REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje televizijos žiūrovai nuo vakar nebemato „Pirmojo Baltijos kanalo“ (PBK) transliacijų. Minėtas kanalas, rodydamas propagandinę laidą apie tragiškus 1991 m. sausio 13-osios įvykius, galėjo pažeisti ne tik žurnalistinę etiką ir žmogišką padorumą bei vykdyti antivalstybinę veiklą, tad jo transliacijos buvo sustabdytos.

Dėl propagandinėje laidoje „Žmogus ir įstatymas“ nuskambėjusių teiginių  tyrimą gali pradėti Lietuvos generalinė prokuratūra, skelbė lrt.lt. Už pasisakymą, kad sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“,  nubaustas Socialistinio liaudies fronto veikėjas Algirdas Paleckis.

Lietuva reikalauja atsiprašyti

Į šiuos įvykius greitai reagavo Lietuvos radijo ir televizijos komisija (Komisija). Ji kreipėsi į Latvijos jurisdikcijai priklausantį „Pirmąjį Baltijos kanalą“ (PBK) ir pareikalavo paneigti melagingus, tikrovės neatitinkančius ir Lietuvos piliečius įžeidžiančius faktus apie Sausio 13-osios įvykius, kurie buvo viešai paskelbti š. m. spalio 4 d. „PBK Lithuania“ laidoje „Žmogus ir įstatymas“.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija taip pat ragina PBK atsiprašyti Lietuvos žmonių dėl tokios informacijos, kuri galėjo įžeisti jų pilietiškus jausmus, paminti tikėjimą tautos kovingumu už laisvę, turimomis vertybėmis ir Lietuvos valstybe, paskleidimo.

REKLAMA

Už Molotovo-Ribendropo pakto paneigimą – 2 tūkst. latų bauda

Komisijos pirmininkas Edmundas Vaitiekūnas naujienų portalui balsas.lt teigė, kad incidentas dėl šio kanalo transliacijų turinio buvo kilęs 2004-aisiais.

„Anuomet PBK transliuotoje laidoje „Amžiaus paslaptys“ nebuvo pripažintas Molotovo-Ribentropo pakto vaidmuo įžiebiant Antrąjį pasaulinį karą. Tą kartą Žurnalistų etikos komisija nustatė, kad kanalas pažeidė radijo ir televizijos nuostatą, kad transliuotojas privalo užtikrinti, jog faktai turi būti teisingi ir pateikiami laidose pagal bendrai priimtinus žurnalistų etikos principus. Tuomet kanalui buvo paskirta bauda – 2 tūks. Latvijos latų.“ Minėta laida buvo transliuota 2004 rugpjūčio 31 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Operatoriaus reakcija – greitas atjungimas

E. Vaitiekūno teigimu, PBK registruotas Latvijoje, o Lietuvoje dirba tik šio kanalo atstovė. „Šiuo metu yra pradėtas tyrimas ir laukiama ekspertų išvadų. Pareikalavome viešai paneigti paskelbtus ir tikrovės neatitinkančius faktus. Raštu jau kreipėmės į Latvijos elektroninių ryšių tarnybą ir informavome apie galbūt padarytą pažeidimą bei prašėme imtis priemonių.“

Šiuo metu viešojoje erdvėje netrūksta įvairių komentarų ir pasvarstymų apie tyčines provokacijas ir vykstantį informacinį karą su Rusija. Į klausimą, kaip vertina šias diskusijas ir faktą, kad jau nuo vakar nutraukta PBK transliacija, pašnekovas sakė: „Kabelinės televizjjos operatorius „Cgate“ nutraukė transliavimą, nes yra tiesiogiai atsakingas už savo laidų turinį ir, mano nuomone, operatoriaus reakcija į situaciją buvo tikrai tinkama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Vaitiekūnas atkreipė dėmesį į tai, kad kanalas oficialiai registruotas vienoje iš ES šalių: „Privalome kalbėti apie ES esančių kanalų situaciją ir jų veikimą. Lietuvos visuomenės informavimo įstatyme esama penkių punktų, kuriais remiantis galima stabdyti kanalo veikimą. Šios sąlygos griežtos, tad kanalo veikimą sustabdyti nėra taip lengva.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų