• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jei gali ir po mirties padėti – tai padėk“ – šie Irenos Matijošaitienės žodžiai paskatino artimuosius įkurti donorystės idėją puoselėjantį fondą, kuris šiandien pradeda pirmąją švietėjišką akciją.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 12 –ąją Organų donorystės ir transplantacijos dienos proga bus pristatyta pirmoji Irenos Matijošaitienės donorystės fondo švietėjiškoji žinia. Piliečiai išvys pirmuosius donorystės idėją propaguojančius lauko stendus – čia pateikiama informacija, kiek žmonių laukia organų transplantacijos. Pirmieji stendai pasirodo Kauno mieste, tačiau ši akcija tikrai neapsiribos tik Kauno miestu. Švietėjiški stendai bus pirmasis fondo žingsnis, sieksiant informuoti Lietuvos visuomenę apie organų donorystę. I. Matijošaitienės fondas sieks sugriauti mitus apie organų donorystę ir skatins Lietuvos žmones pasekti Irenos Matijošaitienės ir daugelio kitų Lietuvos žmonių pavyzdžiu t.y. išeinant organus ir gyvenimo džiaugsmą padovanoti organų transplantacijos laukiantiems žmonėms. Vos penkiasdešimt penkerių metų sulaukusią Irena Matijošatienė iš gyvenimo išplėšė nelaimingas atsitikimas. I. Matijošaitienė dar prieš mirtį buvo išreiškusi savo valią, kad po mirties jos organai turėtų būti paaukoti donorystei. Artimieji šį prašymą įvykdė.

REKLAMA

Irena Matijošaitienė buvo ryški asmenybė, šypsena ir spalvomis džiuginusi ne tik artimuosius, kolegas, bet ir jos asmeniškai nepažinojusius žmones.

„Nereikia gyventi metais, mėnesiais ar net savaitėmis į priekį. Pasaulis labai gražus. Kiekviena diena. Kiekviena akimirka... Anksčiau atrodė, kad pasaulis sugrius, jei aš neskubėsiu, nebėgsiu. Nėra taip. Pasaulis išlieka toks pat. Tik mes keičiamės", – yra pasakiusi Irena Matijošaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Organų donorystės situacija Lietuvoje

Organų donorystės ir transplantacijos diena minima antrąjį spalio šeštadienį. Šiemet Europoje ši diena minima jau 15- ąjį, o pasaulyje 9- ąjį kartą.

Pagal Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos pateikiamus duomenis šiuo metu Lietuvoje organo ar audinio transplantacijos laukia 448 žmonės. Lietuvoje širdies laukia – 24 žmonės, kepenų – 47, plaučių – 4 žmonės. Rageną reikėtų transplantuoti 166, inkstą – 187 žmonėms. Kasos - inksto komplekso laukia 17 žmonių, širdies – plaučių komplekso laukia 3 asmenys. Šiais metais Vilniaus ir Kauno transplantacijos centruose yra atlikta 137 organų ir audinių transplantacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų