REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į pirmąją Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) organizuotą matematikos olimpiadą 5-8 klasių moksleiviams susirinko per septynis šimtus dalyvių. Kauno technologijos universiteto (KTU) auditorijų suolus išbandė matematikos mylėtojai iš visos Lietuvos. „Teisingai išsprendi penkis uždavinukus ir tu nugalėtojas, laimi daugybę prizų“, - mintimis dalijosi anksčiau skirto laiko iš auditorijos sprukęs aštuntokas, dar pridūręs, kad jam teks vadovautis olimpiniu principu, nes „įkirto“ tik du uždavinius iš penkių.

REKLAMA
REKLAMA

Jaučiamas renginių badas

NMA vadovas Leonas Narkevičius pasakojo, kad maloniai nustebino didelis 5-8 klasių moksleivių aktyvumas, kurio nesitikėjo. „ Dabar tikrai įsitikinau, kad mokslinių konkursų, olimpiadų labai trūksta būtent jaunesniųjų klasių moksleiviams. Pirmoji matematikos olimpiada dėl dalyvių skaičiaus tapo tikru iššūkiu. Per keturias valandas ištaisyti 700 darbų ir išrinkti laureatus nebus lengva“, - teigė jis.

REKLAMA

Konkurso dalyviai sprendė po penkis uždavinius. Kiekvienai amžiaus grupei buvo pateikti skirtingi uždaviniai, iš viso dvidešimt. „Darbus vertins 20 skirtingų vertintojų. Vienas mokytojas taisys tik vieno uždavinio sprendimus, kad būtų išvengta skirtingų interpretacijų, o vaikai balais „pamatuoti“ kuo teisingiau“,- dėstė NMA direktorius.

Kruopščiai atrinko „vežančius“ uždavinius

Olimpiadai uždavinius rinkdami matematikai nekreipė dėmesio į mokyklinį matematikos kursą, kiekvienas uždavinys galėjo būti įveiktas ir neprisimenant mokyklinių formulių ar taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA

„Skaičiuotuvai tikrai nebuvo reikalingi, svarbiausia suvokti uždavinio, galvosūkio principus. Kiekvienas atrinktas uždavinys savaip žavus, vėliau žiūrėdamas į pateiktus sprendimus ne vienas mokinys nusišypsos“, - tikino NMA vadovas.

Mokinius prižiūrėjo savanoriai, buvę NMA mokiniai. Įdomu tai, jog konkurse dalyvavo ir meno mokyklų moksleiviai, kurie siekė sugriauti mitą, kad menininkams į skaičių pasaulį įsibrauti nelemta.

Universiteto koridoriai dūzgė nuo įspūdžių

„Kiek gavai antrame? Paskutinis tai visiška nesąmonė. Gal dar galima pasitaisyti. Koks aš žioplas“, - daugiausia kartų universiteto koridoriaus oro daleles virpinę jaunųjų matematikų trumpi, bet aiškūs manifestai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokių uždavinių, olimpiadų labai trūksta mokykloje. Įdomu aplankyti ir universitetą, kuriame galbūt norėčiau mokytis. Per dvi valandas tikrai nepavargau“, - pasakojo aštuntokė iš Vilniaus.

Su ja sutiko ir vaiko atvažiavusi pasiimti mama Violeta iš Kauno. „Visada skatinsiu vaiką dalyvauti, sužinoti, patirti. Geriau negu sėdėti namie prie kompiuterio, nesvarbu, kad nepasiseks laimėti“.

Su tradicinio konkurso mažesniesiems idėja sutiko ir L. Narkevičius. „Tikiu, kad ši matematikos olimpiada vyks ir kitais metais, taps tradicine. Rekordinis dalyvių skaičius verčia taip mąstyti. Manau, kad greitai pavyks suorganizuoti ir kitų dalykų olimpiadas, pavyzdžiui, ekonomikos. Smagu vadovaujant tokiai organizacijai ne tik būti ant jau nutiestų bėgių, bet ir pridėti naujų atšakų, kurios džiugintų ir duotų naudą visuomenei“, - pasakojo jis.

REKLAMA

NMA – pirmoji, unikali organizacija Lietuvoje, dirbanti su gabiais moksleiviais. Drąsinami buvusių NMA studentų, sesijų ir užsiemimų metu įvairių sričių lyderiai dalijasi patirtimi, plečia pažintis, bendrauja, kartais net pamilsta. Taip... Pamilsta... Vieni matematiką, kiti chemijos laboratorijoje pastebėtą NMA bendraklasę.

Nosį nušluostė ketvirtokas

Visus nustebino maksimalų balų skaičių (25) surinkęs ketvirtokas Domantas Stanys iš Kauno Vėtrungės pradinės mokyklos. Spręsdamas penktokams skirtus uždavinius jis aplenkė visus vyresnius moksleivius. Nuo jo penkiais taškais atsiliko Rokas Burneika iš Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos ir Kamilė Daugvilaitė iš Kauno KTU Vaižganto progimnazijos.

REKLAMA

Tarp aštuntokų lygių sau neturėjo Neringa Levinskaitė (Kauno Atžalyno vidurinė mokykla), praradusi tik vieną tašką ir surinkusi 34 taškus iš 35 galimų. Justas Janickas (Kauno Jėzuitų gimnazija) surinko 27 taškus, Ieva Elija Jucevičiūtė (Vilniaus Jėzuitų gimnazija) – 26.

Geriausiai olimpiadoje pasirodžiusiems organizatoriai įteikė vaikus pradžiuginusius prizus, moksleiviai taip pat galės knygyne nemokamai išsirinkti jiems patinkančių knygų.

Tautvydas Lukaševičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų