REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus raketiniam kurui maždaug po 2 savaičių nekontroliuojamo slydimo iš orbitos į Žemę nukris beveik 1 tonos masės dirbtinis Žemės palydovas GOCE. Šis Europos kosmoso agentūros (ESA) aparatas, vykdęs itin tikslius Žemės gravitacinio lauko matavimus, dėl savo neįprastos formos neretai vadinamas kosminiu „Ferrari“.

REKLAMA
REKLAMA

ESA pranešime sakoma, kad paskutines raketinio kuro atsargas GOCE (Ocean Circulation Explorer) palydovas pabaigė pirmadienį, ir dabar maždaug dvi savaites vis artės prie Žemės žemėjančia spiraline orbita, kol maždaug lapkričio pradžioje įeis į Žemės atmosferą.

REKLAMA

„Nors didžioji palydovo dalis suirs atmosferoje, kai kurios jo dalys gali nukristi į Žemės paviršių. Kada ir kur, kol kas neįmanoma prognozuoti, tačiau potencialiai pavojingi regionai bus tikslinami palydovui vis labiau artėjant prie atmosferos“, – pranešime teigia ESA atstovai.

450 mln. JAV dolerių kainavęs GOCE palydovas į orbitą buvo paleistas 2009 m. kovo mėnesį. Planuota, kad jis kosmose veiks 2 metus, tačiau tyrimų programa buvo vykdoma kur kas ilgiau. Nors dėl dažno žemos orbitos (rugpjūtį GOCE skriejo vos 224 kilometrų aukštyje virš Žemės paviršiaus) koregavimo palydovas naudojo daug raketinio kuro, paaiškėjo, kad varikliai jo naudojo mažiau, nei buvo apskaičiuota, todėl tyrimų programa buvo pratęsta.

REKLAMA
REKLAMA

GOCE yra 5,2 metrų ilgio ir sveria 907 kilogramus. ESA Kosminių šiukšlių stebėjimo padalinys seka šio palydovo orbitos parametrus ir per artimiausias 2 savaites pradės skelbti tikėtinas jo nuolaužų kritimo vietas.

„Kadangi du trečdalius Žemės gaubia vandenynai ir retai apgyvendintos sausumos dalys, pavojus žmonių gyvybei ir jų turtui yra labai mažas“, – pabrėžia ESA atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų