REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų smegenims reikalingas išskirtinis maistas. Jį privalo sudaryti riebalai omega-3, antioksidantai, ląsteliena ir nedielis kiekis kokybiškų angliavandenių. Visa tai rasite produktuose, kurių sąrašas pateikiamas žemiau, rašo „MixedNews“.

REKLAMA
REKLAMA

Avokadas. Kartu su omletu jis aprūpins organizmą itin kokybiškais baltymais ir naudingais riebalais, padėsiančiais pagerinti kraujotaką smegenyse.

REKLAMA

Mėlynės. Ši uoga – pati tinkamiausia tiems, kurie nori išlaikyti smegenis „darbingais“. Eksperimentai parodė, kad mėlynės gerina atmintį ir motoriką bei mažina galimybę susirgti Alzheimerio liga. Šios uogas padeda kovoti su stresu. Dėl tankios ląstelienos ir žemo glikemijos indekso, tinka ir diabetikams. Ne sezono metu ją pakeisti gali vynuogės, spanguolės, vyšnios.

Laukinė lašiša. Šis produktas turi daug „Omega-3“ riebalų. Padeda geriau įsisavinti informaciją, gerina dėmesingumą, mažina galimybę susirgti psichinėmis ligomis (pvz. silpnaprotystė), gerina atmintį, nuotaiką, padeda kovoti su depresija, jauduliu.

REKLAMA
REKLAMA

Riešutai. Turi baltymų, daug ląstelienos ir prisotintų riebalų. Jie puikiai tinka, kai reikia greitai gauti energijos. Angliavandeniai pridės budrumo. Riešutuose daug vitamino E, gerinančio atminties savybes. Nebūtinai tai turi būti sūdyti riešutai, o didelių jų kiekių patartina vengti. Vieni geriausių - lazdyno riešutai, graikiniai riešutai ir anakardžiai, tačiau juos lenkia migdolai. Žemės riešutų geriau nevalgyti – tai stiprus alergenas, turintis ir daugiau kenksmingų taukų, nei kiti riešutai.

Saulėgrąžų sėklos. Saulėgrąžų, linų ir sezamo sėklos – produktai, kuriuose daug baltymų, vertingų riebalų, vitamino E, antioksidantų, mineralų, reikalingų smegenų darbui, daugiausiai magnio. Reikėtų rinktis šviežias pramoniniu būdu neapdirbtas sėklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Granatai. Stenkitės ne tik gerti granatų sultis, bet ir valgyti patį vaisių. Taip organizmas gaus daugiau ląstelienos. Pagal antioksidantų kiekį jis gali būti sulygintas su mėlynėmis. Tiesa, jį sunku rasti prekyboje, todėl šį produktą gali pakeisti Acai arba kopūstinės palmės uogos, vynuogės arba vyšnios.

Česnakas. Tai vienas galingiausių ginklų jūsų maisto racione. Valgykite jo tiek, kiek „atlaikys“ jūsų antroji pusė. Česnakas ne tik sureguliuos cholesterolio kiekį, sustiprins širdies darbą, bet ir smegenų gynėjais nuo visų blogybių. Nuvalyto ar nešviežio česnako nauda lygi nuliui, todėl visuomet ieškokite šio produkto šviežio.

REKLAMA

Žalumynai. Špinatai, kopūstai, burokėlių lapai, rukola ir kiti panašūs žalumynai ant jūsų pietų stalo turėtų būti kiekvieną dieną. Tai puikus geležies šaltinis. Pirkite geriau vietinius, o ne iš užsienio atvežtus žalumynus.

Kakavos pupelės. Šis produktas patenka tarp penkių būtiniausių, galinčių palaikyti smegenų „darbingumą“.

Pomidorai. Turi likopeno, išskirtinio antioksidanto, teigiamai veikiančio smegenų darbą ir tolinančio galimybę susirgti silpnaprotyste. Kad išgautumėte likopeno, reikia iš šviežių pomidorų pasigaminti padažą.

REKLAMA

Alyvuogių aliejus. Teigiama, kad smegenims reikia tik gliukozės. Vis dėlto tyrimai rodo, kad riebalai taip pat turi nemažą vaidmenį šio organo veikloje. Jų trūkumas gali prisidėti prie išsiblaškymo, nuotaikų kaitos ir nemigos. Dėl aiškaus proto, geros atminties ir nuotaikos būtina vartoti naudingus riebalus. Jei po ranka nėra alyvuogių aliejaus, jį gali pakeisti žemės riešutų sviestas, riešutai, saulėgrąžų ir linų sėklos, riebi žuvis ir avokadai.

Arbata. Kad organizmas įsisavintų visa tai, ką naudinga turi arbata – angliavandenius – būtina gerti tik šviežiai pagamintą įvairių lapelių arbatą. Geriausiai gerti ne daugiau nei 2-3 puodelius per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų