REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos mėnesį Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) – neištuštėjęs. Į vasaros mokyklą „VGTU-CalPoly‘2013“ susirinko 22 studentai iš Kalifornijos valstybinio politechnikos universiteto ir VGTU. Iš JAV atvyko ir lietuvių kilmės profesorius Edmundas Saliklis, kuris savo studentams kuria inžinerinės tematikos dainas.

REKLAMA
REKLAMA

Puikiai lietuviškai kalbantis Edmundas Saliklis Kalifornijos politechnikos universitete dėsto statybos principus statybos inžinieriams bei architektams. Vasaros mokykloje jis dirba su architektūros inžinerijos studentais. „Suderinti architektūrą ir statybą nėra lengva. Tiems, kurie tuo nesidomi, atrodo savaime aišku, kad architektai – daugiau menininkai, o inžinieriai – labiau matematikai, o man įdomi šių profesijų riba. Kalifornijos politechnikos universitete, beje, ypač vertinamas ryšys tarp matematikos ir estetikos“, – pasakojo profesorius.

REKLAMA

Kad studentams būtų lengviau įsiminti sudėtingus terminus ir linksmiau mokytis, profesorius kiekvienam dėstomam kursui sukuria po dainą, taip suderindamas dvi savo aistras – muziką ir pedagogiką. Dainose unikalia forma pateikiamos inžinerinės idėjos. Šiuo metu profesorius savo repertuare turi penkias dainas.

Lietuvoje Edmundas Saliklis studentams dainavo „All you need is one“, sukurtą pagal „The Beatles“ kūrinį „All you need is love“. „Erzinau studentus, kad Amerikoje kiekviena paskaita prasideda su daina. Nors iš tiesų aš esu vienintelis paskaitose grojantis gitara ir tą darau tik kartą per semestrą“, – sakė E. Saliklis.

Kalifornijos politechnikos universitete profesoriaus pomėgis kurti dainas nepraslydo ir pro vadovybės akis – Edmundas Saliklis kartais sulaukia prašymų sukurti naujų dainų įvairiems aukštosios mokyklos įvykiams. Pavyzdžiui, tėvų apsilankymui studentų miestelyje ar absolventų išleistuvėms. Vasaros mokykloje „VGTU–CalPoly‘2013“dalyvaujantys studentai per šešias savaites išklausys Edmundo Saliklio statybos analizės kursą, atliks laboratorines užduotis, taip pat vykdys geodezinių matavimų praktiką, kuriai vadovaus VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto dėstytojas Darius Popovas. Po baigiamojo testo studentai gaus akademinius kreditus. Be intensyvių mokslų vasaros mokykloje numatyta ir aktyvi kultūrinė programa, atskleidžianti Lietuvos istoriją, kultūrą bei gamtos paveldą. Studentams organizuojamos savaitgalio išvykos į Trakus, Kernavę, Rumšiškes, Klaipėdą, Kuršių Neriją ir Druskininkus. VGTU – vienintelis technikos universitetas Baltijos šalyse patekęs į „QS pasaulio universitetų 2012–2013 m. reitingą“. Tai viena didžiausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, siekianti tapti technikos ir inžinerijos mokymo bei tyrimų lydere Baltijos šalyse. Pagal tarptautinio išorinio audito „QS Stars“ standartus VGTU trijose srityse – studijų, infrastruktūros ir inovacijų – skirti aukščiausi, penkių žvaigždučių, įvertinimai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų