• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas Hassanas Rowhani sekmadienį pristatė savo siūlomą naująjį ministrų kabinetą, sudarytą iš patyrusių technokratų, turintį išpildyti jo pažadą išgelbėti šalies ekonomiką ir labiau atsiverti pasauliui.

Irano prezidentas Hassanas Rowhani sekmadienį pristatė savo siūlomą naująjį ministrų kabinetą, sudarytą iš patyrusių technokratų, turintį išpildyti jo pažadą išgelbėti šalies ekonomiką ir labiau atsiverti pasauliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Rowhani pateikė kandidatų į ministrus sąrašą, kai buvo prisaikdintas parlamente 7-uoju Irano prezidentu, nors oficialiai galėjo tai padaryti per dvi savaites po inauguracijos.

REKLAMA

Parlamentas, kuriame daugumą turi konservatoriai, turės per 10 dienų peržiūrėti kandidatų sąrašą, tačiau žiniasklaida praneša, kad įstatymų leidėjai pasiryžę pradėti balsavimą po savaitės arba anksčiau.

Politinė H. Rowhani kabineto sankloda laikoma jo prioritetų atspindžiu.

Tarp kandidatų jis įtraukė veikėjus, kurie gali padėti išgelbėti stringančią ekonomiką, prislėgtą griežtų tarptautinių sankcijų dėl Teherano branduolinių ambicijų, taip pat užmegzti konstruktyvų dialogą su pasauliu.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp pagrindinių kandidatų – karjerą baigęs veteranas diplomatas Mohammadas Javadas Zarifas, siūlomas vadovauti URM, taip pat buvęs naftos pramonės ministras Bijanas Namdaras Zanganehas, kuriam siūlomas jo ankstesnis portfelis.

M. Zarifas, kuris yra apgynęs tarptautinės teisės ir politikos daktaro disertaciją Denverio universitete, dirbo Irano ambasadoriumi prie Jungtinių Tautų (JT) 2002–2007 metais.

Jis taip pat buvo šiitiškos respublikos derybų dėl branduolinės programos narys 2003–2005 metais, kai tai delegacijai vadovavo H. Rowhani.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Zarifo kandidatūra sulaukė daug dėmesio, žiniasklaidai keliant prielaidą, jog H. Rowhani nori perduoti Užsienio reikalų ministerijai atsakomybę už derybas su pasaulio galybių grupe „P5 plius 1“, kurią sudaro JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Kinija, Rusija ir Vokietija.

Technokratas B. Zanganehas, vadovavęs Naftos pramonės ministerijai ankstesnio prezidento Mohammado Khatami administracijoje, pelnė didelį autoritetą Irane dėl jo sukurtų gerų ryšių su partneriais naftą eksportuojančių šalių organizacijoje OPEC ir energetikos sektoriaus išvystymo.

REKLAMA

B. Zanganehas taip pat laikomas reformoms palankiu buvusio prezidento Akbaro Hashemi Rafsanjani (Akbaro Hašemio Rafsandžanio) sąjungininku.

Tačiau jis ir M. Zarifas yra kritikuojami griežtosios linijos šalininkų parlamente, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

H. Rowhani sekmadienį pakartojo savo pažadą atitaisyti žalą, kurią šaliai padarė jo karingojo pirmtako Mahmoudo Ahmadinejado politika.

„Inicijuosime (vyriausybės) kelią į įtampos mažinimą, kuriant abipusį pasitikėjimą ir konstruktyvius ryšius. Atvirai sakau, kad Iranas niekada nekariavo su pasauliu“, – sakė naujasis lyderis.

REKLAMA

Sekmadienio rytą jis pradėjo dalyti postus savo administracijoje, pasiūlęs tapti jos vadovu Komercijos ir pramonės rūmų prezidentui Mohammadui Nahavandianui.

M. Nahavandianas yra įgijęs ekonomikos daktaro laipsnį George'o Washingtono universitete ir turi JAV žaliąją kortą.

Prognozuojama, kad jis atliks pagrindinį vaidmenį koordinuojant ir įgyvendinant naujojo prezidento ekonomikos politiką.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų