• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokijo gauta teisė surengti 2020 metų olimpines žaidynes jau kelia Japonijos akcijų rinką, o tai neabejotinai gerai paveiks vartotojų pasitikėjimą. Tačiau tikėtina, kad jų organizavimas dar labiau įklampins Japoniją į skolas.

Tokijo gauta teisė surengti 2020 metų olimpines žaidynes jau kelia Japonijos akcijų rinką, o tai neabejotinai gerai paveiks vartotojų pasitikėjimą. Tačiau tikėtina, kad jų organizavimas dar labiau įklampins Japoniją į skolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Topix“ indeksas išaugo 2,3 proc. iškart po žinių apie olimpines žaidynes. Daugiausiai dėmesio susilaukė statybos kompanijos. „Tasei“ akcijos „Nikkei 225” biržoje kilo 14 procentų. „Trumpuoju laikotarpiu Japonijos akcijų biržos gerokai ūgtels dėl renginio galimos ekonominės naudos“, - teigia „Shinkin Asset Management“ fondo atstovas Hiroshi Fujimoto.

REKLAMA

Dėl premjero Shinzo Abės vykdomos ekonominės politikos šalis atsigauna, o teisė rengti olimpines žaidynes tik dar labiau padidins vidaus vartojimą ir padės kovoti su defliacija. „Aš noriu suvaldyti 15 metų trukusią defliaciją. Tai, kad Japonija taps olimpinių ir parolimpinių žaidynių šeimininke, reiškia, jog tai gerai atsilieps šalies infrastruktūrai ir turizmo sektoriui“, - teigė Sh. Abė.

Per kuklus laimėjimas

Japonijos valdžios atstovų teigimu žaidynių organizavimas šalies biudžetą turėtų padidinti 0,3 procento. „Mūsų skaičiavimais, per septynerius metus žaidynių rengimo įtaka Japonijos BVP didins maždaug 0,7-0,8 proc., kas yra labai panašu į Londono atvejį“, - laikydamasis nuomonės, kad tai yra labai kuklus pokytis teigė „Morgan Stanley“ Japonijos ekonomikos tyrimų vadovas Robertas Feldmanas.

REKLAMA
REKLAMA

Japonija, kuri 1964 metais jau rengė vasaros olimpines žaidynes, nugalėjo Madridą ir Stambulą dėl teisės tapti 2020 metų žaidynių šeimininke. Vieno didžiausių Japonijos nekilnojamojo turto brokerių „Nomura Real Estate Holdings“ akcijos augo 5,1 proc., žaidynių transliuotojo „Dentsu“ 6,9 procento. Visgi, pasak H. Fujimoto, toks akcijų sujudimas negali tęstis ilgai. „Sujudimas rinkose truks trumpai, o akcijos greitai bus parduotos dėl pelno. Dar liko daug laiko, kol žaidynės iš tikrųjų pradės vykti“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizatorių teigimu, žaidynės turės maždaug 2,96 trln. jenų įtakos ekonomikai ir sukurs 150 tūkst. naujų darbo vietų. Taip pat statybų bumas turėtų padėti pakelti japonų pajamas ir išlaidas.

Apgyvendinimo projektas

Tokijas, apgyvendindamas atletus, planuoja didžiausią projektą per 42 metus. Tai turėtų teigiamai atsiliepti tokioms statybų bendrovėms kaip „Shimzu“ ir „Mitsubishi Estate“. 95,4 mlrd. jenų kainuosiantis olimpinis kaimelis užims 44 hektarus. Valdžia taip pat planuoja išleisti 153,8 mlrd. jenų naujoms statyboms ir renovaicijai 11 statybų aikštelių.

REKLAMA

Pirmadienį „Shimizu“ akcijos kilo 9 proc., „Mitsubishi Estate” komanijos rinkos vertė augo 5 procentais.

Kita medalio pusė

Nors Tokijas buvo saugesnis pasirinkimas, išskyrus stichinių nelaimių tikimybę ir Fukušimos atominės elektrinės vėluojančius konservavimo darbus, nei Madridas ar Stambulas, tai gali ir pakenkti šalies ekonomikai. Kalbant apie šalies finansinį saugumą, žaidynės gali paaštrinti biudžeto problemas.

Sporto aikštynų, salių ir olimpinio kaimelio statyba gali kainuoti maždaug 4 mlrd. JAV dolerių, o pati teisė rengti olimpines žaidynes leis valdžiai išlaidauti, rašoma portale qz.com. Japonijos skola siekia 10,5 trln. JAV dolerių ir tai sudaro maždaug 230 proc. šalies BVP. Imtis olimpinių žaidynių organizavimo yra labai rizikingas žingsnis. Ir jei Sh. Abės vykdoma finansų politika nepasiteisins, tai pakenks ne tik viso pasaulio ekonomikai, tačiau gali apkartinti ir olimpines žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų