• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai moksliniais tyrimais įrodyta, kad skaitantys tekstus planšetiniuose kompiuteriuose perskaito daugiau, nei skaitantys tradicines knygas ir spaudą. Tačiau mokykloje planšetinis kompiuteris atstoja ne tik knygą, bet ir mikroskopo akutę, sakoma parodos „Mokykla 2013“ rengėjų pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančioje parodoje „Mokykla 2013“ įsikurs gamtos mokslų ir pasaulio pažinimo „Svajonių klasė“, kurioje bus pristatytas „Samsung School“ išmanios klasės sprendimas. „Samsung School“ valdymo programos leido sukurti interaktyvią mokymo platformą, padedančią stebėti mokinių darbą pamokos metu, vykdyti testus ir balsavimus, valdyti mokinių gaunamą ir naudojamą informaciją, įdomiai ir netradiciškai pateikti mokymo turinį.

REKLAMA

„Specialios išmaniojoje klasėje įdiegtos turinio valdymo funkcijos pedagogams leidžia sekti ir kontroliuoti kiekvieno mokinio darbą planšetiniame kompiuteryje. Mokytojas gali įjungti ar išjungti norimus internetinius puslapius ar net atjungti prieigą prie interneto. Be to mokytojas gali matyti, ką kiekvienas mokinys daro planšetiniame kompiuteryje, gali siųsti asmenines žinutes, norėdamas sutelkti mokinių dėmesį į lentą, vienu paspaudimu gali užrakinti mokinių planšetinius kompiuterius“, – apie tai, kad mokinys negali kompiuterio naudoti su pamoka nesusijusiems tikslams, pasakoja „Samsung Electronics Baltics“ verslo padalinio vadovas Tomas Deržanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjoje atlikti tyrimai rodo, kad mokiniai, ugdyti naudojant išmaniosios klasės sprendimus, informaciją įsisavino 14 proc. geriau. Bendras mokytojų ir mokinių pasitenkinimo ugdymo procesu rodiklis tirtoje mokykloje išaugo 22 proc.

Visgi planšetinis kompiuteris šiuolaikinėje mokykloje gali tapti ne tik skaitmeninius ryšius tarp mokytojo ir mokinio padedančiu palaikyti prietaisu, bet ir gausybe kitų įrengimų. Bendrovė „Mokslo technologijos“ parodoje pristatys kompiuterinę laboratoriją „Einstein“ – planšetinį kompiuterį su specialia programine įranga ir aštuoniais jutikliais, leidžiančiais paprastai išmatuoti įvairius aplinkos veiksnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Planšetiniame kompiuteryje patalpinta gamtos mokslų laboratoriją gali nustatyti širdies ritmą, drėgmę, temperatūrą, apšviestumo ir ultravioletinės spinduliuotės lygį, taip pat garso stiprumą, judančio kūno greitį bei GPS koordinates“, - apie įrenginio galimybes pasakoja bendrovės „Mokslo technologijos“ vadybininkė Živilė Dapkienė.

Gamtos mokslų mylėtojai ir mokytojai galės išbandyti ir dar vieną, pirmą kartą Lietuvoje pristatomą naujovę – mikroskopą, kurio objektyvo fiksuojamą vaizdą galima stebėti ne per mažą akutę, bet per skystųjų kristalų monitorių. Juo gali būti atliekami tokie patys eksperimentai ir laboratoriniai darbai, kokius šiuo metu atlieka moksleiviai ne tik su morališkai, bet ir fiziškai pasenusiais laboratoriniais prietaisais.

REKLAMA

„Taip pat pristatysime mikroskopą, kuris gali būti jungiamas su išmaniąja lenta. Turėdami šį prietaisą mokytojai procesus, vykstančius mėginėlyje, galės rodyti moksleiviams pustrečio metro skersmens išmaniojoje lentoje, o vaizdo kokybė bus puiki. Be to, išmaniosiose klasėse paprastai būna ne tik lenta, bet ir planšetiniai kompiuteriai, todėl kiekvienas moksleivis galėtų matyti mikroskopo objektyvo fiksuojamą vaizdą savo prietaise, esančiame ant jo stalo“, - pasakoja šias technologijas parodoje „Mokykla 2013“ pristatysiančios bendrovės „IDD“ atstovas Dalius Aleksandravičius.

REKLAMA

Informacinių technologijų ir švietimo specialistai prognozuoja, kad švietimas Lietuvoje netrukus taip pat ims naudotis „debesų“ technologijos pagrindu veikiančiais mokymo principais. Vieną tokių sistemų diegiančios bendrovės „Nadara“ projektų vadovas Marius Bobina sako, kad tokios technologijos Norvegijoje, Bergeno universitete taikomos jau keliolika metų. Tokios technologijos ypač aktualios gausėjant išmaniųjų klasių.

„Debesų“ technologija veikiančios mokymo sistemos leidžia mokytojui planuoti ir kurti pamokas, įkelti mokiniui reikalingą medžiagą, jį įvertinti. Be to, mokytojas kiekvienam mokiniui galės sudaryti individualius mokymo planus, kuriuos moksleivis galės vykdyti ne tik sėdėdamas klasėje, bet ir būdamas namuose, savo tempu“, - teigia M. Bobina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, parodoje pedagogai pirmą Lietuvoje išbandys internete patalpintą pasiruošimo valstybiniams brandos egzaminams įrankį. Jame abiturientai ir jų mokytojai ras visą valstybiniams brandos egzaminams pasiruošti reikalingą informaciją – konspektus, užduotis ir testus.

„Šis įrankis pedagogams palengvins visą mokymo procesą – nuo reikiamo turinio parinkimo iki moksleivių įvertinimo. Jo padedami mokytojai skirs mokiniams testus ir iškart pamatys jų rezultatus, nutars kur reikia pasistengti labiau. Iki šiol Lietuvoje nebuvo tokio įrankio, kuris kokybišką pasirengimo egzaminams turinį pateiktų novatoriškais metodais. Parodoje mokytojai pirmą kartą testuos bandomąją versiją – pilna versija bus pristatyta kitų metų pradžioje“, – sako įmonės „E. mokykla“ direktorius Saulius Ratkevičius.

REKLAMA

Parodoje „Mokykla 2013“ bus ir daugiau intriguojančių susitikimų: bendrovė „Baltic Orbis“ pristatys šiuolaikinių technologijų vaisių – humanoidinį robotą, bendrovė „Festo“ – įrengimus, kurie technologijų pamokose pakeis pjūklelius ir plaktukus bei supažindins su šiuolaikiniais pramonės įrengimais. Bendrovės „Atea“ ir BMK supažindins su IT pritaikymo tiksliųjų, gamtos mokslų bei kalbų mokymuisi galimybėmis. Svečiai iš Jungtinės Karalystės pademonstruos naujausias išmanias mokymo priemones.

Paroda „Mokykla 2013“ vyks gruodžio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Joje dalyvaus 89 įrangą, priemones, naujas technologijas, edukacines programas mokykloms pristatančios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų