REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje paskelbė kosminio aparato „Juno“ padarytą vaizdo įrašą, kuriame iš kosminės erdvės matomas Žemės ir Mėnulio judėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jame rodoma prie „Juno“ kosminio aparato artėjanti Žemė ir nuo jos tolstantis Mėnulis. NASA pranešime sakoma, kad tai pirmasis vaizdo siužetas, kuriame taip įspūdingai užfiksuotas Žemės ir Mėnulio judėjimas kosminėje erdvėje.

REKLAMA

„Juno“ šį vaizdo įrašą padarė spalio 9 dieną didžiausio savo priartėjimo prie Žemės metu, kad, pasinaudojęs jos traukos jėga, padidintų savo greitį pakeliui į Jupiterį. Pasak NASA atstovų, Žemę ir Mėnulį tuo metu fiksavo 4 „Juno“ kosminiame zonde įrengtos žemos raiškos fotokameros, skirtos blausioms žvaigždės stebėti.

Įrašas buvo paskelbtas vakar San Franciske (JAV) vykusiame Amerikos geofizikų draugijos metinio susirinkimo posėdyje, praneša „Space.com“.

REKLAMA
REKLAMA

NASA pranešime sakoma, kad Žemę ir Mėnulį „Juno“ pradėjo filmuoti iš maždaug 966 000 kilometrų atstumo. Įraše matoma besisukanti ir vis didėjanti Žemė ir aplink ją skriejantis Mėnulis.

Po spalio 9 d. „gravitacinės svaidyklės“ manevro „Juno“ zondo greitis Saulės atžvilgiu padidėjo nuo 126 000 km/h iki 140 000 km/h, sakoma pranešime.

„Juno“ kosminis aparatas buvo paleistas 2011 m. rugpjūtį. Pagrindinis jo kelionės tikslas – Jupiteris.

Jį „Juno“ turėtų pasiekti 2016 m. liepą. Prie jo priartėjęs NASA kosminis zondas taptų dirbtiniu jo palydovu ir sukdamasis aplink šią dujinę milžinę tirtų jos atmosferą, gravitacinį ir magnetinį laukus. Iš viso „Juno“ turi 9 mokslinius prietaisus, o tyrimų programa turėtų trukti mažiausiai vienerius Žemės metus.

Mokslininkai tikisi, kad „Juno“ surinkti duomenys padės geriau suprasti Jupiterio formavimosi procesus, planetos sandarą ir galiausiai atsakyti į klausimą, ar ši planeta turi kietą branduolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų