• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija antradienį sustabdė sugriežtintą Lietuvos vežėjų patikrą, BNS pranešė nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas. Užsienio reikalų viceministras sako, kad jei ši informacija pasitvirtins, tikimasi netrukus sulaukti ir oficialių paaiškinimų iš Rusijos.

„Naujienos neoficialios, kadangi vis dar nesame gavę jokios oficialios informacijos, bet nebeatliekami patikrinimai šiandien šimtaprocentiniai, taigi, darome išvadą, kad rizikos profilis nepratęstas, jis galiojo iki rugsėjo 30 dienos imtinai“, – BNS sakė Mečislavas Atroškevičius.

Pasak jo, šią informaciją asociacija gavo iš savo partnerių Rusijoje.

„Gavome informaciją iš savo partnerių, kurie dirba muitinės terminaluose Rusijoje, rūpinasi dokumentais. (...) Iš jų gauta informacija, kad šiandien nė vienas automobilis nebuvo paimtas detaliai patikrai“, – BNS teigė asociacijos viceprezidentas.

Užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas BNS teigė, kad dar nėra gavęs informacijos, ar sugriežtinta patikra atšaukta, tačiau, anot jo, jei ši informacija pasitvirtins, tikimasi greitu laiku sulaukti ir oficialių paaiškinimų iš Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu indikacijos tokios, kad padėtis susinormalizavo, turėtume greitu laiku išgirsti ir paaiškinimus, kas tai buvo, kodėl daroma ir kokie viso to rezultatai. (...) Turėdami oficialius paaiškinimus, spręstume toliau, kokių veiksmų imtis, dabar plačiau jų pakomentuoti negalėčiau“, – BNS sakė R.Kriščiūnas.

REKLAMA

„Linavos“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius BNS sakė, kad šiuo metu pasakyti praktiškai neįmanoma, kokių nuostolių dėl sugriežtinto tikrinimo patyrė vežėjai.

„Negalime tokių skaičių pasakyti, nes ir ne visi vežėjai teikia tokią informaciją. Be to, nuostoliai iš kelių dalių susideda: negautų pajamų ir papildomų išlaidų. Tai kai kurie vežėjai susilaikė nuo važiavimo, kai kurie klientai atsisakė paslaugų, papildomos išlaidos vežėjams dėl krovinio iškrovimo. Tik tiek galiu pasakyti, kad nuostoliai ir netekimai tikrai didžiuliai“, – BNS sakė A.Kondrusevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, sunku prognozuoti, kaip situacija keisis ateityje.

„Neaišku, kokios bus išvados po šios patikros. Patikrinimas kažkam buvo reikalingas, tikslą turėjo, tai ką nuspręs, kokias išvadas pasidarys ir kokius sprendimus ateityje priims Rusijos muitinės vadovai, sunku pasakyti“, – teigė „Linavos“ vadovas.

M.Atroškevičius teigė, kad, jo žiniomis, automobiliai, kurie iki antradienio buvo atrinkti detaliai patikrai, bus tikrinami ilgiau, tačiau galutinai situacija turėtų susitvarkyti per savaitę arba dvi.

„Vakar Latvijos-Rusijos pasienyje buvo 50 automobilių patikrai sulaikytų. Jei viskas toliau vyks įprasta tvarka, organizmas susitvarkys ir išsivalys per kokią savaitę ar dvi. Tada jau turėtų visiškai susinormalizuoti“, – teigė „Linavos“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak jo, dar reikės įvertinti sugriežtintos patikros šalutinį poveikį, o vėliau bus bandoma vėl normaliai komunikuoti su kaimyninės valstybės institucijomis.

„Žiūrėsime, ar liga turėjo šalutinį poveikį verslui. (...) Kai aistros nurims, sėsim prie bendro stalo, diskutuosim dėl TIR knygelių, dėl kurių dar neišspręstų klausimų turime“, – sakė M.Atroškevičius.

Rusijoje Lietuvos vežėjams tris savaites buvo taikoma sugriežtinta krovinių patikrai, kai iškraunamas visas vežamas krovinys. Ši procedūra netaikyta tik greit gendantiems produktams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų