REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rajoninių ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris, vardindamas,kodėl šiemet padidėjo gydymo įstaigų išlaidos ir ar jos tinkamai panaudojamos, atsakė, kad išlaidų optimizacija yra pagrindinis darbas ir tai daroma metai iš metų. "Turiu paminėti, kad mūsų metinis finansavimas tik mažėja, palyginus su praeitais metais, tačiau padidėjo minimalus mėnesinis atlyginimas, kuris sudaro beveik pusė mūsų neigiamo finansinio rodiklio.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat augo išlaidos energetikai, kurui, o tokios finansinės eilutės kaip medikamentai, maitinimas – jose skaičiai sumažėjo. Tad padidėjus atlyginimų ir energetikos išlaidoms, norint išsaugoti įstaigą lieka tik atleisti darbuotojus arba daryti restruktūrizaciją“, – "Laisvajai bangai" sakė V.Sudaris.

REKLAMA

Tačiau, anot jo, ir restruktūrizacijai reikia tai išmanančių darbuotojų, o esant tokiais mažais "sraigteliais sistemoje", nėra galimybių prisamdyti pavaduotojų ar kitų papildomų etatų specialistams, kurie galėtų tuo pasirūpinti.

Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė šiai situacijai pagrįsti laidoje pažėrė skaičių, kurie įrodo, kad situacija prastėja gana radikaliai. „Per pirmąjį pusmetį net 70 proc. gydymo įstaigų baigė su minuso ženklu, pagal finansinius rezultatus, kai praeitais metais tokių įstaigų buvo tik 40 proc., o 2011 m. – tik 19 proc.“. Anot D.Mikutienės, nieko keisto, kad kolegos kelia klausimą, kodėl šalies finansinei padėčiai stabilizavusis,šioje srityje mes turime tokį rezultatą. „Gydymo įstaigos smaugiamos per finansinę prizmę, o po to joms siūloma tapti slaugos ligoninėmis. Aš manau, kad tai ne išeitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kalbant apie įstaigų vidinius resursus, kaip taupyti, manytume, kad būtų galima sutaupyti žvelgiant per ūkinę prizmę - maitinimo, valymo, skalbimo paslaugos, jos nėra būdingos sveikatos sektoriui, tad jas būtų galima centralizuoti ir skelbti viešuosius konkursus. Tikiu, kad per šias paslaugas būtų galima sutaupyti, nes paslaugų prasme jau nebėra ko taupyti. Be to, turime gerą pavyzdį rajoninėje ligoninėje, kuri perdavusi maitinimo paslaugas tiekėjams iš šalies per mėnesį sutaupo apie 3000-4000 lt“ – laidai teigė Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Mikutienė laidoje pajuokavo, kad tikriausiai sveikatos sektoriuje vieninteliai devalvavome litą.

Laidai „Ryto tema“ Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis patvirtino, kad įtampa sveikatos sektoriuje yra didelė, nes atlikus išsamią visų Lietuvos ligoninių analizę pasimatė, kiek ir kokių kreditinių įsipareigojimų jos turi. Pasak ministro, situacijai gerinti Vyriausybėje bus svarstoma galimybė paimti iš Valstybės rezervo fondo papildomus 120-140 mln. Lt , tačiau tai paaiškės tik lapkričio-gruodžio mėnesį.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų