• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį mėnesį vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos biržoje kainavo daugiausiai nuo jos įkūrimo – 22,17 cento už kilovatvalandę (ct/kWh). Tai yra 3,6 proc. daugiau nei rugsėjį ir tiek pat kaip ir Latvijoje. Kaimyninėje Estijoje vidutinė elektros kaina praėjusį mėnesį išliko stabili, tačiau apie 35 proc. mažesnė nei Lietuvoje. Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Enefit“ prognozuoja, kad lapkritį kaina turėtų sumažėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Išaugusią elektros energijos kainą biržoje daugeliu atvejų formavo brangi Lietuvoje gaminama elektra. Pigesnės elektros negalėjome importuoti dėl užsitęsusių Kaliningrado elektrinės remonto darbų ir maksimaliai išnaudojamų jungčių tarp šalių. Jų neužteko patenkinti visą Lietuvos trūkumą“, – aiškina „Enefit“ generalinis direktorius Artūras Šyvokas.

REKLAMA

Jis sako, kad aukštos elektros energijos kainos biržoje jau pasiekė ir galutinius vartotojus, kurie sudarinėja kontraktus kitiems metams. „Tai tęsis tol, kol Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai neišspręs transportavimo įkainių per Estijos-Latvijos pasienį problemos. Lyginant su pernai, pigesnės elektros energijos iš Šiaurės importo kaina į Lietuvą išaugo dvigubai“, – teigia A. Šyvokas.

Labiausiai iš to pelnosi Estijos ir Latvijos elektros perdavimo sistemos operatoriai, o Estijos gamintojai ir pardavėjai skaičiuoja nuostolius. „Estijos-Latvijos pasienyje perduodama elektra yra apmokestinama nuolat kintančiu tarifu, o sprendimai kurie leistų kontroliuoti šias išlaidas delsiami įgyvendinti. Tai neleidžia užsitikrinti transportavimo sąnaudų stabilumo ir trukdo sudaryti naujas fiksuotų kainų sutartis Lietuvoje ir Latvijoje“, – pasakoja „Enefit“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, dėl papildomo apmokestinimo elektra patekusi į Lietuvą pabrangsta vidutiniškai 3,5 ct/kWh. Tačiau elektros energijai iš trečiųjų šalių mokesčiai nėra taikomi.

Spalį elektros energija Estijoje kainavo 1,3 proc. mažiau nei rugsėjį – 16,14 ct/kWh. Suomijoje jos kaina sumažėjo 3,8 proc. iki 15,87 ct/kWh. Pernai spalį elektros energijos kaina Lietuvoje buvo 15,47 ct/kWh, Latvijoje – 14,54 ct/kWh, Estijoje – 13,88 ct/kWh, o Suomijoje – 13,32 ct/kWh.

Pasak A. Šyvoko, lapkritį elektra turėtų pigti ir Lietuvoje. „Kol neturime elektros jungčių su Švedija, elektros kaina Lietuvoje tiesiogiai nekoreliuoja su kainomis Skandinavijoje. Tačiau žiemą, kai prasideda šildymo sezonas, įjungiamos termofikacinės elektrinės ir atsiranda pigesnės elektros pasiūla“, – sako „Enefit“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pasakoja, kad jei ateinančiomis savaitėmis kritulių kiekis Skandinavijoje neišaugs, Švedija ir Norvegija žiemą pasitiks palyginti aukštesnėmis elektros kainomis. Vandens lygis šių šalių hidrorezervuaruose spalį išliko žemesnis nei vidutinis daugiametis. Šiuo metu jis siekia 72-74 proc., kai tuo tarpu vidutinis daugiametis lygis siekia 83-85 procentus.

Žaliavinės naftos kaina spalį kilo nežymiai – 0,8 proc. iki 108,8 JAV dolerių už barelį. Didžiausią įtaką kainai darė šio kuro perteklius rinkoje ir mažėjantis jo poreikis JAV.

REKLAMA

Taršos leidimų kainos spalį po penkių mėnesių iš eilės nustojo augti. Mėnesio pabaigoje jų kaina siekė 16,57 lito už toną.

Akmens anglies kaina praėjusį mėnesį nežymiai susitraukė iki 82,9 JAV dolerių už toną (214,06 litų už toną). Ji sumažėjo dėl lėtėjančio Kinijos importo ir skalūninių dujų, kurios JAV vis dažniau naudojamos vietoje akmens anglies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų