• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pirmą kartą viešai pademonstruotas lietuvių palydovas „LituanicaSAT-1“, pranešė Vilniaus universitetas. VU Matematikos ir informatikos fakultete įrengtoje laboratorijoje esantis palydovas jau šį mėnesį bus išsiųstas į JAV, kur gruodžio 8 d. iš Volopo salos skrydžių centro bus paleistas į kosmosą. „LituanicaSAT-1“ iškeliavus į Žemės orbitą, palydovo ryšio priemonėmis bus perduoti pirmieji lietuviški žodžiai iš kosmoso.

REKLAMA
REKLAMA

„Palydovas skrydžiui parengtas. Esame numatę tiek precizišką veiksmų planą, tiek galimas reakcijas į įvairius netikėtumus – visos sistemos veikia optimaliu režimu,“ – teigia misijos vadovas, VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ atstovas Vytenis Buzas.

REKLAMA

Pristatymo metu atskleista, kaip misijos komanda bendraus su Žemės orbita skriejančiu palydovu „LituanicaSAT-1“ – ryšį užtikrins pirmasis lietuviškas kosminis FM retransliatorius, kurį sukūrė radijo mėgėjas Žilvinas Batisa. Kūrėjai taip pat demonstravo, kaip realiuoju laiku veikia palydovo siųstuvai ir imtuvai. Taip pat pristatytos VU tyrėjų Simono Kareivos ir dr. Karolio Petrausko suprojektuotos antžeminės stoties programinės valdymo sistemos ir parodyta, kaip veikia pagrindines palydovo gyvybines funkcijas užtikrinančios sistemos.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas sudėtingiausių ir daugiausiai laiko atėmusių uždavinių buvo visos palydovo kompiuterinės ir programinės įrangos projektavimas ir kūrimas. Lietuvoje dar niekas nėra to daręs.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad komandai pavyko sukurti lietuvišką nanopalydovams pritaikytą produktą, atitinkantį darbui kosmose keliamus aukštus patikimumo ir saugumo reikalavimus. Taip pat pirmą kartą Lietuvoje buvo sukurta visa palydovo misijos palaikymui reikalinga antžeminė infrastruktūra“, – teigia misijos technikos vadovas Laurynas Mačiulis.

Šios misijos metu pirmą kartą pasaulyje tokio dydžio palydove bus išbandytas Lietuvos radijo mėgėjų sukurtas FM balso retransliatorius, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų