• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai senėjant visuomenei itin svarbu stiprinti kartų dialogą, pasirūpinti pagyvenusių žmonių socialine ir psichologine gerove, sudaryti sąlygas jiems aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime. Tai suvokdami Utenos kolegijos studentai ėmėsi projekto „Studentai – senjorams, senjorai – studentams“, kuriuo skatino jaunosios ir vyresniosios kartų bendradarbiavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Sulaukę pensinio amžiaus žmonės tarsi atsiduria gyvenimo užribyje: pasijunta nereikalingi, neturi kam perduoti sukauptos patirties, su kuo pabendrauti, – sako Ramutė Kavoliūnienė, Utenos kolegijos ryšių su visuomene atstovė. – Todėl nusprendėme kurti naujus jaunuolių ir senjorų santykius, didinti jų užimtumą ir dalyvavimą bendrose veiklose.“

REKLAMA

Būsimi įvairių sričių specialistai – socialiniai darbuotojai, bendrosios praktikos slaugytojai, kosmetologai, kineziterapeutai ir kiti – noriai sutiko pasidalyti su senjorais savo profesinėmis žiniomis, pagerinti jų gyvenimo kokybę.

„Pakvietėme senjorus į profesinės praktikos užsiėmimus. Jų metu, siekdami pagerinti praktinius įgūdžius, jaunuoliai nemokamai teikė įvairias sveikatinimo ir kosmetologijos paslaugas. Sanatorijose ar grožio salonuose daugeliui pagyvenusių žmonių tokios paslaugos yra per brangios“, – pasakoja R. Kavoliūnienė. Studentai taip pat mokė senjorus savimasažo pagrindų, įvairių mankštos pratimų, vedė burnos higienos pamokėles, matavo kraujospūdį, akispūdį, cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Aprangos dizaino ir technologijų studijų programos merginos mokė pasigaminti originalių detalių rūbams atnaujinti. Visi norintys galėjo pagerinti kompiuterinio raštingumo įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimo ir senjorų bendradarbiavimas grįstas abipuse nauda. Juo džiaugėsi ne tik senjorai, bet ir studentai, kurie pasitikrino savo profesines žinias ir gebėjimus, pasisėmė gyvenimiškos patirties, išgirdo vertingų patarimų. Studentai į profesinės praktikos ir įvairius mokomuosius užsiėmimus kvietė senjorus iš Utenos trečiojo amžiaus universiteto, taip pat buvusius Utenos kolegijos darbuotojus, savo artimuosius, pažįstamus.

Anot R. Kavoliūnienės, bendri užsėmimai suartino skirtingas kartas, pagerino tarpusavio supratimą. Jaunimas žada tęsti pradėtus darbus ir jau lapkričio 21 d. vyksiančiame renginyje „Tarmių metus palydint“ laukia gausaus būrio senolių. „Norėtume, kad mūsų pavyzdžiu pasektų ir kitų šalies mokyklų mokiniai ir į savo veiklas aktyviau įtrauktų pagyvenusius žmones“, – sako ryšių su visuomene atstovė. Utenos kolegija yra viena iš 120 šalies švietimo įstaigų, kurios prisijungusios prie didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ išsiaiškino ir ėmė spręsti opiausias bendruomenių ir visos valstybės problemas. Trys geriausios mokinių iniciatyvos tapo nacionaliniais projektais ir bus įgyvendinamos visoje Lietuvoje.

Projektą „Kuriame Respubliką“ vykdo VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų