REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus savaitei iki grandiozinių koncertų „Neprilygstami baleto talentai“ , kurie lapkričio 18–19 d. vyks LNOBT, projekto Lietuvoje atstovai sukvietė žiniasklaidos atstovus į neįprastą presskonferenciją, kur mintimis apie visame pasaulį didžiausių ovacijų sulaukiančią programą iš ekrano pasidalijo projekto kūrėjai iš „Dance Open“ ir vienas iš į Lietuvą atvyksiančių šokėjų, Marijos teatro primarijus Igoris Kolbas. Presskonferencijoje gyvai dalyvavo ir šioje baleto šventėje Lietuvai atstovausiantys šokėjai Nerijus Juška ir Olga Konošenko.

Likus savaitei iki grandiozinių koncertų „Neprilygstami baleto talentai“ , kurie lapkričio 18–19 d. vyks LNOBT, projekto Lietuvoje atstovai sukvietė žiniasklaidos atstovus į neįprastą presskonferenciją, kur mintimis apie visame pasaulį didžiausių ovacijų sulaukiančią programą iš ekrano pasidalijo projekto kūrėjai iš „Dance Open“ ir vienas iš į Lietuvą atvyksiančių šokėjų, Marijos teatro primarijus Igoris Kolbas. Presskonferencijoje gyvai dalyvavo ir šioje baleto šventėje Lietuvai atstovausiantys šokėjai Nerijus Juška ir Olga Konošenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baleto artistė, LNOBT projekto „Kūrybinis impulsas“ koordinatorė, „Dance Open“ stažuotoja Jelena Lebedeva pristatydama renginį pasidžiaugė turinti unikalią galimybę susipažinti su pasaulinio garso koncertų organizacija iš arti. Jis tikisi, kad ši pažintis jai padės organizuoti tarptautinio lygio renginius Lietuvoje su „Kūrybinio impulso“ komanda.

REKLAMA

Taip pat ji atskleidė, kad projekto „Dance Open“ rengėjai retai kada į savo programą įtraukia šalių, kuriose svečiuojasi, atstovus.

„Šis renginys – išskirtinis kultūros įvykis. Todėl aš asmeniškai labai džiaugiuosi, kad „Dance Open“ rengėjai pasitiki mumis ir suteikia galimybę šokti vienoje scenoje su tokiomis garsenybėmis. Tai yra pats didžiausias įvertinimas“, – sakė LNOBT primarijus N. Juška.

Lietuviškos baleto scenos pažiba su malonumu įteikė 20 kvietimų į renginį Maltos ordino pagalbos tarnybos projektų vadovei Rasai Stukienei. Šie kvietimai atiteks seniausiai organizacijoje dirbantiems ir itin vertinamiems savanoriams.

REKLAMA
REKLAMA

LNOBT primabalerina O.Konošenko džiaugėsi, kad šio didelio renginio rėmuose kartu su Martynu Rimeikiui galės pristatyti ne tik Lietuvos žiūrovams puikiai žinomo baleto „Raudonoji Žizel“ ištrauką, bet ir visiškai naują numerį – ištrauką iš baleto „Kurt Weill“ (choreografas Krzysztof Pastor). Visi projekto kūrėjai ir šokėjai į Vilnių atvyks vos dieną prieš pirmąjį koncertą, todėl turėsime skubėti, kad savo pasirodymą sėkmingai įterptume į bendrą programą. Su M.Rimeikiu šoksime, skambant fortepijono muzikai ir dainuojant LNOBT solistei Julijai Stupnianek“, – pasakojo O.Konošenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koncerto rengėjai pranešė ir džiugią naujieną baletą mylintiems senjorams – suskubusieji galės įsigyti ribotą tik 50 litų kainuojančių bilietų kiekį.

Renginio metu taip pat parodytas trumpas filmas, kuriame projektą Lietuvos žurnalistams pristatė jo sumanytojai iš „Dance Open“ ir vienas dalyvių, Marijos teatro primarijus I.Kolbas.

Projekto vadovė, tarptautinio baleto festivalio „Open Dance“ direktorė Jekaterina Galanova: „Lapkričio 18-19 dienomis Vilniuje vyks grandioziniai projekto „Neprilygstami baleto talentai“ koncertai. Koncertų programa labai įvairi: pasistengėme sudaryti tokį repertuarą, kuris leistų Vilniaus publiką supažindinti tiek su šiuolaikinių baletmeisterių kuriama choreografija, tiek su šedevrais, kuriais garsėja Rusijos baleto mokykla. Programa sudaryta kontrasto principu. Be mūsų šokėjų iš Rusijos projekte taip pat dalyvauja kolegos iš Lietuvos. Tai, ką šoka lietuviai, labai atitinka mūsų projekto koncepciją.

REKLAMA

Vilniuje rodysime vieną visiškai naują numerį, kurį atliks visame pasaulyje žinomų nuostabių šokėjų Anastasijos ir Deniso Matvijenkų pora. Labai džiaugiamės, kad jie sutiko dalyvauti šiame projekte ir netgi pristatyti visiškai naują kūrinį.

Aplamai mūsų programoje labai daug puikių numerių, sudėtinga būtų ką nors išskirti. Bene vienas linksmiausių kūrinių – Antono Korsakovo atliekama Chuligano partija iš baleto „Ponia ir chuliganas“. Taip pat labai daug aplodismentų susilaukia kūrinys „Išsiskyrimas“ pagal J.Smekalavo kompoziciją. Lietuvių artistai šoks ištrauką iš baleto „Raudonoji Žizel“ pagal B.Eifmano choreografiją – šis spektaklis ir šiuo metu rodomas LNOBT. „Žodžiu, programa sudaryta taip, kad būtų galima parodyti įvairiapusį baletą. O numerius atliks aukščiausio lygio artistai iš Maskvos Didžiojo, Sankt Peterburgo Michailovsko ir Marijos bei LNOBT teatro.“ Baletoi artisto LNOBT projekto „Kūrybinis impulsas“ kooordinatorė, Dance Open stažuotoja Jelena Lebedeva“ .

REKLAMA

„Mums unikali galimybė“

„Dance open“ techninis direktorius Maksimas Balandinas: „Mes stengiamės visada pateikti ką nors nauja. Ne tik kalbant apie programą, bet ir apie technologijas. Šį kartą naudosime naujausių technologijų pagrindu sukurtą projektorių, kuris leis viską matyti itin ryškiai.“

Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus, nusipelnęs Rusijos artistas Igoris Kolbas: „Kai kokį renginį imasi organizuoti „Dance Open“, tai jau iš karto garantuoja kokybę. Man buvo netikėta, kad kartu su mumis pasirodys ir Lietuvos artistai. Ir man tai labai įdomu, nes su lietuviais vienoje scenoje susitinkame retai. Tokie projektai kaip šis suteikia galimybę susipažinti, kurti bendradarbiavimo planus. Tai ne vientisas spektaklis, čia akcentuojami patys geriausi baleto numeriai. Spektaklis, į kurį nueini, gali nepatikti ir tu jau antrą kartą tikrai nebeisi. O čia visai kas kita: galbūt kažkas nepatiks, bet būtinai pamatysi ir kažką labai patinkančio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neprilygstamų baleto talentų“ repertuare yra visko: ir klasikinio baleto, ir šiuolaikinės choreografijos, ir „moderno“. Kas man pačiam labiausiai patinka? Kai aš atėjau dirbti į teatrą, svajojau apie princų vaidmenis. Kol studijuoji šokį, tu tarsi būni įspraustas į tam tikrus rėmus - t.y. klasikinio baleto rėmus. Man teko labai daug kartų vaidinti princus, taigi, svajonė išsipildė. Bet atėjęs į Marijos teatrą ir ėmęs šokti šiuolaikinės choreografijos kūrinius, supratau, kad tai labai padeda atrasti naujų spalvų ir klasikiniame balete. Taigi, pirmoje mano karjeros dalyje buvo svarbesnis klasikinis šokis, o dabar viskas maišosi su šiuolaikiniu šokiu netikėtomis man pačiam formomis. Ką aš šoksiu? Jau seniai į mano gyvenimą atėjo Gulbės (Camile Saint-Saens) vaidmuo pagal Radu Poklitaru choreografiją. Dabar turiu galimybę šį vaidmenį prisiminti ir galbūt naujai interpretuoti. Labai džiaugiuosi, kad šiuose koncertuose galėsiu pristatyti ir puikaus choreografo Jurijaus Smekalovo numerį pagal pagal Johno Powello muziką.“

REKLAMA

Koncerte dalyvauja: Kristina Kretova (Maskvos Didžiojo teatro solistė, Tarptautinių konkursų laureatė). 2003 m. laimėjo nepriklausomų apdovanojimų „Triumf“ prizą jaunimo kategorijoje, 2004 pelnė antrąją vietą Jurijaus Grigorovičiaus vardo konkurse „Molodoj balet mira“, kuris vyko Krasnodaro mieste. 2006 m. Sočyje vykusiame konkurse „Molodoj balet mira“ užėmė pirmąją vietą. Šokėja yra baigusi Maskvos valstybinę choreografijos akademiją. Maskvos Didžiajame teatre šoka nuo 2011 rudens, jos vadovė – N.Semizorova. Anastasija Staškevič (Maskvos Didžiojo teatro solistė, Tarptautinių konkursų laureatė). 2002-aisiais pelnė trečiąją vietą Tarptautiniame baleto konkurse „Vaganova-prix“, 2004 m. antrąją vietą Permėje vykusiame atvirajame Rusijos artistų baletų konkurse „Arabesk“. 2003 m. baigė Maskvos valstybinę choreografijos akademiją ir iš karto buvo priimta į Didžiojo teatro baleto trupę. 2011 m. dalyvavo bendrame Didžiojo teatro ir JAV Segerstromo menų centro projekte.

REKLAMA

Michailas Lobuchinas (Maskvos Didžiojo teatro primarijus, Tarptautinių konkursų laureatas). Apdovanotas aukščiausiu teatro apdovanojimu „Zolotoj Sofit“ už pasirodymą balete „For Four“. Taip pat 2002 m. pelnė pirmąją vietą Tarptautiniame baleto konkurse „Vaganova-prix“. Tais pačiais metais baigė Rusijos baleto A.J.Vaganovos vardo akademiją ir pradėjo dirbti Sankt Peterburgo Marijos baleto trupėje, su kuria gastroliavo Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje, JAV, Kinijoje, Japonijoje. Nuo 2010 m. yra Maskvos Didžiojo teatro primarijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anastasija Matvijenko (Marijos teatro solistė, Tarptautinių konkursų laureatė). Ketvirtojo Tarptautinio S.Lifario baleto konkurso laureatė, sidabro medalio laimėtoja. 2004 m. Varnoje vykusio tarptautinio konkurso „Geriausio dueto“ prizo laimėtoja. 2005-aisiais 10-ajame tarptautiniame baleto artistų ir choreografų konkurse pelnė aukso medalį. Anastasija yra baigusi Kijevo aukštesniąją baleto mokyklą, po studijų dirbo Kijevo T.G.Ševčenkos operos ir baleto teatre. 2007-2009 m. buvo Michailovsko teatro primabalerina, o nuo 2009 m. ji – Marijos teatro solistė.

REKLAMA

Denisas Matvijenko (Marijos teatro solistas, nusipelnęs Ukrainos artistas, Tarptautinių konkursų laureatas). 1997 m. Liuksemburge vykusio Tarptautinio baleto artistų konkurso grand-prix laimėtojas, III Tarptautinio R.Nurejevo baleto artistų konkurso Budapešte laureatas (1998 m, grand-prix). III Tarptautinio R.Nurejevo baleto artistų konkurso Nagojoje (Japonija) laureatas. (1999 m., aukso medalis ir V.Nižinskio prizas). X-ojo Tarptautinio baleto artistų ir choreografų konkurso Maskvoje laureatas. 2011 m. festivalyje „Dance open“ kartu su žmona Anastasija pelnė Geriausios poros apdovanojimą.

REKLAMA

1989-1997 m. mokėsi Kijevo valstybinėje baleto mokykloje, po to dirbo Kijevo T.G.Ševčenkos operos ir baleto teatre. Po to jam teko dirbti Marijos, vėliau – Michailovsko teatruose. Šiuo metu Denisas yra Marijos teatro solistas.

Antonas Korsakovas (Marijos teatro solistas, nusipelnęs Rusijos artistas, Tarptautinių konkursų laureatas). 1998 m. tapo Sankt Peterburge vykusio baleto artistų konkurso „Vaganova-prix“ laureatu, 2001 m. baleto artistų konkurso Suomijoje laureatu. 2005 m. žurnalo „Dancer of Europe“ kritikų buvo išrinktas Metų šokėju. 1998 m. baigė Rusijos A.J.Vaganovos baleto akademiją, tais pačiais metais buvo priimtas į Marijos teatrą. Su Marijos teatro trupe gastroliavo Europoje, JAV, Kinijoje, Japonijoje. Ne kartą vedė meistriškumo pamokas per festivalį „Dance Open“.

REKLAMA
REKLAMA

Igoris Kolbas (Marijos teatro primarijus, nusipelnęs Rusijos artistas, Tarptautinių konkursų laureatas).Yra tapęs ne vieno Tarptautinio baleto konkurso laureatu, tarp jų – ir „Vaganova prix“ 1995 m. Baigė Baltarusijos valstybinę choreografijos mokyklą. Marijos teatro trupėje šoka nuo 1996 m. Šio teatro primarijumi tapo 2003 m. 2002 m. vaidino Romoje pastatytame P.Čaikovskio balete „Miegančioji gražuolė“. 2006 m. Vienos operoje šoko princą Zygfridą „Gulbių ežere“. Reguliariai gastroliuoja po Rusiją ir užsienio šalis.

Danila Korsuncevas (Marijos teatro primarijus, nusipelnęs Rusijos artistas, Tarptautinių konkursų laureatas). Tarptautinio baleto konkurso „Maja“ laureatas (Sankt Peterburgas, 1996 m.). 1997 tapo Paryžiuje vykusio Tarptautinio baleto konkurso diplomantu. Gimė Taškente. Baigė 1992 m. Uzbekijos nacionalinę baleto mokyklą. 1992-1998 m. buvo Maskvos valstybinio akademinio teatro „Klasikinis baletas“ solistas. Marijos teatre šoka nuo 1998 m. Šoko nacionalinėse Bulgarijos ir Japonijos operose. Su Marijos teatro trupe gastroliavo Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Kinijoje.

Irina Perren (Michailovsko teatro primabalerija, Tarptautinių konkursų laureatė). 2002 m. Permėje vykusiame tarptautiniame konkurse „Arabesk“ laimėjo aukso medalį. 2009 m. tapo svarbiausių teatro apdovanojimų „Zolotoj Sofit“ (Sankt Peterburgas) nominacijos „Geriausias moteriškas vaidmuo baleto spektaklyje“ laimėtoja. Taip pat yra laimėjusi žurnalo „Duša tanca“ premiją nominacijoje „Žvaigždė“. Gimė Leningrade. 1998 m. baigė A.J.Vaganovos vardo rusų baleto akademiją ir buvo priimta į Michailovsko teatrą. Irina šoka pagrindines partijas beveik visuose Michailovsko operos teatro pastatymuose.

REKLAMA

Sabina Japarova (Michailovsko teatro solistė). 2001 m. baigė Baškirijos R. Nurejevo choreografijos mokyklą Ufoje, ir buvo priimta į solistes Sankt Peterburgo Konstantino Tačkino baleto teatro baleto trupėje. 2007 m. buvo pakviesta į Michailovo teatrą. Sabina Japparova sukaupusi didžiulį klasikinės ir modernios choreografijos repertuarą. Šoka pagrindinius vaidmenis baletuose „Spragtukas“, „Romeo ir Džuljeta“, „Žizel“, „Miegančioji gražuolė“, moderniuose choreografo Nacho Duato pastatymuose.

Maratas Šemiunovas (Michailovsko teatro primarijus, Tarptautinių konkursų laureatas).Tarptautinio šokio konkurso Cita di Rieti diplomantas (2003 m.), I-ojo G. Ulanovos konkurso Krasnojarske diplomantas, Serge Lifario tarptautinio baleto artistų konkurso Kijeve dalyvis (2006 m.).Mokėsi A. Vaganovos rusų baleto akademijoje. 2001 m. buvo priimtas į Michailovo teatrą, šoko solo partijas. 2005 m. stažavosi Seule, Pietų Korėjos baleto trupėje „Universal Ballet“ (pedagogas E. Neffas). Nuo baleto mokyklos laikų ir šiuo metu dirbant teatre, nuolatinis Marato Šemiunovo pedagogas yra R. Vagabovas, kurio choreografinės miniatiūros ir duetai dažnai atliekami baleto konkursuose ir koncertuose Rusijoje bei užsienio šalyse. M. Šemiurovas – nuolatinis tarptautinių festivalių „Dance Open“ gala koncertų dalyvis (2007–2012 m.).

REKLAMA

Svečių teisėmis koncertuose pasirodys Lietuvos baleto žvaigždės: Nerijus Juška, Olga Konošenko ir Martynas Rimeikis.

Nerijus Juška – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) baleto primarijus, vienas garsiausių solistų Lietuvos baleto istorijoje. Būdingas romantinis amplua. 1994 m. baigė Nacionalinę Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą (Baleto skyrių, Danieliaus Kiršio klasę) ir nuo tų pačių metų šoka Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Gastroliavo JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Olandijoje, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Suomijoje, Rusijoje, Čekijoje, Egipte, Japonijoje, Kinijoje, Venesueloje, Brazilijoje, Urugvajuje, Argentinoje ir kt.

Olga Konošenko – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) primabalerina. Baigė Vilniaus M. K. Čiurlionio menų gimnaziją. Nuo 1996 m. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto solistė.

Projekto autoriai – populiaraus baleto festivalio „Dance Open“ organizatoriai – neabejoja, kad šiuo renginiu lietuviai liks sužavėti nemažiau nei kitų šalių žiūrovai. O geriausios pasaulyje – Rusijos – baleto mokyklai astovaujančių baleto žvaigždžių pasirodymų geografija itin plati.

REKLAMA

Nuo 2007 m. Rusijoje rengiamo festivalio „Dance Open“ žvaigždės nuolat gastroliuoja ir jau aplankė per 2 dešimtis šalių, kur sulaukė tik gerų atsiliepimų tiek iš žiniasklaidos, tiek iš baleto mėgėjų.

Kur gi slypi šio projekto sėkmė? Galbūt tame, kad tiek rengdami festivalį, tiek organizuodami jo žvaigždžių gastroles po pasaulį, organizatoriai neieško jokių kompromisų. Į projektą atrenkami tik patys geriausi pasaulio baleto šokėjai, pasiekę patį aukščiausią savo karjeros tašką. Dinamiškame repertuare išsitenka tiek klasikiniai baleto numeriai, tiek šiuolaikinės choreografinės kompozicijos. Prie to dar reiktų pridėti šiuolaikiškus audio, vizualinius sprendimus ir beribę šou kūrėjų fantaziją. Taip gauname visumą, kuri skleidžia itin stiprią energetiką ir stiprias emocijas.

Koncertų repertuaras itin įvairus ir intriguojantis: nuo klasikinės iki šiuolaikinės muzikos, nuo klasikinio baleto numerių iki šiuolaikinių choreografinių kompozicijų.

Nepakartojamas Didžiojo teatro duetas – A. Staškevič ir M. Lobuchinas atliks pas de deux iš baleto „Esmeralda“, šeimyninis Anastasijos ir Denisas Matvijenkų duetas – grand pas iš baleto „Don Kichotas“, Michailovsko teatro duetas S.Japarova ir M.Šemiunovas – Adagio iš baleto „Spartakas“, nepakartojamą Camile Saint-Saenso „Gulbę“ šoks Igoris Kolbas. O koks koncertas be nemirtingojo P. Čaikovskio kūrinio „Gulbių ežeras“? Pas de deux iš šio baleto šoks Kristina Kretova ir Danila Korsuncevas. Ir daugybė kitų nuostabių ir nepakartojamų baleto numerių, kurie privers aiktelėti net pačius išrankiausius žiūrovus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų