REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asocialūs žmonės metų metais sukasi vargo ir alkoholio rate. Jiems skiriamos pašalpos, kitokia parama, apie juos tūpčioja socialinių ir kitų tarnybų darbuotojai. Raginimai keistis, tvarkytis gyvenimą šiems žmonėms dažniausiai nė motais. Į pakalnę nusiritusios motinos savo gyvenimo būdą perduoda vaikams.

Asocialūs žmonės metų metais sukasi vargo ir alkoholio rate. Jiems skiriamos pašalpos, kitokia parama, apie juos tūpčioja socialinių ir kitų tarnybų darbuotojai. Raginimai keistis, tvarkytis gyvenimą šiems žmonėms dažniausiai nė motais. Į pakalnę nusiritusios motinos savo gyvenimo būdą perduoda vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimdymas tualete

Laipuškiuose (Klovainių seniūnija) girtos moters lėbavimą prie stalo nutraukė prasidėjęs gimdymas. Moteriškė nuėjo į sodybos lauko tualetą. Ten pasaulį išvydo neišnešiotas berniukas.

REKLAMA

Sugėrovai pasigedo moters gal po valandos. Rado ją kruviną dejuojančią, o naujagimį gulintį ant purvinų tualeto grindų.

„Laimė, kad išgertuvės vyko ne asocialaus žmogaus namuose – sodybos šeimininkas, ūkiškas vyras, suorganizavo telefonu iškviesti greitąją pagalbą. O jeigu moteris būtų pradėjusi gimdyti ten, kur buvo išvažiavusi talkininkauti su pažįstamais, nuošaliuose Spilgiuose? Jei aplink ją tebūtų vien savo gyvenimuose nesusigaudantys girtuokliai? Viskas galėjo baigtis didele nelaime“, – kalbėjo kaimo gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Pažįstami laipuškiečiai moterį vadino asocialia, leidžiančia laiką su girtaujančiomis ir palaido elgesio kompanijomis. Ji pati, gyvenanti kaimyniniuose Klovainiuose, į priežiūros tarnybų akiratį iki šiol pakliuvusi nebuvo.

„Ką gali tokia motina perduoti vaikeliui? Jei net laukdamasi girtauja, nėkiek nesirūpina būsimo kūdikio sveikata – tą pačią dieną, kai jis gimė, moteris lygiai su kitais talkininkais dirbo, tvarkydama medžių šakas“, – redakcijai pasakojo pažįstantieji gimdyvę.

Detektyvas dėl dingusio kūdikio

Tą pačią dieną bėdos dėl girtaujančios moters, auginančios vaikus, prasidėjo kitame rajono pakraštyje, Pašvitinio seniūnijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Kazokų kaimo gyventojos namus policija važiavo du kartus.

Vakare buvo gautas anoniminis pranešimas, kad kaimynystėje girtaujama, gali būti girdomas paauglys šeimininkės sūnus, o mažesnieji vaikai – neprižiūrėti.

Kaimynai piktinosi iš moters sodybos sklindančiu triukšmu. Patruliams įsukus į kiemą, triukšmo nesigirdėjo.

Paauglys buvo blaivus, užtat jo motina – akivaizdžiai išgėrusi. Namuose dar buvo pradinukė šeimininkės dukra, vežimėlyje gulėjo jauniausias, vos šešių mėnesių, sūnelis.

Pareigūnai paprašė kaimynystėje gyvenančios moters, kad ši kurį laiką pasirūpintų kūdikiu – nesiryžo palikti jo prižiūrėti apsvaigusiai motinai.

REKLAMA

Po poros valandų kaimynė šaukėsi policijos – kūdikis dingo iš kambaryje stovėjusio vežimėlio. Patruliams dar tebevažiuojant, sodietė vėl skambino, išsiaiškinusi, kad mažylį pasiėmė neblaivi motina.

Ši, išgirdusi apie iškviestus pareigūnus, paliko sūnų toliau prižiūrėti kaimynei ir užsirakino namuose. Neatidarė durų nė policininkams.

Pramintas takelis

Pašvitinio seniūnei Rimai Krištopaitienei rizikos šeima iš Kazokų gerai žinoma. Priežiūros tarnybų darbuotojai šiuos žmones pradėjo lankyti prieš keliolika metų.

REKLAMA

Su atsitiktiniais darbais besiverčiančiu vyru moteris pradėjo gyventi dar visai jaunutė. Vienas po kito gimė trejetas vaikų.

Socialinių įgūdžių neturinti mama nei drabužių plauti nemokėjo, nei namų tvarkyti, nei maisto dorai gaminti ar būtiniausių produktų šeimai nupirkti. Užtat alkoholio šiuose namuose retai kada pritrūkdavo.

Pašalpų pinigai moteriai neduodami – kartu su ja produktus, kitus šeimai reikalingus dalykus perka lankomosios priežiūros darbuotoja.

Ji į Kazokų gyventojos sodybą suka po 2–3 kartus per savaitę. Bet trims vaikams skirtos našlaičių pašalpos (moters sugyventinis, pripažinęs savo vaikus, jau miręs) atkeliauja į sąskaitą. Ir motina šiuos pinigus gali leisti savo nuožiūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sodietės pagrandukas į pasaulį atėjo šių metų pradžioje, jo tėvas nežinomas.

„Moteris iki šiol neišmoko rūpintis buitimi. Ta pati nešvara namuose, tvartas be jokio paukščio, gyvulio. Neužsiaugina sau nei daržovių, nors vietos daržams aplink sodybą – kiek nori. Kai pas moterį apsilanko socialiniai darbuotojai, ji griebiasi plauti puodus ar kito kokio darbo – įrodinėja, jog prižiūri namus ir vaikus. O nešvara visuose kampuose liudija ką kita – tvarkymasis tėra imitacija“, – atsidūsta R. Krištopaitienė.

Seniūnė prisimena, jog prieš kurį laiką moteris buvo nuvežta užsikoduoti nuo alkoholio. Bet ši priemonė padėjo neilgam. Kartą iš šeimos dėl nepriežiūros buvo paimta tuomet mažiausia dukrelė ir apgyvendinta globos namuose. Motina šoko tvarkyti namus, dažnai lankė dukrą. Mergytė pasiprašė namo.

REKLAMA

Moteris netrukus grįžo prie įprasto gyvenimo būdo. O sulaukusi tikrintojų, griebiasi seniūnės pasakoto parodomojo namų tvarkymo ir iškalbingai pasakoja, ką nuveikianti šeimos gerovei.

Kazokų gyventoja kilusi iš gretimos seniūnijos, taip pat iš asocialios šeimos.

Socialinė darbuotoja nuleido rankas

R. Krištopaitienės nuomone, nuolat kontroliuota Kazokų gyventoja pastaruoju metu pajuto galinti elgtis, kaip nori. Rizikos šeimomis besirūpinusi seniūnijos socialinė darbuotoja atostogavo, po to gydėsi ir apie porą mėnesių toje šeimoje nesilankė.

REKLAMA

„O blogiausia, kad ši patyrusi darbuotoja netrukus išeina iš darbo – išsikelia gyventi į kitą vietovę ir negalės važinėti. Ypač, kai asocialioje šeimoje nutikus kokiai bėdai, reikia ten skubėti, neskaičiuojant darbo valandų“, – apgailestavo seniūnė.

Anot R. Krištopaitienės, socialinė darbuotoja jai atskleidė ir dar vieną pasitraukimo iš pareigų priežastį: nebemato prasmės dirbti, kai visos pastangos prašviesinti girtuoklystėje įklimpusių šeimų gyvenimą – bevaisės, kai nėra rezultatų.

„Vien prižiūrėtojai ir pagalbininkai asocialių šeimų iš gyvenimo dugno nepakels. Keistis turi norėti ir stengtis ir patys gelbėjamieji“, – sako seniūnė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų