REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pažvelgus į ką tik paskelbtą 2014 metų Dakaro ralio dalyvių sąrašą, galime prognozuoti, kad sausio 5-18 dienomis Pietų Amerikos žemyne laukia įdomi bei atkakli kova dėl greičiausiojo vardo. Rimčiausios pasaulio komandos sutelkė milžiniškas pastangas, kad galėtų pasipuikuoti Dakaro nugalėtojo titulu. Šiais metais iš 154 sportinių automobilių net 42 yra paruošti gamyklinių komandų. Taip pat yra naujienų lyderių tarpe. Praėjusių metų motociklų klasės nugalėtojas Cyril Despres „KTM“ iškeitė į „Yamaha“, o katarietis Nasser Al-Attiyah iš bagio persės į „Mini“ automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

Automobiliai

Dakaro gerbėjai Lietuvoje šiais metais gali džiūgauti, nes automobilių įskaitoje prie starto linijos išsirikiuos jau du lietuviški ekipažai. Benediktas Vanagas ir Andrejus Rudnickis, atstovausiantys „General Financing – Autopaslauga“ komandai, važiuos „OSCarO3“ automobiliu. Tuo tarpu Antano Juknevičiaus ir Vytauto Obolevičiaus tandemas Dakarą bandys įveikti su „Toyota“.

REKLAMA

Šiais metais automobilių įskaitoje konkurencija – labai didelė. Kaip niekad daug gamyklinio paruošimo sportinių bolidų, jų net keturios dešimtys. Ralio favoritai – „X-Raid“ komanda paruošė dešimt „Mini“ bei vieną „BMW“ automobilį. Dar dešimt automobilių pristatys „Toyota“ gamyklinė komanda. Vis dėlto, žinant, koks nenuspėjamas gali būti Dakaras, nereikia nurašyti ir kitų puikiai lenktynėms pasiruošusių komandų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas netikėčiausių sprendimų – katariečio Nasser Al-Attiyah grįžimas į „X-Raid“ komandą. Pastarasis „Buggy“ iškeitė į „Mini“ automobilį, nors neseniai pasirodžiusiame „RedBull“ komandą pristatančiame oficialiame video reportaže buvo galima išvysti N. Al-Attiyah už „Buggy“ vairo. Tokį sprendimą būtų galima vertinti, kaip rimtą katariečio paraišką aplenkti prancūzą S. Peterhansel ir laimėti 2014 metų Dakaro trofėjų. Jei visgi laimėtų prancūzas, Stephane‘ui Peterhansel‘iui – tai būtų 12 – sis laimėtas Dakaro ralis. Šešis kartus jis tai padarė važiuodamas motociklu, o 2013 metais tai jau buvo 5 – oji pergalė automobiliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikietis Robby Gordonas taip pat ruošia staigmeną. Pasak organizatorių, jis startuos naujos kartos „Hummer“ automobiliu, mažesniu už praėjusių metų, tačiau galingesniu. Bolidas bus panašus į „Nascar“ lenktynių serijos prototipą.

Savo ambicijų laimėti neslepia ir 2 kartus pasaulio ralio čempionas bei 2010 Dakaro ralio nugalėtojas Carlos‘as Sainz‘as. Šiemet jis tai bandys padaryti su SMG bagiu – tokiu pačiu, kurį į „Mini“ iškeitė N. Al-Attiyah.

Įdomu, kaip seksis Lietuvai atstovausiantiems Benediktui Vanagui ir Andrejui Rudnickiui bei Antanui Juknevičiui su Vytautu Obolevičiumi. Laukti ilgai neteks, sužinosime už šiek tiek daugiau nei vieno mėnesio.

REKLAMA

Motociklai

Tarp motociklininkų vienas pagrindinių favoritų – prancūzas Cyril Despres. Pastarasis bandys šeštą kartą užlipti ant nugalėtojų pakylos.

Jam gali sutrukdyti kitas dykumų asas – išsigydęs peties traumas bei į ralį grįžęs, ispanas Marc Coma. Pagrindinis ispano tikslas – laimėti ketvirtąjį Dakaro trofėjų savo kolekcijai.

Deja, šiais metais šioje įskaitoje lietuviškų pavardžių neišvysime, tačiau motociklų įskaitoje dalyvių sąrašas – margas. Savo favoritą galima išsirinkti net iš 196 motociklininkų.

REKLAMA

Sunkvežimiai

Sunkvežimių įskaitoje tradiciškai lietuvių nebus. Vis dėlto Dakaro ralio gerbėjai iš Lietuvos sunkvežimių įskaitoje turi progą stebėti lietuvių kilmės kazachstaniečio Artūro Ardavičiaus kovą Dakare. Šiemet jo komanda ralio maratoną bandys įveikti čekų gamybos sunkvežimiu „Tatra“. Šioje kategorijoje laimėti pretenduoja „KAMAZ“ gamyklinės komandos atstovai, kurie ir yra pagrindiniai favoritai, laimėję net vienuolika Dakaro maratonų. Tradiciškai labai stiprūs sunkvežimių kategorijoje ir „Iveco“ sunkvežimiai. Vieną jų pilotuoja legendinio olandų lenktynininko Jan de Rooy, laimėjusio Dakarą 1987 – taisiais, sūnus Gerard, pakartojęs tėvo pergalę 2012 – tais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizatoriai paruošė dar didesnius išbandymus 2014 metų Dakaro dalyviams. Sausio mėnesį startuosiančios sudėtingiausios pasaulio lenktynės bus ilgesnės net pusantro tūkstančio kilometrų. Bendra lenktynių distancija beveik pasieks 10 000 kilometrų, daugiau nei pusę jų sudarys greičio ruožai. Organizatorių teigimu, nuovargis yra pagrindinis veiksnys, su kuriuo turės susidoroti Dakaro dalyviai. Pasak jų, šiais metais lenktynių trasa pasieks ir aukščio rekordą. Tai reiškia papildomus iššūkius technikai ir dalyviams.

Sausio 5-18 dienomis vyks jau 36 – sis Dakaras. Pietų Amerikoje jis vyks šeštąjį kartą. Ralis jungs tris Pietų Amerikos žemyno valstybes: Argentiną, Boliviją ir Čilę.

Oficialus Dakaro puslapis www.dakar.com

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų