REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tinstančios ir pavargusios kojos, naktimis kankinantis mėšlungis – venų ligų simptomai. Gydytojų teigimu, vasarą nuo karščio venos išsiplečia labiau, todėl ligos paūmėja, tačiau moterys konsultuotis su medikais skuba tik orams atvėsus.

Tinstančios ir pavargusios kojos, naktimis kankinantis mėšlungis – venų ligų simptomai. Gydytojų teigimu, vasarą nuo karščio venos išsiplečia labiau, todėl ligos paūmėja, tačiau moterys konsultuotis su medikais skuba tik orams atvėsus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bijo operacijos

Išsiplėtusios kojų venos vargina daugelį moterų. Vienos kenčia dėl kojų patinimo, nuolatinio nuovargio ar skausmo, kitos jaučia estetinį diskomfortą. Gydytojai pastebi, kad bene daugiausia moterų dėl šios problemos kreipiasi rudenį. „Vasarą nuo karščio venų išsiplėtimas gerokai paūmėja. Tačiau tada moterys mėgaujasi šiltais orais, o jiems atvėsus, nusprendžia konsultuotis su medicinos specialistais“, – sakė kraujagyslių chirurgas medicinos mokslų daktaras Rolandas Dagilaitis.

REKLAMA

Flebologijos centre konsultuojantis gydytojas teigė, kad moterys neretai tiesiog nedrįsta praverti kraujagyslių specialistų kabineto durų. „Vis dar gyva nuostata, kad jeigu kreipiamasi į gydytoją dėl venų ligų, iš karto reikės gultis ant operacinio stalo. Taip tikrai nėra. Yra įvairių būdų, kaip gydyti venų išsiplėtimą, tačiau juos galima parinkti tik konsultacijų metu“, – aiškino dr. R.Dagilaitis.

Gydytojai venų išsiplėtimą, kitaip vadinamą venų varikoze, klasifikuoja pagal ligos vystymąsi. Iš pradžių tai gali būti kosmetinė problema – matomas mažas neišvaizdus venų rezginys, bet jokio skausmo ar patinimo nejaučiama.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu pacientė kreipiasi dėl tinstančių ir pavargusių kojų, kurios darbo dienos pabaigoje tampa sunkios, ar dėl naktį kojas sutraukiančio mėšlungio, dažniausiai nustatoma jau kita venų varikozės stadija. Tada tikriausiai pakaks atlikti skleroterapijos procedūrą, o jeigu liga ypač paūmėja, gali prireikti ir operacijos.

„Ligai paūmėjus, venas tenka operuoti, tačiau to bijoti nereikėtų. Šiuolaikiniais lazeriais operacijos atliekamos be narkozės, be pjūvių, gulėti ligoninėje nereikia. Pacientas gali būti darbingas iš karto po operacijos“, – sakė R.Dagilaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kraujagyslių chirurgo Nerijaus Bičkauko, atliktos studijos rodo, kad net 99 proc. lazeriu atliktų venų pašalinimo procedūrų buvo sėkmingos, o tradiciniu būdu atliktų operacijų – 92 proc. Kitas svarbus palyginimas: po metų venų varikozė atsinaujino 4 proc. pacientų, kurie buvo gydyti lazeriu, ir 20 proc. gydytiems tradiciniu chirurginiu būdu.

Šalinant išsiplėtusias venas tradiciniu chirurginiu būdu, atliekamas pjūvis kirkšnyje, o tai yra trauma, dėl kurios formuojasi naujos kraujagyslės. „Kodėl šalys, kuriose gerai išvystytas medicininis draudimas, pasirinko šiuos metodus? Po endovaskulinės operacijos į visavertį aktyvų gyvenimą pacientas grįžta po 4 dienų, o po chirurginio gydymo – po 14 dienų“, – aiškino medikas.

REKLAMA

Nepataria gydytis patiems

Pasak dr. R.Dagilaičio, identifikavus pirmuosius požymius, patartina ne užsiimti savigyda, o kreiptis į gydytoją. Ištyrus ultragarsu, galima sužinoti tikslius atsakymus. Pirminėje stadijoje gali būti pastebėti nesandarūs venų vožtuvai. „Tokiu atveju specialaus gydymo dar nereikia. Visgi jei dėl tokio venų išsiplėtimo žmogus jaučia diskomfortą, patariame nusipirkti medicinines kompresines kojines, kai kuriais atvejais išrašome vaistų“, – pasakojo Flebologijos centre konsultuojantis medicinos mokslų daktaras.

REKLAMA

Gydantis profilaktiškai specialių kojinių nereikia nešioti kasdien, o tik tada, kai jaučiamas kojų nuovargis, kankina mėšlungis ir pan. Kojines patartina nešioti ir tada, kai nuo ryto iki vakaro dirbamas stovimas darbas arba reikia ilgai sėdėti nuleidus kojas.

VL kalbinta Laima L. sakė jau kelerius metus jaučianti diskomfortą dėl išsiplėtusių venų. Skausmas praktiškai nevargina, bet kojos tinsta, pavargsta, o ir estetinės problemos kelia rūpesčių: ji nebegali vilkėti trumpesnio sijono, varžosi paplūdimyje. Tačiau į medikus kreiptis kol kas vengia, tik prisiperka įvairių tepalų ir specialių kojinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paveldima liga

Pastebima, kad venų išsiplėtimas labai dažnai yra paveldima liga. „Atliktų tyrimų metu pastebėta, kad jeigu bent vienas iš tėvų sirgo venų varikoze, tikimybė, kad jų dukra paveldės silpnus venų vožtuvus, yra didesnė nei 60 proc., jeigu sūnus – apie 40 proc.“, – pasakoja dr. R. Dagilaitis.

Moterims venų išsiplėtimas dažnai pastebimas ir po nėštumo, kurio metu venoms tenka didžiausias krūvis. „Turiu netgi tokią taisyklę: jeigu po dviejų nėštumų moters venos „nesubyrėjo“, tai jos liks sveikos ir ateityje“, – pabrėžia kraujagyslių chirurgas.

REKLAMA

Gydytojai pataria nėščiosioms, kurių tėvams diagnozuota venų varikozė, nuo nėštumo vidurio naudoti profilaktines priemones, t. y. specialias nėščiosioms skirtas tamprias kojines.

Potencialioms pacientėms gydytojas pataria daugiau vaikščioti, judėti. Rekomenduojama vakare kojas pakelti į viršų, arba dirbant sėdimą darbą, kelias minutes per valandą pasivaikščioti, dėvėti medicinines kompresines kojines. Venų profilaktinei priežiūrai tinka ir kontrastingi dušai kojoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų