REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virginija Motiejūnienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) rūmuose atidaryta žurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų paroda, skirta didžiausio Sąjūdžio mitingo Vilniuje, Vingio parke, 25-mečiui. 1988-tųjų metų rugpjūčio 23 dieną į protesto mitingą susirinko per 150 tūkstančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 25 metus į protesto mitingą sostinės Vingio parke susirinko daugiatūkstantinė žmonių minia. Daugelis tada pirmą kartą iš Lietuvos istorikų sužinojo tiesą apie 1939 metus, kai be nepuolimo sutarties tarp hitlerinės Vokietijos ir stalininės Sovietų sąjungos dar buvo pasirašyti ir slaptieji protokolai, dėl kurių trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – prarado savo nepriklausomybę. Daugelis į mitingą nešėsi fotoaparatus. Tarp jų buvo ir žurnalistas, fotografas L. Skirpstas.

REKLAMA

Ketvirčiui amžiaus prabėgus dalis išsaugotų Lietuvos istorijos akimirkų, fotomenininko dėka primena mums kokie tada buvome ryžtingi ir vieningi kovodami už šalies laisvę.

„Kai šią ekspoziciją paruošiau, priėjo moteriškė ir paklausė: „Kaip jūs nuspėjote įamžinti tiek daug įžymių žmonių?“. Pamasčiau, kad visi ten buvo įžymūs ir garsūs. Specialiai nieko neieškojau ir labai nustebau, kai radau akimirką su prezidentu Valdu Adamkumi, kurio aš nepažinojau. Metai pralėkė ir matote, kokias tie žmonės užėmė pareigas“, – pasakojo fotožurnalistas L. Skirpstas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mitingo nuotraukos mums teikia viltį. Yra daug nusivylusių žmonių, nors gyvename daug geriau, yra žmonių, kurie gyvena čia ir dabar ir jie nemato šviesios ateities, tai nors tegu pasižiūri atgal, kokie buvome šaunūs, kaip 1988 m. rugpjūčio 23, kaip 1989 m. Baltijos kely. Juk tų dienų mes neištrinsime, tai – mūsų istorijos pasididžiavimas, kartu teikiantis viltį ateičiai“, – sakė rašytojas Kazys Saja.

Nuotraukų autorius teigia, kad padovanos nuotrauką kiekvienam joje save atpažinusiam. O į užfiksuotas istorijos akimirkas pažiūrėti, gal ir savęs paieškoti galima atvykus į LRT rūmus, Konarskio g. 49, Vilnius. Paroda veiks porą savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų