REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Refinansavus "Sodros" paskolas būtų galima sutaupyti iki 50 mln. litų ir šias lėšas skirti dėl krizės sumažintų pensijų kompensavimui, teigia valdančiųjų partijų atstovai.

 Refinansavus "Sodros" paskolas būtų galima sutaupyti iki 50 mln. litų ir šias lėšas skirti dėl krizės sumažintų pensijų kompensavimui, teigia valdančiųjų partijų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau valdančiosios daugumos politinė taryba pirmadienį nesutarė ar pensijos turi būti kompensuojamos dalimis, ar iš karto. Tai turės nuspręsti speciali darbo grupė, kuri pradės veiklą kitų metų pradžioje.

REKLAMA

"Manoma, kad per artimiausius du mėnesius bus pateiktas planas, kaip bus kompensuojamos pensijos", - po politinės tarybos posėdžio žurnalistus informavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

"Jeigu sutarsime dėl turimos "Sodros" paskolos refinansavimo, manau problemos greitai išsispręs",- teigė Seimo pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė.

Pasak jos, jeigu dalį "Sodros" pasiskolintų lėšų pavyktų perskolinti pigiau, būtų galima sutaupyti 40-50 mln. litų ir juos skirti pensijų kompensavimui. Kiti pensijų kompensavimo šaltiniai, anot L.Graužinienės, yra viršplaninės biudžeto pajamos ir vidiniai rezervai, tačiau skolintis pensijų grąžinimui neketinama.

REKLAMA
REKLAMA

"Dėl skolinimosi ir grąžinimo tikrai nebuvo kalbos, nes skolintis yra paskutiniu atveju, ieškome vidinių rezervų", - teigė L.Graužinienė.

Pasak jos, dar nėra apsispręsta, ar pensininkams neišmokėta pensijos dalis bus kompensuojama visa iš karto, ar ji būtų išmokama dalimis.

"Pradėkime nuo 1 mln. litų ar nuo 20 mln. litų ir po truputį procesą vykdykime. Finansų ministras (socialdemokratų deleguotas Rimantas Šadžius - BNS) nori kalbėti apie visą sumą. Tai ir yra esminiai nesutarimai. O milijardą litų rasti ne taip lengva. Kitas momentas yra tas, kad (pensijų grąžinimas - BNS) iš karto atsiliepia į finansinius, skolinimosi rodiklius", - teigė L.Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, darbo grupės, kurią sudarys socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrai ir valdančiųjų partijų atstovai, parengtas pensijų kompensavimo mechanizmas bus pateiktas svarstyti Seimui.

A.Butkevičius teigia prašęs pensijų kompensavimo klausimą spręsti be politikavimo.

"Paprašiau abiejų ministrų, kad nebūtų jokių politikavimų. Būtų vadovaujamasi ekonomine finansine logika", - tvirtino premjeras.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią "Sodrą", Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - "apkarpyti" daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui reikėtų ne mažiau kaip 1-1,2 mlrd. litų

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų