją, pašnekovė sakė suprantanti vėjaraupiais sirgusio ir sukarščiavusio mažylio tėvų norą kuo greičiau pasirodyti savo šeimos gydytojui, o ne laukti nepažįstamo budinčio mediko. „Poliklinika juk tam ir yra, kad susirgę galėtume ten nueiti. Taigi, vieni turi savų argumentų, kiti – savų.“

REKLAMA
REKLAMA

Specialistės teigimu, kokių nors bendrų nuostatų ar taisyklių dėl užkrečiamomis ligomis sergančių pacientų apžiūros poliklinikose nėra, tai – kiekvienos gydymo įstaigos vidaus tvarkos reikalas. Kaip teigiamą praktikos pavyzdį ji paminėjo kai kuriose poliklinikose nustatytas „sveiko vaiko dienas“ – t. y. laiką, kai pas gydytojus registruojami ir profilaktinėms apžiūroms atvyksta sveiki mažyliai, o galbūt užkrečiamomis ligomis sergantys vaikai priimami kitu metu: „Čia turėtų pati poliklinika nusistatyti tvarką – galbūt valandas paskirti, kada priima tiktai tokius sveikus vaikučiu ir tuo metu nepriimtų sergančių vaikų.“ G. Aleksienė priminė, kad atsižvelgti į kitų asmenų saugumą turėtų ir patys sergantieji: „Kai yra tokios užkrečiamos ligos, gripo sezonas ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, tuomet rekomenduojama [į viešas vietas] su kaukėmis eiti – į polikliniką taip pat. Ir tikrai esu mačiusi ne vieną kartą poliklinikoje vaikučius su kaukėmis. Tai jau tam tikra apsauga. Tačiau bet kuriuo atveju reikia nepamiršti, kad poliklinika ir yra ta vieta, į kurią einama susirgus – negalima neįleisti į polikliniką tų vaikų, kurie serga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi dviejų savaičių mažylės mamai ypatingai jaudintis dėl to, kad jos dukra pabuvo netoli sergančio vaiko, nereikėtų: „Iš kitos pusės, tokie maži vaikai turi imunitetą. Tik ką gimę ir dar iki pusės metų jie turi iš mamos paveldėtą imunitnetą daugeliui ligų, todėl netgi skiepų nėra tokiems mažiems vaikams – vien dėl to, kad jie jau yra apsaugoti. Aišku, yra tokių infekcijų, nuo kurių ir mamos neturi imuniteto, dėl to yra pavojinga. Tarkime, nuo tuberkuliozės jie nėra apsaugoti, todėl rekomenduojama kūdikius skiepyti iškart, pirmą arba antrą parą po gimimo. O nuo daugelio kitų ligų jie tiesiog iš mamos paveldi tam tikrą įgimtą imunitetą“, – teigė specialistė.

REKLAMA

Pasiteiravus apie skiepus nuo vėjaraupių, G. Aleksienė patvirtino, kad tokia vakcina yra.

Lietuvoje pagal bendrą tvarką visiems vaikams rekomenduojami ir kompensuojami skiepai nuo dešimties užkrečiamų ligų – tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, nuo Haemophilus influenzae B tipo infekcijos (sukeliančios meningitą ir pneumoniją), poliomielito, tymų, epideminio parotito ir raudoniukės.

Vėjaraupiai į šį sąrašą neįeina, tačiau tėvai, pasikonsultavę su šeimos gydytoju, gali paskiepyti vaiką savo iniciatyva.

G. Aleknienė priminė, kad apskritai Lietuvoje jokie skiepai nėra privalomi – ir dėl kiekvieno kompensuojamo skiepo paskutinį žodį, skiepyti jų atžalą ar ne, taria tėvai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų