REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta JANKUVIENĖ

Šiaulių miesto savivaldybė vėl grįžta prie idėjos apmokestinti automobilių statymą kiemuose. Darbo dienos metu nemokamai į savo kiemą neįvažiuotų nė namo gyventojai. Už automobilio statymą turėtų susimokėti po 20 litų metams, bet tai laisvos vietos jiems negarantuotų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujų mokamų vietų – per 1000

Savivaldybės administracija politikams antrą kartą siūlo sekti kitų didmiesčių pavyzdžiu ir miesto centre apmokestinti automobilių statymą kiemuose. Birželį ši idėja tik pasvarstyta.

REKLAMA

Dabar Tarybai artimiausiame posėdyje teikiama tvirtinti vietinės rinkliavos už automobilių statymą nuostatų pakeitimus.

Mokamų vietų miesto centro gatvėse daugės 900 – dabar yra 450. Plius būtų apmokestinti daugiabučių kiemai. Kiek vietų juose gali būti, dar neskaičiuojama.

Apmokestinimo laikas trumpėtų viena valanda. Už automobilių statymą gatvėse ir kiemuose reikėtų mokėti nuo 8 iki 17 valandos.

„Prašo gyventojai“

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis tikina, jog patys centro gyventojai „prašo problemą spręsti“. Kiemai dūsta nuo automobilių.

REKLAMA
REKLAMA

Apmokestinti siūloma ne tik atvažiavusius į miesto centrą, bet ir pačius centro gyventojus. Jie turėtų įsigyti gyventojo bilietą ir už vieną automobilį sumokėti 20 litų metams.

Šis mokestis negarantuoja laisvos vietos kieme. Norėdamas rezervuoti vietą gyventojas turėtų ją įsirengti savo lėšomis ir mokėti po 4 litus per mėnesį.

Kiek šeimai, kuri turi ne vieną automobilį, kainuotų antrojo automobilio statymas?

Valdininkai dėl antrojo šeimos automobilio lengvatų nesiūlo. Jeigu automobilis bus statomas kieme nuo 8 iki 17 valandos teks mokėti kaip už statymą mokomoje vietoje gatvėje. Už vieną valandą – 1 litas, už dieną – 5 ar 20 litų, už mėnesį – 50 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už kieme rezervuotą vietą antram automobiliui tektų mokėti 100 litų per mėnesį. Ją daugiabučio gyventojas, kaip bet kuris kitas asmuo, taip pat turėtų įsirengti savo lėšomis, gavęs Savivaldybės sutikimą.

Pasak A. Adomaičio, Vilniuje gyventojams metų mokestis yra 15 litų, Kaune – 120 litų, Klaipėdoje –5 litai už vieną automobilį, už antrąjį – 250 litų.

Išeitis – įteisinti daugiabučių sklypus

Naujovė būtų taikoma tik tiems daugiabučiams, kurių sklypai neįteisinti, nenubrėžtos raudonosios linijos.

Bendrijos, kurios yra įsiteisinusios savo daugiabučių sklypus, automobilių statymo tvarką nusistatytų pačios.

REKLAMA

Visoje kitoje miesto teritorijoje gatvėse mokėjimo automatų nenumatoma statyti. Bet galima bus įsirengti rezervuotas vietas.

Namo gyventojas už kieme rezervuotą vietą vienam automobiliui taip pat mokėtų 4 litus per mėnesį. Kieme rezervuota vieta be lengvatos kainuotų 80 litų, o gatvėje – 100 litų per mėnesį.

Abejonių kyla

A. Adomaičio teigimu, gautas lėšas Savivaldybė skirs gatvėms, aikštėms prižiūrėti ir remontuoti. Kiemams – taip pat.

Finansų ir ekonomikos komitete svarstant klausimą, vedėjas priminė, jog kiemų duobėms lyginti šiemet reikėjo 750 tūkstančių litų.

REKLAMA

Išplėtus mokamų vietų prognozuojama per mėnesį surinkti 45–47 tūkstančius litų (dabar surenkama 35 tūkstančiai litų). Per metus pajamos siektų daugiau nei pusę milijono litų.

51 procentas rinkliavos dabar atitenka privatininkams, statantiems ir prižiūrintiems mokėjimo automatus bei administruojantiems rinkliavą, 49 procentai – Savivaldybei.

Paslaugą teikia pernai konkursą laimėjusi bendrovė „Stova“, su kuria sutartis sudaryta 10 metų.

Politikams kilo klausimas, kodėl neskelbiamas naujas konkursas, jeigu plečiama veiklos zona. Ar neliks problemų su Viešųjų pirkimų tarnyba?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikų nuomone, daugėjant pajamų, turėtų būti peržiūrėti ir jų pasidalijimo procentai.

Siūloma apmokestinti teritorija (žalioji zona)

Jos ribos prasideda nuo Dubijos g. ir Draugystės pr. sankirtos, tęsiasi Draugystės pr. iki Vilniaus g., nuo Vilniaus g. tęsiasi pagal Vilniaus g. 100 pastato ribas iki Trakų g., Trakų g. iki S. Šalkauskio g., S. Šalkauskio g. iki Ežero g., Ežero g. iki Uosių g., nuo Ežero ir Uosių g. sankirtos tęsiasi pagal Tilžės g. 198A sklypo ribas iki Tilžės g., nuo Tilžės ir Gluosnių g. sankirtos Gluosnių g. iki Dvaro g., Dvaro g. iki S. Lukauskio g., S. Lukauskio g. iki Vaisių g., Vaisių g. iki Aušros al., Aušros al. iki Aušros al. 68, nuo Aušros al. ir išvažiavimo į Centrinio turgaus teritoriją tęsiasi įvažiavimu per turgaus teritoriją pagal Vilniaus g. 212 pastato ribą iki Vilniaus g., Vilniaus g. iki Žemaitės g., Žemaitės g. iki P. Cvirkos g., P. Cvirkos g. iki Tilžės g., Tilžės g. iki Dubijos g., Dubijos g. iki Draugystės prospekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų