REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kristina Jackūnaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Valdančiosios partijos sutarė, kad Seimas turi iš naujo svarstyti Konstitucijos pataisą, kuri atvertų kelią per apkaltą iš prezidentų pašalintam Rolandui Paksui vėl siekti prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžti prie klausimo pasiūlė pats R. Paksas, kai kuriems teisininkams suabejojus, kad pateikiant projektą buvo pažeistos procedūros.

REKLAMA

„Jeigu kažkam iškilo abejonės šiuo svarbiu klausimu, tai pabandykim padaryt antrą teikimą surinkus parašus, ir to koalicijos partnerių aš paprašiau. Parašai yra renkami“, – teigia R. Paksas.

Praėjusią savaitę Seimas per pirmąjį balsavimą pritarė Konstitucijos pataisai, pagal kurią už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ar priesaikos sulaužymą apkaltos tvarka iš pareigų pašalintas asmuo vėl gali atsidurti buvusiame poste po specialiame įstatyme numatyto termino. Tam pritarė 101 parlamentaras – visi posėdyje dalyvavę valdantieji ir pusė opozicijos.

REKLAMA
REKLAMA

Per apkaltą iš prezidentų pašalintas R. Paksas iškart pareiškė, kad sieks vėl tapti prezidentu, jei Seimas pataisai pritars ir per antrąjį privalomą balsavimą ir pakeitimas įsigalios.

Tačiau kitą dieną buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Egidijus Kūris pareiškė, kad pataisa gali būti apskųsta Konstituciniam teismui dėl procedūrinių pažeidimų. Profesoriaus teigimu, ją Seimui pateikė Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas, kuriam priklauso aštuoni parlamentarai, o Konstitucijos keitimą gali inicijuoti tik mažiausiai 36 parlamentarų grupė arba 300 000 rinkimų teisę turinčių piliečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu yra teisininkų išvados, kad tai – galima klaida ir kad priėmus galutinai šitą Konstitucinę pataisą ir vėl bus kreiptasi į Konstitucinį teismą, tai aš manau, kad yra geriau užbėgti įvykiams už akių šiandien ir ištaisyti klaidas“, – sako premjeras Algirdas Butkevičius.

Valdantieji sako sutarę iš naujo Seimui teikti tą pačią Konstitucijos pataisą jau kitą savaitę. Kad Konstitucijos pataisa įsigaliotų, būtinas mažiausiai 94 parlamentarų pritarimas per du trijų mėnesių pertraukos skiriamus balsavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų