REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos pašonėje esantis Astravo miestas, greta kurio Baltarusijoje per kelerius metus turėtų iškilti atominė elektrinė, gali tapti naujuoju atominiu Eldoradu Visagino gyventojams.

Kreipėsi net į prezidentą

Ne maža dalis visaginiečių jaučia nostalgiją netolimai praeičiai, susijusiai su Ignalinos atomine elektrine (AE). Nesulaukdami, kada Lietuva pradės statyti naują jėgainę – jeigu apskritai pradės statyti, jie net neslepia, kad dairosi darbo Astrave ir nuoširdžiai pavydi kaimynams baltarusiams.

,,Nenorėjote AE už 150 km nuo sostinės, turėsite už 50 km“, – kalbėjo buvęs Ignalinos atominės elektrinės darbuotojas, Visagino tarybos narys Olegas Davidiukas. Jis taip pat iš karto pateikė pasiūlymą baltarusiams: ,,O kam nepatinka Astrave statoma AE, galite su mumis keistis butais.“

Pasak O. Davidiuko, nemažai specialistų atomininkų iš Visagino norėtų atvykti dirbi į Astravą. ,,Mes, dalyvavę Krasnojarsko, Tomsko atominių elektrinių statybose, prašome Baltarusijos prezidento svarstyti klausimą dėl galimybės įdarbinti mus Astravo AE“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pažadais nesimėtė

Išgirdę, kad uždarytos Ignalinos AE darbuotojai prašosi į Astravą, nei šios jėgainės, nei Astravo valdžios atstovai katučių ploti nepradėjo. Baltarusių politikai kol kas apie tokias galimybes kalba atsargiai.

REKLAMA

,,Gavome apie du šimtus pageidaujančiųjų dirbti Astravo AE anketų. Bet kol kas renkame statybų specialistus. Artimiausiu laiku, kai bursime eksploatacijos personalą, jūsų pasiūlymus svarstysime ir spręsime“, – teigė Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministro pirmasis pavaduotojas Vitalijus Kulikas.

Visagino merė: iš mūsų tyčiojasi

Visagino merė Dalia Štraupaitė teigė, kad atominės energetikos specialistai jaučiais savo šalies valdžios spąstuose. „Anoji Vyriausybė laikėsi pozicijos dėl AE statybų Lietuvoje, o šioji – žaidžia. Mums sakoma, kad sprendimas dėl statybų bus pateiktas „pavasarį“, „po bulviakasio“ ir panašiai. Kodėl negalima atvirai pasakyti, kad AE Visagine nebus? Į mūsų valstybę visi žiūri labai nerimtai, nes šalis, kuri tiek kartų keičia savo nuomonę, – nestabili ir nerimta“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Merės teigimu, statyti Ignalinos AE anuomet atvyko geriausi specialistai, o jų vaikai šiandien tęsia šeimos tradicijas ir renkasi energetikos studijas.

Kalbėdama apie Visagino gyventojų norą dirbti Astrave, merė sakė: „Mūsų mieste yra nemaža baltarusių bendruomenė, tad natūralu, jog bendraujama su Baltarusija. Šiuo metu nėra didelės bedarbystės, bet Visaginas norėtų likti atomininkų miestas.“

Merė visgi tiki, kad Visagino gyventojai visam laikui išvykti į Baltarusiją kol kas neplanuoja. „Žmonės norėtų vykti sezoniniam darbui, bet čia paliktų savo būstus. Šiuo metu Visagine gyvenantys specialistai yra statę ne vieną AE. Jiems lengva keisti vietą, nes teko keliauti po visą Sovietų Sąjungą ir statyti AE.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, šie žmonės jau apsiprato Lietuvoje, čia kitokia gamta ir kultūra. Visagine gyvena 43 tautybių atstovai, kalbama keliomis kalbomis, miestas turi savo išskirtinį veidą ir aurą“, – kalbėjo D. Štraupaitė.

AE stato be licencijos

Kol Astravo AE burzgia traktoriai ir vyksta paruošiamieji statybų darbai, Lietuvos politikai vis dar mano, kad gali trankyti kumščiais į stalą. Neseniai aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pareiškė, kad tarp valstybių negali vykti jokia konstruktyvi diskusija, kol Baltarusija, laikydamasi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos konvencijos, nepateiks išsamių atsakymų apie atominę elektrinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų