REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brangiausia pasaulyje knyga parduota už 14,2 mln. dolerių

Pirmoji knyga, parašyta teritorijoje, kur dabar yra Jungtinės Amerikos Valstijos, antradienį Niujorke buvo nupirkta už 14,2 mln. dolerių ir tapo brangiausia pasaulyje aukcione parduota spausdintine knyga.

Pirmoji knyga, parašyta teritorijoje, kur dabar yra Jungtinės Amerikos Valstijos, antradienį Niujorke buvo nupirkta už 14,2 mln. dolerių ir tapo brangiausia pasaulyje aukcione parduota spausdintine knyga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį Biblijos psalmių vertimą „Masačusetso įlankos psalmynas“ (The Bay Psalm Book) Kembridže Masačusetso valstijoje 1640 metais išspausdino puritonų naujakuriai.

REKLAMA

„Sotheby's“ aukcione, skirtame tik jai, knyga buvo nupirkta per kelias minutes.

Varžymasis prasidėjo nuo 6 mln. dolerių ir greit baigėsi 12,5 mln. dolerių suma, kuri įskaičiavus pirkėjo priedą padidėjo iki 14,165 milijono.

Ši knyga paauksuotas pakraščiais buvo eksponuojama stiklinėje dėžėje už išvaržytojo, salėje sėdint palyginti nedideliam asmeniškai atvykusių pirkėjų būriui. Aukcionas truko trumpiau nei penkios minutės.

REKLAMA
REKLAMA

Minėti puritonų naujakuriai, kurie atvyko į Ameriką ieškoti religinės laisvės, atvykę iš Europos norėjo savo pripažįstamo vertimo iš hebrajiško Senojo Testamento.

„Sotheby's“ paskelbė, kad knygą nupirko milijardierius Davidas Rubensteinas (Deividas Rubensteinas), amerikiečių finansininkas ir filantropas. Jis aukciono metu buvo Australijoje ir jo pasiūlymas buvo pateiktas telefonu.

„Sotheby's“ knygą vertino 15-30 mln. dolerių, bet neigė bet kokį nusivylimą dėl antradienį pasiektos kainos.

Brangiausias pasaulyje rankraštis, Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) 72 puslapių traktatas „Lesterio kodeksas” (Codex Leicester), 1994 metais buvo nupirktas Billo Gateso (Bilo Geitso) už 30,8 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sotheby's“ paskelbė, jog yra patenkintas nauju pasaulio rekordu.

Ankstesnis spausdintinės knygos kainos rekordas buvo 11,5 mln. dolerių už Johno Jameso Audubono (Džono Džeimso Odubono) „Amerikos paukščius“ (Birds of America), parduotus „Sotheby's“ aukcione 2010 metų gruodį.

„Mes labai, labai patenkinti šiuo pirkimu“, - sakė „Sotheby's“ knygų skyriaus vadovas Davidas Reddenas (Deividas Redenas).

D.Rubensteinas planuoja „Masačusetso įlankos psalmynu“ dalytis su Amerikos visuomene – skolinti jį bibliotekoms visoje šalyje, kurių vienai jis bus paskolintas ilgam laikui, sakė D.Reddenas.

REKLAMA

„Jeigu pamenate, Davidas Rubensteinas taip pat iš mūsų 2007 metais nupirko Didžiąją laisvių chartiją (Magna Carta), dėl tos pačios priežasties, kad amerikiečiai suprastų savo paveldo reikšmę“, - pridūrė jis.

Didžioji laisvių chartija Niujorke buvo nupirkta už 21,3 mln. dolerių. Tai buvo vienas iš vos 17 egzistuojančių šio rankraščio egzempliorių. Šioje 800 metų senumo Anglijos karališkojoje chartijoje išdėstomos žmogaus teisės.

D.Reddenas sakė, kad „Masačusetso įlankos psalmynas“ yra „didelė retenybė“ ir kad per pastaruosius 100 metų buvo parduoti tik du iš 11 išlikusių egzempliorių.

REKLAMA

Kainą jis pavadino „labai tvirta ir stambia“.

„Tai labai svarbu dėl jos istorijos. Tai pirmoji knyga, išspausdinta Amerikoje, ir pirmoji knyga, parašyta Amerikoje“, - žurnalistams sakė jis.

Prieš aukcioną D.Reddenas sakė, kad ši knyga dar reikšmingesnė tuo, kad buvo įžanga į Leksingtono bei Konkordo mūšius, o galiausiai ir į JAV politinę nepriklausomybę.

„Su ja Naujoji Anglija paskelbė savo nepriklausomybę nuo Anglijos Bažnyčios“, - sakė jis.

Pradinį 1640 metų tiražą sudarė 1,7 tūkst. egzempliorių. 11 išlikusių egzempliorių yra tokiose kolekcijose kaip Kongreso bibliotekos ir Harvardo koledžo bibliotekos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joks egzempliorius aukcione nebuvo parduotas nuo 1947 metų, kai už kitą kopiją buvo sumokėtas 151 tūkst. dolerių – rekordinė to meto suma bet kokiai knygai.

Tą egzempliorių pardavė Senoji Pietų Bažnyčia Bostone, kad paremtų savo darbą šiame istoriniame mieste. Šiai Bažnyčiai priklauso ir kitas „Masačusetso įlankos psalmyno“ egzempliorius.

Selby Kifferis (Selbis Kiferis) iš „Sotheby's“ specialiųjų projektų skyriaus pavadino šią knygą „ne tik vienu didžiausių knygų istorijos simbolių, bet ir vienu didžiausių Amerikos istorijos artefaktu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų