REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepiškių technologijų parke įvyko pirmasis oficialus lietuviško palydovo „LitSat-1“ ryšio seansas. Bandymas organizuotas norint gauti Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) leidimą eksploatuoti palydovo dažnius ir ryšio sistemą kosmose, sakoma „Misijos Lituanica 80“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Nors palydovo kūrėjams – jungtinei Kauno technologijų universiteto, Lietuvos kosmoso asociacijos ir Kosmoso mokslų ir technologijų instituto komandai – svarbiausias yra kuo kokybiškesnis ryšys su palydovu, RRT leidimas suteikiamas tik pademonstravus distancinį palydovo siųstuvo išjungimą.

REKLAMA

Tikimybė, kad gali prireikti išjungti ryšio sistemą palydovo kelionės kosmose metu – daugiau teorinė, tačiau išjungimo galimybę turi turėti visi be išimties į orbitą siunčiami nanopalydovai. Pranešama, kad „Misijos Lituanica 80“ palydovo autoriai ją sėkmingai patikrino.

Radijo ryšio sistemos darbą demonstravęs Kauno technologijos universiteto (KTU) Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto profesorius Darius Gailius pasakojo, kad su palydovu ryšį bus galima užmegzti maždaug kas porą valandų – tokiu dažnumu, apskriejęs Žemę, jis vis atsidurs virš Lietuvos. Be tipinės informacijos, duomenų apie savo judėjimą ir poziciją, palydovo ryšio sistemomis bus transliuojami ir pirmieji lietuviški žodžiai iš kosmoso.

REKLAMA
REKLAMA

D. Gailiaus teigimu, išrinkti žodžiai bus įrašyti į palydovo atmintį ir, davus specialią komandą, persiųsti atgal į Žemę tekstiniu pavidalu. Taip pat numatoma šiuos žodžius „retransliuoti“ per palydovą ir garsiniu pavidalu.

Kokie trys lietuviški žodžiai pirmieji nuskambės kosmose – dar neaišku, mat juos rinks ne „Misijos Lituanica 80“ komanda, o visi Lietuvos žmonės. Jau dabar sulaukta daugiau nei 14 000 siūlymų, per keletą mėnesių įvestų projekto interneto svetainėje ir įrašytų palydovo „LitSat-1“ pristatymo renginiuose metu, sakoma pranešime.

Neseniai palydovą „LitSat-1“ kuriančiame Kauno technologijos universitete buvo patikrinta ir garso ryšio įranga. Sėkmingai visus bandymus įveikęs lietuviškas palydovas „LitSat-1“ jau po savaitės bus išsiųstas į Johnsono kosmoso centrą Hjustone (JAV) kontroliniams patikrinimams, o iš ten – į NASA skrydžių bazę Valopo saloje, iš kur gruodžio 8-ąją pakils savo skrydžiui į kosmosą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų